Cele mai grave atentate din Franța din ultimii ani
Bilanţul atacului în Piaţa de Crăciun de la Strasbourg, marţi seara, a fost corectat din nou miercuri dimineaţa, de către prefectura din Bas-Rhin, care a anunţat din nou trei morţi şi 13 răniţi, relatează AFP, citată de News.ro.
Martori ai atacului în Piaţa de Crăciun de la Strasbourg, marţi seara, l-au auzit pe presupusul autor strigând „Allah Akbar" („Allah e mare”), a anunţat miercuri procurorului Parisului Rémy Heitz, într-o conferinţă de presă la tribunalul de mare instanţă din oraş.
„Având în vedere locul ţintit, modul de operare al atacatorului, profilul său şi mărturii culese de la cei care l-au auzit strigând «Allah Akbar», secţia antiteroristă a parchetului Paisului s-a sesizat cu privire la fapte”, a declarat el.
Procurorii francezi au anunţat că tratează incidentul drept un act de terorism. Suspectul, identificat de autorităţile franceze drept Cherif Chekatt, se afla pe o listă cu persoanele care prezintă risc pentru securitatea publică, dar avea de asemenea un istoric legat de infracţiuni fără caracter terorist.
Pe de altă parte, presupusul autor al atacului soldat cu trei morţi şi 13 răniţi a fost încarcerat în Germania în 2016 în legătură cu spargeri, au anunţat miercuri autorităţile germane, relatează AFP.
Suspectul a fost condamnat la „doi ani şi trei luni de închisoare, în 2016, cu privire la spargeri”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne al landului Baden-Württemberg, unde a comis faptele suspectul.
El a ispăşit un pic peste un an de închisoare în Germania, după care a fost expulzat în Franţa, a precizat purtătorul de cuvânt.
Cronologia atentatelor
23 martie 2018: Patru persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 16 au fost rănite în trei atacuri executate de un bărbat care şi-a declarat apartenenţa la ISIS, atacuri comise în sudul Franţei. Autorul celor trei atacuri din Carcassonne şi Trebes (sudul Franţei), Redouane Lakdim, un francez de origine marocană a fost ucis în urma asaltului forţelor de ordine la supermarketul din Trebes, unde se retrăsese cu un jandarm luat ostatic. Locotenent-colonelul de jandarmerie Arnaud Beltrame care se oferise pe sine în schimbul eliberării ostaticilor din timpul atacurilor a murit. Redouane Lakdim a furat mai întâi o maşină în oraşul Carcassonne, ucigând un pasager şi rănindu-l pe şofer. El a rănit apoi un poliţist cu un glonţ şi a mers într-un supermarket din Trebes, la 10 km distanţă, unde a ucis încă două persoane.
20 aprilie 2017: Paris. Un poliţist şi-a pierdut viaţa, alţi doi au fost răniţi, iar o turistă a fost rănită mai „uşor" de un glonţ, într-un schimb de focuri pe bulevardul Champs-Elysées, agresorul fiind împuşcat. Atacul armat a avut loc cu doar trei zile înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa, în jurul orei 21.00 (19.00 GMT), şi a fost revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic.
26 septembrie 2016: Un bărbat a deschis focul în faţa unui supermarket din Port-Marly, o localitate aflată la 30 km vest de Paris, şi a rănit grav două persoane. Făptașul a venit cu maşina la locul atacului, unde a rănit grav o casieră de 46 de ani şi un bărbat de 73 de ani. Cele două victime, transportate la spital, au fost grav rănite. Autorul atacului a fugit de la locul faptei, baricadându-se apoi în propriul apartament.
26 iulie 2016: Nordul Franței, lângă Rouen. Doi bărbaţi au luat mai mulţi ostatici într-o biserică din regiunea Normandia. Preotul bisericii a fost ucis, în timp ce un alt ostatic a fost rănit foarte grav. Cei doi atacatori înarmaţi cu cuţite au fost ucişi de forţele de ordine, în timpul luării cu asalt a bisericii.
14 iulie 2016: Un tunisian de 31 de ani, aflat la volanul unui camion, a lovit în mulţimea adunată la Nisa pentru focurile de artificii de pe Promenada englezilor, cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei, la orele 22.30 (23.30, ora României). Atentatul, soldat cu 86 de morţi şi peste 400 de răniţi, a fost revendicat de ISIS. Printre victime, s-au aflat şi cetăţeni români, dintre care unul a decedat. Preşedintele francez, François Hollande, a anunţat atunci prelungirea cu trei luni a stării de urgenţă, care urma să fie ridicată la 26 iulie. Decretată de şeful statului pe fondul atentatelor comise pe 13 noiembrie 2015 la Paris, regimul de excepţie al stării de urgenţă a fost prelungit de trei ori, în noiembrie, februarie şi mai. Ultima prelungire, la 19 mai 2016, a fost de două luni, faţă de câte trei luni anterior, pentru a asigura securitatea Campionatului de Fotbal EURO2016 şi a Turului Franţei la ciclism. Atentatul a făcut victime şi în rândul românilor aflaţi în Franţa.
13 noiembrie 2015: Bărbaţi înarmaţi şi atacatori sinucigaşi au comis un val de atentate la Paris, care au vizat restaurante, o sală de concerte şi zona adiacentă Stade de France, atacurile, soldate cu 130 de morţi şi sute de răniţi, fiind revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic. În jur de 20 de cetăţeni străini s-au numărat printre cei ucişi: doi cetăţeni români care participau la o aniversare pe terasa La Belle Equipe; trei cetăţeni belgieni; un german; trei spanioli; doi portughezi; un britanic; două tinere surori tunisiene; trei chilieni; doi algerieni; un marocan; doi mexicani. Opt terorişti şi-au pierdut viaţa în atentate, dintre care şapte s-au aruncat în aer. Patru dintre aceşti agresori au murit în sala de spectacole Bataclanm, dintre care trei acţionând o centură cu exploziv, ultimul fiind ucis în timpul asaltului forţelor de ordine. Trei kamikaze au murit la Stade de France, iar altul pe bulevardul Voltaire, în apropiere de Bataclan. În paralel, terorişti au deschis focul cu arme automate la restaurante şi terase, la Bataclan, străzile Charonne, Bichat, la restaurantul Le Petit Cambodge, precum la Fontaine au Roi, la intersecţia cu Faubourg-du-Temple. Celelalte atentate comise de atacatori sinucigaşi au avut loc în apropiere de Bazilica Saint-Denis, unul dintre marile temple istorice ale creştinătăţii europene, unde se află înhumaţi mulţi regi ai Franţei. Cele mai multe dintre victime au fost ucise în atacul din sala de spectacole Bataclan, unde avea loc un concert al grupului hard rock Eagles of Death Metal.
7 ianuarie 2015: Un atac armat terorist a avut loc la sediul publicaţiei franceze de satiră Charlie Hebdo din Paris, Franţa, fiind cel mai sângeros din Franţa din ultimii peste 40 de ani. 12 persoane au murit şi alte zece au fost rănite. Cei trei autori ai atentatului au fost identificaţi. Doi dintre ei erau fraţii franco-algerieni Said Kouachi (34 de ani) şi Cherif Kouachi (32 de ani), iar al treilea, Hebdo Hamyd Mourad (18 ani), s-a predat poliţiei. De asemenea, au fost reţinute şapte persoane din anturajul atacatorilor.
11, 15 martie 2012: Mohamed Merah, în vârstă de 23 de ani, a împuşcat mortal trei militari, în plină stradă, la Toulouse şi Montauban, iar apoi, la 19 martie, a împuşcat trei copii şi un profesor într-un colegiu din Toulouse, înainte de a fi ucis, la 22 martie, de poliţie, în apartamentul său asediat de forţele de ordine cu o zi înainte.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News