Live

Cel puțin 2 milioane de dolari furate de persoane care s-au dat drept Elon Musk, în înșelătorii cu criptomonede

Data actualizării: Data publicării:
Cel puțin 2 milioane de dolari furate de persoane care s-au dat drept Elon Musk. Foto: Profimedia Images

Mai multe persoane care s-au dat drept Elon Musk au reușit să fure în ultimele șase luni cel puțin 2 milioane de dolari, prin înșelătorii cu criptomonede, susțin reprezentanții Comisiei Federale pentru Comerț din SUA. Din octombrie 2020 și până în prezent a fost înregistrat cel mai ridicat nivel în ceea ce privește escrocheriile cu criptomonede, asta după ce bitcoinul și alte monede virtuale au înregistrat creșteri semnificative, relatează CNBC.

Infracțiunile vizau investitori cărora li se promitea multiplicarea criptomonedelor. Infractorii se dădeau drept celebrități sau nume cunoscute publicului și reușeau astfel să convingă diverse persoane să le trimită monede virtuale.

Bitcoin a ajuns pe 31 martie la o valoare de  peste 59.000 de dolari, un preţ cu 450% mai mare faţă de nivelul de 10.710 atins la închiderea tranzacţiilor din 30 septembrie, mai scrie sursa citată. 

Iar pentru că Elon Musk, CEO-ul companiei Tesla, este un mare susţinător al criptomonedelor, numele său a fost folosit frecvent în acest tip de operațiuni ilegale. Tot în luna martie, atunci când bitcoin atingea o valoarea record,  Musk a declarat că Tesla va accepta plata în această monedă virtuală pentru mașinile cumpărate. Ulterior, Elon Musk a anunțat că Tesla nu va accepta bitcoin ca metodă de plată, din cauza îngrijorărilor de mediu legate de energia necesară pentru a procesa astfel de tranzacții. 

Și compania SpaceX, deținută tot de Elon Musk, a anunţat recent că va accepta dogecoin ca plată integrală pentru un zbor către Lună, în primul trimestru al anului viitor. 

Citește și: Bitcoin scade la cel mai jos nivel din ultimele trei luni, după un mesaj pe Twitter al lui Elon Musk

7.000 de persoane au acuzat că au fost înșelați după ce au investit în criptomonede false 

De asemenea, aproape 7.000 de persoane au raportat investiţii în criptomonede false, din luna octombrie până în martie. Păgubiții spun că pierderile s-au ridicat în total la peste 80 de milioane de dolari, cu aproximativ 1.000% mai mule înregistrate de Comisiei Federale pentru Comerț față de același interval al anului trecut. Potrivit CNBC, care citează analiști economici, cifrele reale ar fi mult mai mari, asta pentru multe dintre fraude nu ajung să fie raportate. 

Persoanele nu îşi însuşesc doar identitatea lui Elon Musk, ci pretind și bani în numele unor instituții. Mai mulţi investitori au raportat că au trimis bitcoin după ce au fost contactați de oameni care s-au dat drept reprezentanți ai Administraţiei de securitate socială din Statele Unite.

Numele lui Elon Musk a mai fost folosit și în trecut, în 2020, când mai multe conturi de Twitter ale unor persoane cunoscute internațional, între care și CEO-ul Tesla, au fost preluate și folosite ilegal. Peste 120.000 de dolari au câștigat atunci hackerii. 

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce cărți să citești ca să îl înțelegi pe Elon Musk

„Vrem ca oamenii să zboare pe alte planete”. Cum vede directoarea operaţională a SpaceX viitorul companiei

Averea lui Elon Musk a ajuns aproape cât PIB-ul României, după ce Trump a câștigat alegerile din SUA

Bitcoin a atins un nou record și s-a apropiat de 100.000 de dolari

Partenerii noștri