Live

Galerie Foto Cel puțin 15 oameni au fost uciși de lavă după erupția vulcanului Nyiragongo, în Congo

Data publicării:
Mii de oameni au rămas fără adăpost după erupția vulcanului Nyiragongo. Foto: Profimedia Images

Cel puțin 15 oameni au murit, duminică, în Congo, după erupția puternică și bruscă a vulcanului Nyiragongo. Torentele de lavă au luat cu asalt mai multe sate din estul Republicii Democrate Congo, distrugând peste 500 de case, au declarat oficiali și supraviețuitori ai dezastrului, potrivit The Guardian. Numărul persoanelor evacuate se ridică la ordinul zecilor de mii.

Erupția vulcanului Nyiragongo de sâmbătă seara a făcut ca aproximativ 5.000 de persoane din orașul Goma să fugă peste granița din apropiere, în Rwanda, în timp ce alte 25.000 de persoane au căutat refugiu spre nord-vest în Sake, a anunțat, duminică, agenția ONU pentru copii.

Mai mult, oficialii agenției ONU se tem că 170 de copii sunt dispăruți în haosul creat de după erupția vulcanului, fiind depuse eforturi pentru organizarea unor centre de tranzit pentru ajutorarea minorilor afectați de dezastrul natural.

Vulcanul, situat la 10 km de Goma, a izbucnit ultima dată în 2002, ucigând 250 de persoane și lăsând alte 120.000 fără adăpost. Deși de această dată bilanțul deceselor este mai mic, în satele periferice mai apropiate de vulcan, ziua de duminică a fostmarcată de durere și incertitudine.

„Tot ce aveam a dispărut, nu mai avem nici măcar o oală”

Aline Bichikwebo, una dintre persoanele care au reușit să fugă din calea dezastrului produs de erupția vulcanului, a povestit jurnaliștilor The Guardian cum și-a salvat copilul, însă părinții ei au murit după ce casa în care locuiau a fost cuprinsă de lavă.

Femeia a spus că a încercat să-și salveze tatăl, dar nu a fost suficient de puternică pentru a-l muta în siguranță, înainte ca locuința familiei să fie aprinsă de lavă.

„Cer ajutor pentru că tot ce aveam a dispărut. Nu mai avem nici măcar o oală. Acum suntem orfani și nu avem nimic”, a spus femeia, în timp ce-și strângea copilul în brațe.

Zone întregi, mistuite de lava încinsă

The Guardian scrie că fumul este în continuare gros în zonă, iar autoritățile încă încearcă să întocmească un bilanț al victimelor și al pierderilor materiale.

„Oamenii se panichează și sunt flămânzi. Nici măcar nu știu unde vor sta la noapte”, a povestit Alumba Sutoye, un localnic.

Localnicii se plâng că nu au fost avertizați înaintea erupției. „Am văzut un cartier întreg care a dispărut. Toate casele au ars”, a spus Bahala Shamavu.

Muntele Nyiragongo este unul dintre vulcanii cei mai activi ai lumii. Existau îngrijorări că activitatea sa nu a fost monitorizată în mod corespunzător de Observatorul Vulcanului Goma, deoarece Banca Mondială a redus finanțarea pe fondul acuzațiilor de corupție.

Într-un raport din 10 mai, observatorul a avertizat că activitatea seismică la Nyiragongo a crescut.

Anul trecut, directorul observatorului, spunea că e un risc crescut ca o erupție puternică să aibă loc în anii următori. El avertiza însă că un cutremur ar putea declanșa un dezastru mai devreme.

Cea mai devastatoare erupție a vulcanului a avut loc în 1977, când au murit peste 600 de oameni.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alexandru Rafila, despre boala X: „Niciun fel de motiv să speriem populaţia din România”

Beatrice Mahler: Boala X nu este un joc şi nici o glumă. 71 de decese din mai puţin de 500 de cazuri. Rafila are alte priorităţi

Uniunea Europeană „urmăreşte îndeaproape” o nouă boală misterioasă care a făcut zeci de morți într-o țară africană

O boală necunoscută a ucis peste 140 de oameni, în Congo. Cu ce simptome se confruntă cei infectați

Partenerii noștri