Live

Cel mai puternic grup mafiot al Italiei, 'Ndrangheta, primește o nouă lovitură după o amplă operațiune în Italia și Germania

Data publicării:
O operațiune a autorităților din Italia și Germania, sub coordonare europeană, a vizat clanul mafiot Ndrangheta în dmineața zilei de 5 mai 2021 Foto: Profimedia

'Ndrangheta, considerată în prezent cea mai puternică grupare mafiotă din Italia, a primit miercuri dimineață o nouă lovitură, în condițiile în care cu numai câteva zile în urmă a început audierea martorilor în cel mai mare proces al ultimelor decenii, în care sunt judecați membri ai acestui sindicat al crimei organizate.

Aproape 800 de polițiști și agenți fiscali din Italia și Germania au desfășurat miercuri raiduri în urma cărora au ridicat 31 de suspecți și au percheziționat domiciliile altor 65 de persoane, relatează Euronews. Au fost confiscați bani - sute de mii de euro, dar și arme, cocaină, două mașini de lux și bijuterii. Mai multe conturi bancare și alte active aparținând suspecților au fost blocate. Valorează milioane de euro.

Eurojust și Europol au anunțat că operațiunea a fost o continuare a celebrei acțiuni Pollino din 2018, când nu mai puțin de 84 de persoane au fost arestate în Italia, Germania, Belgia și Olanda.

Zeci de alți presupuși membri ai 'Ndrangheta, inclusiv polițiști și oameni de afaceri, au fost reținuți într-o a doua fază a operațiunii, care a avut loc în ianuarie 2021.

Europol a publicat imagini din timpul raidurilor de miercuri, precizând că autoritățile din Italia și Germania au investigat două tipuri de operațiuni desfășurate de mafioți: traficul de droguri și spălarea de bani. 

Ramificații ale operațiunilor mafiote inclusiv în România

Cel puțin câțiva ani, gruparea de criminalitate organizată ar fi gestionat traficul de cocaină între Italia, Olanda, Germania și Spania folosind rețelele de comunicații criptate EncroChat și Sky ECC. „Un întreg lanț de companii imobiliare și din domeniul ospitalității ar fi fost folosit pentru spălarea banilor în Italia. Anchetele din Germania s-au concentrat în special pe traficul de droguri și eventuala evaziune fiscală”, precizează autoritățile.

’Ndrangheta a spălat, cu ajutorul băncilor britanice, miliarde de euro prin intermediul unor companii-paravan înființate inclusiv în România, scria de curând The Guardian.

Harta țărilor în care au avut loc operațiuni vizând Ndrangheta Foto: Profimedia

‘Ndrangheta desfășoară operațiuni în toată Europa, dar și în alte țări din afara continentului. Este considerată cea mai puternică grupare mafiotă din Italia tocmai ca urmare a amplorii globale pe care o are traficul său cu droguri.

La începutul acestui an, rețeaua a fost pe prima pagină în presa din întreaga lume odată cu debutul „procesului secolului” în Calabria, regiune considerată fieful acestei mafii. Sunt judecați aproape 350 de acuzați, sunt chemați 900 de martori ai acuzării și 600 de avocați se ocupă de dosarele clienților lor. Este cel mai mare proces de crimă organizată din ultimele decenii, iar acuzațiile sunt dintre cele mai grave: asasinate, trafic de droguri, extorcare de fonduri și spălare de bani. La audierea preliminară, a fost nevoie de trei ore numai pentru a citi numele celor implicați, iar procesul este așteptat să dureze cel puțin un an. 

Investigațiile în acest caz s-au concentrat la început pe clanul Mancuso din provincia Vibo Valentia din Calabria. Arestările care s-au făcut miercuri în Italia și Germania au vizat alte două clanuri puternice ale grupului mafiot, familiile Agresta și Giorgi, ambele cu baza tot în Calabria, precizează Euronews. 

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O jurnalistă din Italia a fost reținută de poliția din Teheran chiar în timp ce se îndrepta spre aeroport. De cât timp este în detenție

Preşedintele Germaniei dizolvă parlamentul şi fixează data alegerilor anticipate pentru 23 februarie

O amuletă misterioasă, descoperită în Germania, ar putea rescrie istoria creștinismului

„Ne-a costat un miliard de euro și a ajuns adăpost de câini”. Centrele de migranți deschise de Italia în Albania sunt goale

Partenerii noștri