Live

Cel mai mare protest de la lovitura de stat a armatei din Myanmar. Accesul la rețelele sociale a fost întrerupt

Data actualizării: Data publicării:
Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta lovitura de stat executată de armata din Myanmar. Foto: Profimedia Images

Sute de persoane s-au strâns în cel mai mare oraș din Myanmar, Yangon, pentru a protesta împotriva loviturii de stat militară. Acesta este cel mai mare protest de când puciul a avut loc. De asemenea, până acum, a fost restricționat accesul la mai multe rețele sociale și servicii de comunicare.

“Dictatura militară, eșuează, eșuează; Democrația, învinge, învinge” a scandat mulțimea, potrivit BBC.

Aceștia au cerut eliberarea liderului ales Aung San Suu Kyi și a altor persoane reținute de armată.

Deşi armata birmaneză a intensificat arestările, sute de persoane au manifestat vineri în Yangon, cel mai mare oraş din Myanmar şi important centru comercial şi industrial, transmite Agerpres.

Astfel, profesori şi studenţi s-au adunat în faţa Universităţii Dagon în prima demonstraţie majoră împotriva loviturii militare de stat.

Zeci de funcţionari publici din mai multe ministere au încetat să lucreze şi 300 de deputaţi au organizat o sesiune virtuală pentru a denunţa controlul parlamentului de către armată.

La căderea nopţii, locuitorii din Yangon au claxonat şi au bătut în oale pentru a "alunga demonii", adică armata.

Aproximativ 20 de persoane care şi-au exprimat nemulţumirea cu o zi înainte au fost condamnate la şapte zile de detenţie. Patru studenţi au fost puşi sub acuzare pentru că au protestat.

În total, aproape 150 de lideri politici şi activişti au fost reţinuţi după lovitura de stat, potrivit datelor furnizate de Asociaţia de asistenţă pentru deţinuţii politici, cu sediul în Yangon.

Accesul la rețele sociale a fost întrerupt

Armata a ordonat miercuri furnizorilor de internet să blocheze accesul la Facebook. Accesul la această reţea de socializare a continuat să fie perturbat şi vineri.

Ca urmare, mulţi utilizatori au trecut pe Twitter şi hashtagurile #HearthevoiceofMyanmar (AuziţivoceaMyanmarului), #RespectOurVotes (Respectaţi-neVoturile) au fost folosite de milioane de ori, în special de către mai multe celebrităţi.

Însă vineri, în jurul orei locale 22:00, a fost restricţionat şi accesul la Twitter.

Telenor, unul din principalii operatori de telecomunicaţii din Myanmar, a confirmat că autorităţile au dispus vineri blocarea Twitter şi Instagram "până la o nouă notificare".

Într-un comunicat, compania Telenor, cu sediul în Norvegia, "a contestat necesitatea şi proporţionalitatea ordinului (...) şi a subliniat că acesta contravine legislaţiei internaţionale a drepturilor omului" şi s-a declarat "grav îngrijorată".

La rândul său, Twitter a condamnat sâmbătă ordinul armatei din Myanmar de a bloca accesul populaţiei la platforma sa.

"Suntem profund îngrijoraţi de ordinul privind blocarea serviciilor de internet", a declarat un purtător de cuvânt al Twitter pentru AFP. Acest lucru aduce atingere "dreptului oamenilor de a-şi face auzită vocea".

Aplicaţia Whatsapp s-a confruntat, la rândul ei, cu întreruperi.

Conform unui document al ministerului transporturilor şi comunicaţiilor consultat de AFP, Twitter şi Instagram au fost folosite pentru a "provoca neînţelegeri în rândul publicului".

 

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Recomandările toxice ale Telegram”. Cum promovează platforma conținut extremist (studiu)

Australia vrea să forțeze în continuare marile platforme digitale să plătească pentru afișarea știrilor

Poliția digitală a Europei, pusă la încercare de România: campania lui Călin Georgescu testează normele UE privind rețelele sociale

Adolescenții români, cei mai afectați de rețelele sociale. Cum luptă școala și părinții cu fenomenul. „Cum să dai vina pe copii?!”

Partenerii noștri