Live

Cel mai mare jaf din istoria Bitcoin: Cum au reușit „Crocodilul de pe Wall Street” și soțul ei să fure peste 10 miliarde de dolari

Data actualizării: Data publicării:
Agenții IRS au spus că Ilia Lichtenstein și Heather Morgan au folosit unele dintre cele mai complicate metode de spălare de bani pe care le-au văzut vreodată. Capturi foto: Instagram

Ilia „Dutch” Lichtenstein și soția lui, Heather Morgan, au realizat cel mai mare jaf cu criptomonede din istorie, după ce au furat 120.000 de bitcoini care acum valorează miliarde de dolari. Cuplul poreclit „Bonnie și Clyde ai bitcoinilor” se află în spatele unui jaf foarte complex care a implicat comori de aur îngropate, intermediari din Ucraina și Rusia și cea mai mare sumă de bani confiscată din istoria Departamentului de Justiție al Statelor Unite, potrivit Washington Post.

După ce soțul ei a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru spălare de bani, Heather Morgan a primit și ea o pedeapsă de 18 luni pentru rolul pe care l-a jucat în prădarea platformei de schimb cripto Bitfinex, cu toate că Lichtenstein a susținut că el este singurul vinovat.

Cazul a intrat în atenția publicului și din cauza prezenței online dihotomice a lui Morgan, care se prezenta drept o femeie de afaceri ce conduce o companie de marketing prin e-mail și o cântăreață de rap ce își descria creațiile muzicale drept „o comedie de groază cu un strop de ispită stranie”.

În mediul online, Morgan era cunoscută sub numele de Razzlekhan, sau „Crocodilul de pe Wall Street”, fiind o rapperiță care susținea că are mai mult fler decât Ginghis Han. Netflix a comandat un serial documentar bazat pe povestea cuplului la scurt timp după ce au fost arestați.

Avocatul lui Morgan a spus că clienta lui și-a creat acest alter ego pentru a trece peste o perioadă dificilă din viața ei. Felul în care a fost prezentată în mass-media i-a distrus reputația, a făcut-o să devină ținta unei „avalanșe” de mesaje de ură și a devenit pe nedrept o piesă principală în jaful uriaș de criptomonede, cu toate că ea a aflat despre planurile soțului ei abia după ce faptul a fost împlinit și a devenit complice doar ca să îl protejeze pe acesta, potrivit avocatului lui Morgan.

Colaj foto: Profimedia Images

Monede de aur îngropate și mii de tranzacții cu bitcoini

Valoarea bitcoinilor furați a crescut de la 71 de milioane de dolari, în 2016, la aproximativ 4,5 miliarde, atunci când Lichtenstein și Morgan au fost arestați în 2022. Astăzi, valoarea criptomonedelor furate se ridică la 10,5 miliarde de dolari, potrivit FirstPost, ceea ce face ca acesta să fie cel mai mare jaf de criptomonede din istorie.

O parte dintre fonduri au fost convertite în monede de aur pe care Morgan le-a îngropat sau le-a folosit în mii de tranzacții realizate prin conturi cu nume false, acestea fiind doar o parte din metodele prin care cuplul s-a angajat în activități de spălare de bani.

Un avocat al Bitfinex a explicat că jaful reprezenta 36% din toate fondurile Bitfinex de la acea vreme, ceea ce a „devastat” finanțele companiei și a necesitat impunerea unor măsuri de urgență pentru absorbția pierderilor și protejarea clienților.

Jaful a rămas în umbră până în februarie 2022, atunci când autoritățile i-au arestat pe cei doi în apartamentul lor de la New York.

În timpul operațiunii, autoritățile au reușit să confiște peste 94.000 de bitcoini cu o valoare de peste 3,6 miliarde de dolari, la acea vreme.

Autoritățile au confiscat o mare parte din criptomonedele furate, 96% din fonduri fiind recuperate, potrivit unuia dintre avocații lui Lichtenstein.

Valoarea bitcoinilor furați a crescut de la 71 de milioane de dolari în 2016 la aproximativ 10,5 miliarde de dolari în prezent. Foto: Profimedia Images

Cuplul a folosit unele dintre cele mai complicate metode de spălare de bani

Lichtenstein, un antreprenor care a fondat mai multe afaceri, a desfășurat mai multe operațiuni mici de hacking și fraudă financiară înainte de marele jaf de la Bitfinex, potrivit procurorilor.

Lichtenstein și Morgan s-au căsătorit în 2019, femeia aflând despre jaful pus la cale de soțul ei abia un an mai târziu, atunci când el i-a cerut ajutorul ca să ascundă câștigurile ilicite.

Cei doi au pornit o schemă uriașă și meticuloasă pentru lichidarea banilor folosind unele dintre cele mai complicate metode de spălare de bani pe care agenții IRS le-au văzut vreodată.

Procurorii au descris cum Lichtenstein a călătorit în Kazahstan și Ucraina ca să își procure carduri de debit și alte documente asociate cu conturi bancare străine înregistrate pe numele unor intermediari și au folosit forumuri și piețe de pe darknet, partea „întunecată” a rețelei globale de internet unde se găsesc platforme de comerț electronic care fac trafic cu bunuri ilegale.

Morgan și Lichtenstein au încercat să distrugă orice dovezi incriminatorii, aruncând un calculator pe ghena de gunoi și folosind dispozitive electronice de unică folosință.

Heather Morgan a primit o pedeapsă mai mică pentru că ea ar fi fost cea care l-a convins pe soțul ei să coopereze cu autoritățile. Capturi foto: Instagram / @razzlekhan

Lichtenstein s-a oferit să ajute la prinderea altor hoți de criptomonede 

Lichtenstein a fost descris de procurori drept unul dintre cei mai mari infractori implicați în spălarea de bani cu care guvernul american a avut de-a face vreodată în spațiul criptomonedelor.

Cu toate acestea, procurorii au cerut o sentință redusă pentru Lichtenstein pentru că acesta a cooperat foarte repede cu autoritățile pe care le-a ajutat în alte cazuri, inclusiv prin depunerea unei mărturii într-un alt proces în timp ce se afla deja la închisoare.

Și Morgan a primit o pedeapsă mai mică pentru că ea ar fi fost cea care l-a convins pe soțul ei să coopereze cu autoritățile, potrivit avocatului ei.

Lichtenstein a cerut iertare pentru acțiunile sale și ca orice pedeapsă cu închisoarea primită de Morgan să îi fie comutată lui, oferind de asemenea să ajute autoritățile în prevenirea altor infracțiuni în mediul cibernetic.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zelenski avertizează că Ucraina „va pierde” războiul dacă nu va mai fi ajutată de americani: „Putin este mai slab decât SUA”

Nu există semnale că Putin va ataca Ucraina cu arme nucleare, spune Pentagonul

După ce a autorizat atacurile cu rachete americane asupra Rusiei, Biden trimite Ucrainei mine antipersonal

Elon Musk vrea să le dea „delete” unor părți din guvernul SUA. Ce agenții federale au intrat în vizorul lui Donald Trump

Partenerii noștri