Live

Cel mai mare bombardier din lume, Tu-160, ar putea primi o versiune actualizată, dar experții cred că e vorba doar de o „Baba Iaga”

Data actualizării: Data publicării:
Au trecut 19 ani de când Putin s-a pozat în carlinga unui Tu-160, dar versiunea nouă tot nu a ieșit pe piață. Foto: Profimedia

Cel mai mare bombardier din lume, Tu-160 Blackjack, ar trebui să apară într-o variantă upgradată. Chiar și Vladimir Putin s-a alăturat „promovării”, apărând pe prima pagină a ziarelor atunci când a luat loc în cabina de pilotaj a bombardierului strategic. Cu toate acestea, experții în aviație din întreaga lume rămân sceptici, în mare parte din cauza actualizărilor nedeclarate pe care Tu-160 le-ar fi primit.

Fiind un bombardier strategic greu cu viteze supersonice și aripi cu geometrie variabilă, Tu-160M este construit pentru a transporta încărcături convenționale și nucleare cu o rază de acțiune și o precizie remarcabile, atingând ținte aflate la o distanță de până la 10.000 de kilometri. Această rază mare de acțiune este crucială pentru Rusia, având în vedere tensiunile geopolitice și obiectivele sale militare actuale, scrie BulgarianMilitary.

Ceea ce face ca Tu-160M să fie deosebit de remarcabil este modernizarea sa în comparație cu versiunile anterioare. Aeronava dispune de avionică avansată, sisteme de misiune actualizate și motoare noi, care îi îmbunătățesc în mod colectiv performanța generală și capacitățile operaționale. Motoarele turbofan NK-32-02 actualizate nu numai că sporesc eficiența consumului de combustibil, dar extind, de asemenea, raza de acțiune a bombardierului, permițându-i să efectueze misiuni complexe cu mai puțină nevoie de realimentare aeriană.

După cum a remarcat directorul general al UAC, Iuri Sliusar, „Lucrul la acest program a necesitat nu numai modernizarea instalațiilor de producție, ci și crearea unui mediu digital complet nou”.

Capacitățile Tu-160M simbolizează angajamentul Rusiei de a menține o forță de descurajare puternică. Potrivit analistului Tom Demerly, „Blackjack este o componentă crucială a triadei nucleare a Rusiei, demonstrând capacitatea de a oferi un răspuns semnificativ la orice amenințare percepută”.

Flexibilitatea operațională a aeronavei îi permite să se angajeze atât în misiuni de descurajare nucleară, cât și în scenarii de război convențional, ceea ce o face un bun versatil în arsenalul Rusiei. În plus, implicațiile strategice ale Tu-160M depășesc simplele capacități militare. Dezvoltarea sa evidențiază priceperea tehnologică a Rusiei și îi afirmă rolul de putere globală. Aceste eforturi de modernizare evidențiază intenția Rusiei de a-și susține influența și de a face față prezenței extinse a NATO, un punct de dispută în ultimii ani.

Foto: Profimedia

Nu totul este roz

Chiar dacă Rusia modernizează în mod ostentativ bombardierul Tu-160 Blackjack, experții americani au în continuare îndoieli cu privire la performanțele reale ale aeronavei. Designul bombardierului, care se laudă cu o viteză și o rază de acțiune impresionante, se confruntă cu limitări. Acesta operează în principal la viteze subsonice pentru majoritatea misiunilor, atingând viteze mari doar momentan.

Analistul în domeniul apărării Andrei Gorbachevskiy menționează: „Orice bombardier strategic zboară în marea majoritate a traseului la viteză subsonică... Zborul la viteză maximă poate fi folosit doar pentru o singură separare de avioanele de vânătoare inamice care îl urmăresc”. În esență, aceasta înseamnă că rafalele mai scurte de mare viteză ar putea face bombardierul mai vulnerabil la detectarea și interceptarea avansată de către avioanele de luptă și radarele moderne.

Analiștii occidentali pun la îndoială și capacitățile de luptă ale Tu-160M2 modernizat. Oficialii ruși susțin că puterea de luptă a bombardierului va fi de 2,5 ori mai mare decât a predecesorului său. Cu toate acestea, există îndoieli. Îmbunătățirile sistemelor de război electronic și ale avionicii ar putea să nu îmbunătățească neapărat capacitatea de supraviețuire împotriva rețelelor sofisticate de apărare aeriană.

Gorbachevskiy explică: „Densitatea radarelor și a avioanelor de luptă ale NATO este atât de mare încât Tu-160 poate pătrunde numai sub acoperirea unui număr mare de avioane de luptă proprii”. Această nevoie de sprijin extins impune limitări operaționale semnificative pentru Tu-160M2, afectându-i eficacitatea în lumea reală.

 

Experții sunt prudenți

În plus, deși Tu-160 modernizat poate lansa rachete hipersonice, eficiența acestora este dezbătută. Analiștii se întreabă dacă aeronava poate ocoli apărarea aeriană avansată pentru a-și lansa încărcătura utilă fără pierderi semnificative. O analiză subliniază: „Doar o minoritate din aceste rachete își vor atinge ținta. Prin urmare, loviturile nucleare care utilizează rachete de croazieră se confruntă cu pierderi importante în drum spre țintă”.

Deși Tu-160M2 reprezintă o modernizare majoră pentru flota de bombardiere strategice a Rusiei, apărarea aeriană modernă ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea sa. Experții occidentali sunt sceptici, sugerând că modernizările bombardierului ar putea să nu satisfacă așteptările Moscovei, subliniind potențialele sale provocări într-un scenariu de conflict.

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fostul șef al armatei Republicii Moldova a fost pus sub învinuire pentru spionaj în favoarea Rusiei

Incendiul de la uriașul depozit de muniții din Rusia, vizibil din satelit. Rușii: „Situația e sub control, focul provine de la o dronă”

Soțul celei mai bogate femei din Rusia este acuzat de omor, după un atac armat la „Amazonul rusesc”, lângă Kremlin

Rezoluție PE: Ucraina trebuie să poată lovi ținte militare legitime din Rusia. Cum au votat eurodeputații români

Partenerii noștri