Live

Cehia exclude agenția nucleară rusă dintr-o licitație pentru construcția unei centrale nucleare, după scandalul expulzării diplomaților

Data publicării:
Premierul Cehiei, Andrej Babis. Foto: Getty Images

Cehia renunță la colaborarea cu agenția nucleară rusă, Rosatom, pentru construcția unei noi centrale nucleare, în urma conflictului și tensiunilor diplomatice legate de expulzarea reciprocă a mai multor diplomați ruși și cehi. Anterior, participarea Rosatom la licitația de mai multe miliarde de euro a dus inclusiv la o criză politică în interiorul guvernului de la Praga și la demiterea ministrului de externe.

Decizia guvernului de la Praga a fost luată ca urmare a conflictului diplomatic dintre Rusia și Cehia. Cele două țări și-au expulzat reciproc diplomați, iar Praga a acuzat serviciile secrete ruse că sunt responsabile de o explozie de la un depozit din muniții din 2014, soldat cu moartea a două persoane.

„Nu se va cere Rosatom să furnizeze documente pentru evaluarea securităţii”, a declarat jurnaliştilor ministrul ceh al Industriei şi Comerţului, Karel Havlicek.

După această decizie de excludere, companiile FED, franceză, KHNP, sud-coreeană, şi Westinghouse, americană, rămân în cursă pentru a câştiga contractul pentru construirea unei noi unităţi în centrala nucleară Dukovany, situată în sudul ţării, până în 2036, conform Agerpres.

Un număr de 18 diplomaţi ruşi, identificaţi de serviciile de informaţii cehe ca spioni, au părăsit luni Praga pentru a ajunge la Moscova şi 20 de diplomaţi cehi au fost de asemenea expulzaţi de Rusia.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Pericol la centrala nucleară de la Zaporojie. „Este la un pas de a rămâne în pană de curent”

Ungaria se anunță pregătită să renunțe la petrolul rusesc. Care e însă prețul pe care UE ar trebui să-l plătească

Acord între instituțiile europene pe bugetul UE pentru 2025: sunt alocate cu 10,5 miliarde de euro mai multe fonduri față de 2023

Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat de 790 milioane euro pentru închiderea minelor de cărbune din Valea Jiului

Partenerii noștri