Live

Cehia a inclus România în zona verde. Ce trebuie să știe românii care vor să meargă acolo în vacanță

Data actualizării: Data publicării:
Centrul vechi al orașului Praga. Foto: Profimedia Images

Cehia a revizuit condițiile de intrare în țară. România a fost inclusă în zona verde, noile reguli fiind aplicabile de vineri, 9 iulie, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Începând de vineri, 9 iulie 2021, autoritățile Republicii Cehe aplică noi reguli privind intrarea cetățenilor străini, inclusiv a cetățenilor români, pe teritoriul ceh, după cum urmează:

Toate persoanele trebuie să completeze, înaintea plecării în călătorie, formularul electronic de sosire (https://plf.uzis.cz/) și să fie în posesia dovezii completării acestuia la sosirea în Cehia.

Persoanele vaccinate și cele care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 și s-au vindecat în ultimele 180 de zile și nu prezintă simptome specifice COVID-19 nu au alte obligații privind respectarea normelor epidemiologice, cu excepția completării formularului electronic de sosire menționat mai sus.

Vaccinarea se dovedește cu certificatul european de vaccinare și, tranzitoriu, cu certificatul național de vaccinare eliberat de statele membre UE, cu condiția să fi trecut cel puțin 14 zile de la administrarea celei de-a doua doze sau a dozei unice, după caz, și să nu prezinte nici un simptom specific COVID-19.

Infectarea și vindecarea de COVID-19 (trecerea prin boală) se dovedesc cu un certificat medical redactat în limba engleză, pe care sunt imprimate ștampila, datele de identificare și numărul de telefon ale medicului care profesează într-un stat membru al Uniunii Europene. Confirmarea trebuie să conțină următoarele informații: persoana în cauză nu prezintă simptome specifice COVID-19, a fost infectată cu virusul SARS-CoV-2 și s-a vindecat, a fost supusă măsurii izolării și de la data testului pozitiv care a confirmat infectarea cu virusul SARS-CoV-2 au trecut cel puțin 11 zile, dar nu mai mult de 180 zile.

Persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boala COVID-19, au obligația de a fi în posesia unui rezultat negativ al unui test antigen, nu mai vechi de 48 de ore, sau al unui test PCR, nu mai vechi de 72 de ore. De asemenea, este obligatorie completarea formularului electronic de sosire (https://plf.uzis.cz).

Cetățenii cehi și persoanele cu drept de reședință în Cehia pot intra în acest stat chiar și în cazul unui test pozitiv, efectuat cu mai puțin de 14 zile înainte de călătorie. Aceste persoane trebuie să utilizeze transportul individual, dacă este posibil. În cazul transportului public, persoanele aflate în această situație trebuie să informeze transportatorul înainte de plecare cu privire la infectarea cu virusul SARS-CoV-2. După intrarea în Cehia, aceste persoane trebuie să informeze autoritățile de sănătate publică și să respecte regulile de izolare pentru 3 zile de la dispariția simptomelor, dar cel puțin pentru 14 zile de la data primului test. Autoritățile cehe atenționează faptul că liniile aeriene pot aplica reguli mai stricte pentru transportul în astfel de situații.

Testul antigen sau PCR se poate efectua și în maximum 5 zile de la intrarea în Cehia după călătoria în străinătate, inclusiv într-un stat de pe lista verde.

Angajații, elevii și studenții trebuie să își informeze angajatorul, respectiv unitatea de învățământ, despre orice călătorie de peste 12 ore în străinătate, inclusiv într-un stat de pe lista verde.

Angajatul sau elevul / studentul care se testează pe teritoriul ceh, în termen de 5 zile de la sosirea din călătorie, trebuie să poarte mască la locul de muncă sau în unitatea de învățământ până la primirea rezultatului negativ al testării.

Cine este exceptat de la testare

Sunt exceptate de la obligația completării formularului electronic de sosire și a testării următoarele categorii de persoane:

  • minorii cu vârsta de până la 6 ani;
  • personalul din domeniul transportului internațional, condiționat de prezentarea unui document justificativ adecvat;
  • persoanele aflate în tranzit pe teritoriul Republicii Cehe, cu condiția ca durata tranzitului să nu depășească 12 ore;
  • diplomații și funcționarii organizațiilor internaționale care călătoresc în Republica Cehă în scopuri oficiale, pentru o perioadă de maximum 72 de ore;
  • cetățenii statelor vecine dacă durata călătoriei nu este mai mare de 24 de ore;
  • artiștii și sportivii profesioniști care se deplasează la evenimente și concursuri;
  • lucrătorii, elevii și studenții transfrontalieri;
  • persoanele din statele vecine care călătoresc pentru îngrijirea unui membru de familie;
  • ofițerii de poliție și din serviciul penitenciar;
  • lucrătorii din domeniul infrastructurii critice;
  • membrii serviciilor integrate de salvare.

 

Editor : Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zile libere în ianuarie 2025 pentru angajații din România. Calendarul sărbătorilor legale în prima lună a anului următor

ANAT protestează față de posibila eliminare a voucherelor de vacanţă. „Nu omorâţi găina care dă ouă de aur”

Liderii Germaniei, Italiei şi Cehiei cer Comisiei Europene să renunţe la penalizarea producătorilor auto pentru emisiile de CO2 în 2025

Turiștii străini au cheltuit în România peste un miliard de euro în 2024

Partenerii noștri