Live

Video Ceasul elvețian stă pe loc când e vorba de oligarhii lui Putin. Elveția, acuzată că apelează la vechi trucuri și nu aplică sancțiunile

Deutsche Welle Data actualizării: Data publicării:
Elveția a devenit un paradis pentru oligarhii lui Putin Foto: captură video Digi24

Este un lucru binecunoscut: de multă vreme, Elveția a fost printre dintre țările cele mai prielnice pentru afacerile rușilor. Cu toate acestea, în urma invadării Ucrainei, guvernul elvețian a anunțat că-i va sancționa pe milionarii Moscovei. Dar a trecut mai bine de o lună de atunci și criticii spun că autoritățile apelează la vechi trucuri și nu depun prea mult efort în acest sens. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

 

Dacă este cineva care știe secretele băncilor elvețiene, atunci este acest om. Sylvain Besson, jurnalist de investigație, s-a specializat de mai mulți ani în operațiuni offshore. De la începutul războiului din Ucraina, s-a concentrat pe bunurile ascunse ale oligarhilor ruși.

„Din păcate, Elveția nu are o echipă specializată în depistarea bunurilor care aparțin acestor oligarhi. Sunt în bănci sau în alte locuri, precum galerii sau depozite pentru opere de artă. Toate trebuie să declare că au clienți care fac obiectul sancțiunilor”, explică Sylvain Besson, jurnalist de investigație.

Ce averi au oligarhii ruși în Elveția? Vila cu teren subteran de tenis

Dar acest lucru se întâmplă cu mare greutate. Dacă se întâmplă. La un miting organizat în Berna, chiar președintele ucrainean Volodomir Zelenski a cerut Elveției să ia măsuri mai dure în privința oligarhilor. „Faceți ceva împotriva celor care au dezlănțuit acest război”, a fost îndemnul lui.

Se referea, de exemplu, la oameni precum Roman Abramovici, al cărui avion de lux este în prezent blocat pe aeroportul din Basel. Pe lista de sancțiuni este și Alișer Usmanov, care, de pildă, apare în aceste imagini (vezi video) în timp ce face o donație de câteva milioane de dolari către Muzeul Olimpic.

Și mai este Ghennadi Timcenko, un apropiat al lui Putin și unul dintre cei mai importanți magnați ai petrolului. Deține o vilă pe malul lacului Geneva, cu un teren de tenis subteran – se crede că a costat 19 milioane de dolari.

Elveția este un paradis pentru oligarhi, spune politicianul Roger Nordmann.

„Se întâmplă din două motive – pot duce o viață bună, discretă, este un loc potrivit pentru gestionarea averii. Și, bineînțeles, acești oligarhi încearcă să-și ascundă banii, de aceea sunt cu toții aici”, arată social-democratul Roger Nordman.

O cultură favorabilă oligarhilor lui Putin

A fost înființat un grup de lucru pentru a schimba situația. Își propune să ajute la depistarea averilor deținute de oligarhi. Ideea a declanșat dezbateri intense în parlament. Criticii spun că aici se termină drumul Elveției drept centru financiar.

„Am insistat imediat ca Elveția să aibă propriul său grup operativ, precum cele din Statele Unite și Germania. Aceste structuri complexe, cu marionete, societăți pe acțiuni și așa mai departe trebuie să fie demascate. În caz contrar, este mult prea ușor pentru oligarhi să-și ascundă bunurile. Iar asta nu se poate”, explică Roger Nordman.

„Niciun grup de lucru nu va schimba faptul că în ultimii 10-15 ani, a fost creată o cultură favorabilă acestor oligarhi, oamenilor din cercul lui Putin”, recunoaște avocata Monika Roth.

Sancțiunile vor avea un impact semnificativ asupra statutului de centru financiar și de afaceri al Elveției, crede reporterul de investigație Sylvain Besson.

„Elvețienii sunt în favoarea sancțiunilor, pur și simplu pentru că această invazie este o crimă și nu există nicio justificare pentru așa ceva”, spune el.

Dacă sancțiunile vor fi aplicate în mod corespunzător și activele vor fi într-adevăr depistate, statutul Elveției ca refugiu pentru oligarhi ar putea fi de domeniul trecutului.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Unda de șoc care a cutremurat sistemul financiar elvețian. Raportul prăbușirii băncii Credit Suisse a fost făcut public

Ce face Elveția pentru a înăspri interzicerea simbolurilor naziste, pe fondul creșterii antisemitismului

Elveția vrea să-și renoveze buncărele antiatomice. Fiecare cetățean are un loc rezervat într-un adăpost nuclear

Rusia a produs doar 7 avioane de pasageri de la începutul războiului în Ucraina. Planul era să construiască 108 (presă)

Partenerii noștri