Galerie Foto Cea mai înaltă clădire de locuințe din UE este gata, după 17 ani de eșecuri, dar stârnește controverse
Cea mai înaltă clădire de apartamente din UE a fost terminată, în sfârșit, după 17 ani de eșecuri repetate, în Benidorm, Spania. Unii speră că acest zgârie-nori, denumit „Intempo”, va contribui la transformarea stațiunii într-un Miami al Mediteranei, alții găsesc construcția de o monstruozitate grotescă, scrie The Guardian.
Cu o înălțime de 187 de metri și 47 de etaje, „Intempo” domină clădirile din jur și este cea mai înaltă construcție rezidențială din Uniunea Europeană. Turnurile sale gemene se mândresc, de asemenea, cu cel mai rapid lift din Spania, care se ridică cu o viteză de 4,2 metri pe secundă și poate ajunge la ultimul etaj în 52 de secunde.
Zgârie-norii de pe Costa Blanca pot rivaliza cu cei din Manhattan sau Hong Kong - sunt 80 de clădiri cu cel puțin 25 de etaje, dar cele 47 de etaje ale „Intempo” îi depășesc cu mult.
Cât costă un apartament în „Intempo”
Turnurile sunt legate în partea de sus de o structură în formă de diamant. Acolo, prețul unui apartament penthouse este de aproximativ 2 milioane de euro. În alte părți „obișnuite” ale clădirii, însă, prețurile încep de la 257.000 de euro.
Momentul inaugurării acestui colos ar părea unul nefast, în condițiile în care stațiuni precum Benidorm s-au confruntat din cauza pandemiei cu o scădere drastică a numărului de turiști străini. Și totuși, potrivit promotorului Uniq Residential, 100 din cele 256 de apartamente ale Intempo au fost deja precontractate. Aproximativ 60% dintre doritori sunt spanioli, iar restul sunt ruși, scandinavi, germani și belgieni.
Paradoxal, britanicii, care reprezintă 40% din vizitatorii din Benidorm, nu par dornici să locuiască în extravaganul complex „Intempo”.
„Nu cred că britanicii care au atâția bani i-ar cheltui în Benidorm. Ar fi prea inechitabil”, spune Michelle Baker, o vloggeriță britanică. „Oamenii cu mulți bani nu frecventează Benidorm. Decât dacă i-ai schimba brandul și te-ai lupta să atragi acei clienți cu bani mulți. Peste 50 de ani, s-ar putea să fie altă poveste”, spune Baker.
Datorii de 60 de milioane de euro
Rațiunea de a fi a orașului Benidorm este turismul, iar pandemia a avut un efect dezastruos asupra economiei sale. Dar, după cum subliniază Baker, există de fapt două Benidorm-uri: unul pentru cei bogați, pe plaja Poniente, unde se află Intempo, și unul pentru cei mai puțin înstăriți, pe Levante.
Baker spune că a studiat noua clădire și respinge afirmațiile potrivit cărora ar fi urâtă. „Pe lângă Intempo, mai există clădirea Sunset Beach și Delfin Tower. Predicția este că zona Poniente va deveni Miami-ul din Benidorm. Pentru mine sunt piese de arhitectură remarcabile, absolut superbe”, spune britanica.
Intempo a trecut prin mai multe mâini, iar actualul său proprietar, fondul SVPGlobal, a plătit 60 de milioane de euro pentru a achiziționa datoriile clădirii de la Sareb, așa-numita „bancă rea” înființată pentru a administra zecile de mii de proprietăți neterminate după ce bula imobiliară din Spania a explodat în 2008.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News