Live

Ce tactică folosesc rușii ca să cucerească pozițiile fortificate ale armatei ucrainene. „Apar pe neașteptate lângă noi”

Data actualizării: Data publicării:
Soldații ruși au folosit aceeași tactică și când au cucerit orașul Avdiivka. Foto: Profimedia Images

Forțele ruse sapă tuneluri ca să ajungă în spatele liniilor de apărare inamice și să lanseze atacuri surpriză asupra trupelor ucrainene, potrivit unui raport al ministerului rus al apărării citat de Newsweek.

Unitățile rusești de asalt care luptă în Donețk au cucerit duminică o „fortăreață majoră a Forțelor Armate Ucrainene” la periferia de est a satului Pivnicine folosind un tunel subteran.

Trupele Moscovei atacă din răsputeri în estul Ucrainei în încercarea de a ocupa și mai multe teritorii din Donețk și Luhansk.

„Militarii detașamentului au săpat și folosit în secret un tunel lung de peste 3 kilometri de-a lungul Canalului Severski Donețk și au pătruns în spatele unei poziții bine fortificate cu puncte de tragere pe termen lung și adăposturi subterane”, a scris ministerul rus al apărării pe Telegram.

„Prin tunel, militarii au aprovizionat trupele de asalt cu muniție, arme și alimente. Folosind elementul surpriză, militarii unității au profitat de reușită și au cucerit complet fortăreața, forțând inamicul să se predea sau să își abadoneze pozițiile și să se retragă.”

Forțele ucrainene au raportat prima dată folosirea acestei tactici pe câmpul luptă de către trupele ruse toamna trecută, atunci când se luptau să apere orașul-fortăreață Avdiivka.

„Cât despre tacticile rușilor, războiul nostru este comparat de multe ori cu Primul Război Mondial. Pe frontul din Avdiivka, rușii au început să folosească tactica de a săpa tuneluri”, a spus la acea vreme Anton Koțukon, purtător de cuvânt al Brigăzii 110 Mecanizate „Marko Bezruciko”.

„Le sapă aproape de pozițiile noastre. În primul rând, tunelurile îi ajută să rămână ascunși. În al doilea rând, ei pot apoi să apară pe neașteptate aproape de pozițiile noastre”, a mai spus Koțukon.

Ucrainenii i-au văzut, de asemenea, pe ruși folosind „vehicule robotice” pe care le operează de la distanță și cu care transportă muniție.

Avdiika a fost până la urmă cucerit de ruși pe data de 17 februarie, atunci când președintele ucrainean a anunțat că a luat decizia de a-și retrage trupele din oraș pentru a salva viețile soldaților săi.

Cucerirea ruinelor din Avdiivka a reprezentat cea mai mare victorie înregistrată de ruși după multe luni de luptă în care linia frontului a fost în mare parte statică.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ucraina acuză Rusia că a atacat-o în premieră cu o rachetă balistică intercontinentală. Reacția Kremlinului

Zelenski recunoaşte că Ucraina nu poate recuceri Peninsula Crimeea „cu arma în mână”. „Poate fi adusă înapoi pe cale diplomatică”

Cine este generalul din umbră pe care Kim Jong Un l-a trimis în Rusia în fruntea trupelor nord-coreene ce luptă în armata lui Putin

Rusia înrolează ucraineni din regiunile ocupate pentru a lupta împotriva propriei țări

Partenerii noștri