Ce se pregătește la Mariupol?
Luptătorii ucraineni care rămân în Mariupol și refuză să se predea vor fi eliminați, a declarat Denis Pușilin, liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD), susținută de Rusia. De luni, orașul - de importanță strategică pentru Rusia, dar în care încă mai există un punct de rezistență - ar urma să fie complet închis, fără posibilitatea de a mai intra sau ieși, relatează BBC.
În Mariupol, oraș-port de la Marea Azov, se dau în prezent cele mai grele lupte între soldații lui Vladimir Putin și ucraineni. Toate clădirile poartă urme ale războiului. Peste 90 la sută din oraș a fost transformat în ruine de ruși.
Prorușii sunt pe punctul de a captura orașul Mariupol, dar forțele ucrainene încă mai rezistă atacurilor fiind retrase în zona portuară și în fabrica Azovstal - o imensă uzină de fier și oțel aparținând lui Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina.
Au apărut înregistrări video în care forțele ucrainene promit că nu cedează și nu se predau, scrie BBC.
Săptămâna aceasta, Moscova a declarat că peste 1.000 de pușcași marini ucraineni s-au predat la Mariupol, dar Ucraina a negat informația.
Vorbind din Mariupol cu jurnaliștii, șeful RPD, Denis Pușilin, a declarat: „Acei membri ai armatei regulate, precum pușcașii marini pe care i-ați văzut, care sunt pregătiți să se predea, s-au predat. În timp ce naționaliștii, adică membrii batalioanelor naționaliste, se pare că nu au nicio intenție de a se preda, de aceea vor fi eliminați”.
Imaginile cu Pușilin făcând aceste declarații, în timp ce stătea alături de politicianul cecen Adam Delimhanov, înconjurat de trupe, au fost difuzate de canalul de știri rus Rossia24.
Printre apărătorii orașului Mariupol se numără pușcași marini ucraineni, brigăzi motorizate, o brigadă a Gărzii Naționale și regimentul Azov, o miliție creată de naționaliștii de extremă dreapta care a fost ulterior încorporată în Garda Națională.
Distrugerea regimentului Azov se numără printre obiectivele de război ale Moscovei.
Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că peste 1.000 de soldați ai brigăzii 36 de pușcași marini din Ucraina, inclusiv 162 de ofițeri, s-au predat la Mariupol, dar Ucraina nu a confirmat informația. Oleksi Arestovici, consilier al președintelui Ucrainei, a declarat ulterior că membrii brigăzii 36 de pușcași marini au reușit să treacă printr-o „manevră extrem de riscantă” și s-au alăturat regimentului Azov. „Brigada a 36-a a evitat să fie făcută bucăți și acum au noi oportunități serioase, primind, în esență, o a doua șansă”, a spus el.
Pe de altă parte, președintele Zelenski a anunțat că dacă rușii vor nimici apărătorii din Mariupol, atunci nu vor mai exista negocieri cu Rusia. Liderul de la Kiev a spus că discuțiile oricum s-au împotmolit după masacrele din Bucha și Borodianka, dar dacă aceleași scene se repetă la Mariupol, va fi și mai rău.
Mariupol, oraș complet închis începând de luni
Mariupol se află pe un teritoriu revendicat de așa-numita Republică Populară Donețk și are o importanță strategică pentru armata rusă, deoarece ar asiguta o punte terestră între Crimeea, în vest, și Donbas, în est.
Cotidianul „The Guardian” relata vineri că în Mariupolul aflat sub asaltul forțelor ruse, combinatul ce aparține lui Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, a devenit ultima redută a orașului din sud-estul țării. Aici și-au găsit refugiu soldații Ucrainei, care sunt depășiți numeric și ca armament de forțele rusești. Uzina este însă atât de mare, încât rușii pur și simplu nu-i pot găsi pe ucraineni și de aceea au început să vorbească despre un atac chimic ca fiind singura modalitate de a-i scoate de acolo.
Pe de altă parte, oficialii orașului au anunțat sâmbătă că Rusia intenționează să restricționeze accesul la Mariupol începând de luni. Nu se va mai putea nici intra, nici ieși din oraș, ceea ce înseamnă că nu vor mai putea fi posibile evacuările umanitare, relatează BBC.
Un consilier al primarului orașului, Petro Andriușcenko, a declarat sâmbătă pe Telegram că forțele ruse intenționează să interzică oamenilor să părăsească sau să intre în Mariupol începând din 18 aprilie.
Viceprimarul Serhii Orlov spune că o astfel de măsură se aplică deja de facto în ultimele patru sau cinci zile.
Viceprimarul Orlov nu se mai află în Mariupol, dar păstrează cumva legătura cu cei care se află acolo. El crede că forțele rusești intenționează să implementeze reguli „mai stricte” în interiorul orașului, precum puncte de control pentru a monitoriza și restricționa circulația între cartiere.
„Cer permise interne, iar cei care nu au aceste permise vor merge la filtrare”, spune el, referindu-se la taberele unde sunt duși oamenii înainte de a fi deportați în Rusia.
Vineri, Moscova a declarat că a deschis în fiecare zi „coridoare umanitare” din Mariupol „spre Rusia” și rute din Mariupol spre orașul vecin Berdiansk și spre Zaporojia.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News