Live

Ce se întâmplă în Valea Panjshir, singurul loc rămas în afara controlului talibanilor - VIDEO & GALERIE FOTO

Data publicării:
Noi recruți în rândul forțelor de securitate afgane iau parte la un antrenament în Valea Panjshir Foto: Profimedia

Valea Panjshir este singurul loc din Afganistan rămas în afara controlului talibanilor. Aici, potrivit unor fotografii și videoclipuri apărute în ultimele zile, forțele care se opun mișcării islamiste par să fi început pregătirea militară a unei mișcări de gherilă care să opună rezistență grupului fundamentalist ce s-a instalat la putere la Kabul în 15 august, semănând panică și teroare.

Imaginile arată personal din cadrul forțelor de securitate afgane care participă la un antrenament militar în zona Bandejoy din districtul Dara, în provincia Panjshir. Acest loc din Afganistan, greu accesibil, deși se află la doar la 113 km de Kabul, nu a căzut niciodată nici în mâinile talibanilor, şi nici al trupelor sovietice.

 

Cine este Ahmad Massoud. Operațiune de PR în presa internațională

Încă de la începutul săptămânii apăruseră informații că fostul vicepreşedinte afgan Amrullah Saleh şi Ahmad Massoud, fiul unui cunoscut comandant militar afgan, organizează o rezistenţă împotriva insurgenţilor talibani în provincia Panjshir, din nord-estul Afganistanului.

Ahmad Massoud este fiul lui Ahmad Shah Massoud, erou al rezistenţei mujahedinilor împotriva invaziei sovietice, care apoi a luptat împotriva talibanilor. Comandantul Ahmed Shah Massoud, supranumit „Leul din Panjshir”, a fost asasinat de reţeaua teroristă al-Qaida în 9 septembrie 2001, cu două zile înainte de atentatele de pe teritoriul american.

Fiul său, Ahmad Massoud, a lansat luni un apel către afgani să i se alăture în efortul de a organiza o rezistenţă împotriva talibanilor, cerându-le totodată „prietenilor libertăţii” din străinătate să-i ajute ţara. El a publicat un editorial în revista franceză La Regle de jeu, întemeiată de scriitorul Bernard-Henry Levy, afirmând că doreşte să preia stindardul luptei tatălui său pentru libertate, în condițiile în care „tirania triumfă în Afganistan”.

Ahmad Massoud, care conduce Frontul Național pentru Rezistență, are o relație specială cu Franța și cu Bernard Henry Levy, datorată tatălui său. În martie, el a fost primit de președintele Emmanuel Macron, cu ocazia comemorării comandantului Massoud la Paris. 

„Camarazii mei de arme şi eu personal ne vom da sângele împreună cu toţi afganii liberi care refuză sclavia şi pe care îi chem să mi se alăture în bastionul nostru Panjshir, ultima regiune liberă a ţării noastre în agonie”, spune Ahmad Massoud în acest editorial, adresându-se afganilor „din toate regiunile şi din toate triburile”.

„Noi afganii suntem în situaţia Europei din 1940”, mai afirmă Ahmad Massoud. Îi citează pe Winston Churchill şi pe generalul Charles de Gaulle, pentru a-și pleda cauza și pentru a obține sprijin occidental.

Două zile mai târziu, miercuri, Massoud a publicat un editorial asemănător și în „The Washington Post”.

„Vă scriu astăzi din Valea Panjshir, gata să calc pe urmele tatălui meu, alături de luptătorii mujahedini, care sunt pregătiți să îi înfrunte din nou pe talibani. Avem depozite de muniție și arme pe care le-am strâns cu răbdare încă de pe vremea tatălui meu, pentru că știam că această zi ar putea veni”, scrie Massoud, cerând sprijin american pentru miliţia sa din Afganistan, ca să opună rezistenţă talibanilor.

Imagini cu „Rezistența 2.0”

Zvonuri potrivit cărora forțe antitalibane se regrupează în Valea Panjshir au început să circule încă de duminică, după ce vicepreședintele Amrullah Saleh a postat un tweet în care își lua angajamentul de a continua lupta și de a fi demn de moștenirea „eroului” său, Ahmad Shah Massoud. Ulterior, a apărut și o înregistrare video în care Saleh și Ahmad Massoud, alături de un anturaj înarmat, se urcă într-un elicopter în Panjshir.


Alte imagini, surprinse luni, arătau cinci elicoptere militare afgane și zeci de vehicule Humvee care se adună în jurul unui stadion aflat la 50 km de granița de sud a regiunii Panjshir. Ulterior, Massoud a declarat în presa de limbă arabă că zeci de militari afgani au fugit în Panjshir, aducând cu ei sute de Humvee-uri, mașini blindate și cinci elicoptere.

Un alt videoclip a început să circule miercuri, arătând un convoi care flutura steagul Alianței Nordului, grupul care a luptat împotriva talibanilor după ce aceștia au preluat puterea în 1996.

Pe măsură ce săptămâna s-a scurs, tot mai multe comandouri afgane și-au anunțat public sprijinul pentru „Rezistența 2.0”.

Grupurile locale de Facebook din Panjshir abundă, de asemenea, în mesaje de susținere a lui Ahmad Massoud, relatează Sky News.

Moscova reacționează

Aceste vești nu au lăsat indiferentă nici Moscova. Însuși ministrul de externe Serghei Lavrov le-a menționat și a făcut, joi, apel la demararea de negocieri în vederea formării unui „guvern reprezentativ” în Afganistan. „Talibanii nu controlează întregul Afganistan. Avem informaţii despre situaţia din Valea Panjshir”, la nord-est de Kabul, acolo „unde sunt concentrate forţele de rezistenţă ale ex-vicepreşedintelui Saleh şi ale lui Ahmad Massoud”, a afirmat Serghei Lavrov într-o conferinţă de presă la Moscova, potrivit Agerpres. 

Sentimentul antitaliban se intensificase în regiune chiar înainte ca insurgenții să captureze Kabulul. Corespondentul postului britanic de televiziune a fost în iulie în Valea Panjshir și încă de atunci Ahmad Massoud era decis să nu cedeze în fața talibanilor și să „lupte până la moarte”. 

Ce rol ar putea juca vicepreședintele Amrullah Saleh

În ceea ce-l privește pe Amrullah Saleh, el este originar din Valea Panjshir și este familiarizat cu sentimentul general al unei rezistențe antitalibane. Fost șef al serviciilor de informații afgane, el a ajuns vicepreședinte în 2019. După ce președintele Ashraf Ghani a fugit din țară la 15 august, Saleh s-a declarat președinte interimar al Afganistanului, în conformitate cu Constituția afgană.

În 2019, a fost vizat de un atentat. Mai mulți kamikaze au atacat biroul său din Kabul. Atentatul s-a soldat cu moartea a peste 20 dintre colegii săi, dar Saleh a scăpat refugiindu-se pe acoperiș și trăgând asupra atacatorilor.

În prezent, el este lider al mișcării de rezistență, alături de Ahmed Massoud, și va fi probabil o figură cheie în orice eventuale discuții de pace cu talibanii.

O sursă bine informată citată de Sky News a declarat că liderii din Panjshir sunt gata de negocieri, dar în același timp, continuă pregătirile pentru rezistență. La intrările în Valea Panjshir au fost consolidate punctele de control. Aceeași sursă spune că au avut loc deja două ciocniri cu talibanii în munți, la granița Panjshirului cu provincia vecină Laghman.

Mii de oameni s-ar îndrepta către Panjshir ca un ultim refugiu,  dar hrănirea acestor oameni și echiparea unei armate de rezistență va fi o provocare într-o regiune izolată, înconjurată din toate părțile de o forță ce o depășește numeric și ca armament. Asta ar explica și cuvintele din titlul articolului publicat în The Washington Post de Ahmad Massoud: „Avem nevoie de ajutor”.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"A devenit oficial aliatul nostru împotriva României!" Anunțul făcut de presa din Kosovo, la două zile după decizia UEFA

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Guvernul de la Kabul cere explicaţii Teheranului după ce zeci de afgani ar fi fost ucişi la frontieră

Talibanii vor să interzică publicarea imaginilor cu „ființe vii” pe TV. „Legea se aplică în tot Afganistanul”

Rusia va scoate talibanii de pe lista sa cu organizații teroriste. Decizia a fost luată „la cel mai înalt nivel”

Talibanii vor să participe la summitul BRICS, alături de Rusia. Ce este acest grup și cum s-a transformat într-un bloc geopolitic

Partenerii noștri