Live

Ce îi oferă Putin lui Kim Jong Un la schimb pentru soldații nord-coreeni trimiși pentru frontul din Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Relațiile dintre Phenian și Moscova s-au întărit de la începutul războiului din Ucraina. Fotot: Kim Jong Un și Vladimir Putin / Sursa foto: Profimedia Images

Șeful spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov a afirmat marți, într-un interviu pentru The Economist, că în schimbul trupelor și rachetelor nord-coreene președintele rus Vladimir Putin ajută Phenianul să evite sancțiunile și să își dezvolte capacitățile nucleare, relatează Kyiv Independent.

Budanov a dezvăluit anterior că aproape 11.000 de soldați nord-coreeni se află deja în Rusia și vor fi gata de luptă până la 1 noiembrie.

Mișcarea ar semnala aprofundarea cooperării militare dintre Moscova și Phenian, Coreea de Nord furnizând deja Rusiei proiectile de artilerie și rachete balistice pentru războiul împotriva Ucrainei.

Ce oferă Rusia

Sprijinul Rusiei în domeniul capacităților nucleare include furnizarea de tehnologii pentru arme nucleare tactice mai mici și sisteme de lansare a rachetelor de pe submarine, a afirmat Budanov.

Ocolirea sancțiunilor poate fi vitală și pentru Coreea de Nord, care se confruntă cu restricții economice severe din cauza programului său nuclear. În acest sens, Rusia a blocat reînnoirea unui program de monitorizare al ONU care supraveghează dezvoltarea nucleară și a rachetelor balistice ale Phenianului.

Șeful spionajului ucrainean a declarat pentru The Economist că personalul militar trimis în Rusia include 500 de ofițeri și trei generali, iar un contingent de 2.600 de soldați nord-coreeni ar trebui să ajungă în curând în regiunea Kursk, o regiune de frontieră rusă deținută parțial de Ucraina.

Trupele nord-coreene sunt în prezent în curs de formare în oraşul Habarovsk, în extremitatea de est a Rusiei, a declarat Budanov.

Potrivit acestuia, Phenianul a mai furnizat Rusiei 2.8 milioane de proiectile de artilerie și un număr nespecificat de rachete balistice, care sunt deservite de echipaje nord-coreene.

Kievul și Seulul au tras în mod repetat un semnal de alarmă cu privire la transferul de personal din Coreea de Nord în Rusia, deși rapoartele nu au fost confirmate de SUA sau de alți oficiali occidentali.

Citește și: SUA, despre trimiterea de trupe nord-coreene în Ucraina: „Este o evoluţie periculoasă”

Phenianul neagă

Coreea de Nord a negat rapoartele, în timp ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat un răspuns evaziv pe această temă.

„În ceea ce priveşte aşa-zisa cooperare militară cu Rusia, delegaţia mea nu simte nevoia de a comenta aceste zvonuri stereotipe fără fundament”, a declarat un reprezentant nord-coreean în cadrul unei sesiuni a Adunării generale a ONU care a avut loc luni seară la New York.

„Vom continua dezvoltarea acestei cooperări”, a declarat Peskov, dând totodată asigurări că această alianţă „nu ar trebui să îngrijoreze pe nimeni” pentru că „nu este îndreptată împotriva unor ţări terţe”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat aliații Ucrainei să exercite presiuni asupra Coreei de Nord, solicitând un „răspuns concret” la escaladarea sprijinului militar al acestei țări pentru războiul total al Rusiei.

Două brigăzi nord-coreene de până la 6.000 de persoane fiecare sunt în prezent în curs de formare în Rusia, a declarat Zelenski în discursul său de seară, citând rapoarte ale serviciilor de informații militare.

El a mai spus că, probabil, Coreea de Nord primește sprijin financiar pentru ajutorul său militar.

Citește și: Coreea de Sud ia în considerare trimiterea de personal militar în Ucraina. Ce misiune au soldații guvernului de la Seul

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO 3.9 milioane de vizualizări: Anamaria Prodan le-a arătat tuturor casa de peste un milion de euro căreia îi trebuie lift

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Scholz o asigură pe Maia Sandu de sprijinul Germaniei pentru R. Moldova „împotriva influenţei străine şi a măsurilor de destabilizare"

Xi Jinping îi propune lui Putin „detensionarea situației” din Ucraina după trei principii, la summitul BRICS

Kaja Kallas, viitoarea șefă a diplomației europene, avertizează PE că „visul imperialist al Rusiei nu a murit niciodată”

Coreea de Sud va dezvălui ajutorul pe care-l acordă Kim lui Putin în războiul din Ucraina

Partenerii noștri