Live

Ce este Hezbollah, organizația șiită libaneză care sprijină Hamas împotriva Israelului

Data publicării:
Țările occidentale, inclusiv Statele Unite, desemnează Hezbollah ca organizație teroristă. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Gruparea șiită libaneză Hezbollah se află într-o dispută armată cu Israelul din nou, la graniță, după cea mai mortală escaladare din 2006, când au fost în război timp de 34 de zile. Amenințarea extinderii conflictului dintre Israel și gruparea palestiniană Hamas plutește în aer, notează Reuters.

Susținut de Iran, Hezbollah a spus că este gata să ajute atunci când va veni momentul în războiul dintre Israel și Hamas, care este susținut și de Teheran. Surse au spus săptămâna trecută că atacurile Hezbollah de până acum au fost concepute pentru a fi limitate și astfel să se evite un alt război major.

Ministrul israelian al apărării a declarat pe 15 octombrie că Israelul nu are niciun interes să ducă război pe frontul său de nord și că, dacă Hezbollah s-ar reține, atunci Israelul va păstra situația de-a lungul graniței așa cum este.

Care sunt originile Hezbollah

Gărzile Revoluționare din Iran au fondat Hezbollah în 1982, la mijlocul războiului civil din 1975-90 din Liban. A făcut parte din efortul Iranului de a-și exporta revoluția islamică din 1979 în jurul regiunii și de a lupta împotriva forțelor israeliene după invazia lor din 1982 a Libanului.

Împărtășind ideologia islamistă șiită a Teheranului, Hezbollah a recrutat musulmani șiiți libanezi.

Grupul a trecut de la o facțiune întunecată, la o forță puternic armată, cu o influență majoră asupra statului libanez. Statele Unite ale Americii și unele guverne occidentale consideră Hezbollah o organizație teroristă.

Ce putere militară are Hezbollah

În timp ce alte grupuri au fost dezarmate după războiul civil din Liban, Hezbollah și-a păstrat armele pentru a lupta împotriva forțelor israeliene care ocupau sudul țării predominant șiit. Ani de război de gherilă au determinat Israelul să se retragă în 2000.

Hezbollah și-a demonstrat progresele militare în 2006, în timpul unui război de cinci săptămâni cu Israelul, care a izbucnit după ce a intrat în Israel, răpind doi soldați și ucigând alții.

Hezbollah a tras mii de rachete în Israel în timpul conflictului, în care 1.200 de oameni au fost uciși în Liban, majoritatea civili, și 158 de israelieni au fost uciși, majoritatea soldați.

Luptători libanezi Hezbollah participă la raiduri transfrontaliere, parte a unui exercițiu militar de amploare, în Aaramta, la granița cu Israelul, pe 21 mai 2023, înainte de aniversarea retragerii Israelului din sudul Libanului în 2000. Sursa foto: Profimedia Images

Puterea militară a Hezbollah a crescut după ce s-a desfășurat în Siria, un alt aliat al Iranului în regiune, pentru a-l ajuta pe președintele Bashar al-Assad să lupte cu rebelii musulmani, în mare parte suniți.

Hezbollah se laudă cu arme, inclusiv rachete de precizie și drone, și spune că poate lovi toate părțile Israelului. În 2021, liderul Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, a declarat că grupul are 100.000 de luptători.

Iranul dă grupării Hezbollah arme și bani. Statele Unite estimează că Iranul i-a alocat sute de milioane de dolari anual în ultimii ani.

Ce rol are Hezbollah în recentul conflict dintre Israel și Hamas

Hezbollah are legături strânse cu Hamas, care controlează Gaza, și cu Jihadul Islamic, o altă facțiune palestiniană susținută de Iran.

Hezbollah a declarat că este în „contact direct cu conducerea rezistenței palestiniene”, pe 7 octombrie, ziua în care militanții Hamas au efectuat un atac fără precedent din Gaza în Israel, ucigând 1.300 de oameni. În atacurile aeriene intense ale Israelului asupra Gaza, ca răspuns, peste 2.750 de persoane au fost ucise.

Exercițiu militar al Hezbollah, în Aamata. Sursa foto: Profimedia Images

Din 7 octombrie, Hezbollah a avut schimb de focuri transfrontalier cu Israelul de nenumărate ori. Hamas și Jihadul Islamic, care au ambele prezență în Liban, au lansat atacuri asupra Israelului din Liban pentru prima dată, inclusiv o infiltrare transfrontalieră în Israel de către Jihadul Islamic pe 10 octombrie.

Tzachi Hanegbi, consilierul pentru securitate națională al prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu, a declarat pe 14 octombrie că ostilitățile par să se mențină la un nivel limitat. Hanegbi a avertizat Hezbollah să nu ia măsuri care ar putea duce la „distrugerea Libanului”.

Care este influența Hezbollah în regiune și în Liban

Hezbollah a fost o sursă de inspirație și sprijin pentru alte grupuri susținute de Iran din Orientul Mijlociu. A antrenat grupuri armate în Irak și a luat parte la luptele de acolo.

Arabia Saudită spune că Hezbollah a luptat și în Yemen în sprijinul houthiilor aliați Iranului. Hezbollah neagă acest lucru.

Influența lui Hezbollah este susținută de arsenalul său sofisticat și de sprijinul multor șiiți libanezi care spun că gruparea apără Libanul de Israel.

Partidele libaneze opuse Hezbollah spun că gruparea a subminat statul și o acuză că a târât unilateral Libanul în conflicte armate.

Hezbollah are miniștri și parlamentari în Liban

Gruparea a intrat mai proeminent în politica libaneză în 2005, după ce Siria și-a retras forțele din Liban în urma uciderii fostului premier Rafik al-Hariri, care simboliza influența saudită în țară.

O instanță susținută de ONU a condamnat în absență trei membri Hezbollah pentru asasinat. Hezbollah neagă orice rol, descriind instanța ca un instrument al dușmanilor săi.

În 2008, o luptă pentru putere între Hezbollah și adversarii săi politici libanezi, care au avut sprijinul Occidentului și al Arabiei Saudite, s-a transformat într-un scurt conflict. Luptătorii Hezbollah au preluat anumite părți din Beirut după ce guvernul a promis că va lua măsuri împotriva rețelei militare de comunicații a grupului.

În 2016, politicianul creștin aliat cu Hezbollah, Michel Aoun, a devenit președinte - în sistemul politic sectar al Libanului, președinția este deținută de un creștin maronit.

Doi ani mai târziu, Hezbollah și aliații săi au câștigat majoritatea parlamentară. Această majoritate a fost pierdută în 2022, dar grupul a continuat să exercite o influență politică majoră.

Grupul a făcut campanie împotriva unui judecător care investighează o explozie a portului Beirut din 2020, care a devastat zone din capitală, după ce acesta a încercat să interogheze aliații lui Hezbollah. Confruntarea a provocat ciocniri mortale la Beirut în 2021.

Hezbollah este acuzat că a avut și ținte occidentale

Oficialii de securitate libanezi și serviciile de informații occidentale au declarat că grupurile care erau legate de Hezbollah au comis atacuri sinucigașe asupra ambasadelor și țintelor occidentale și au răpit occidentali în anii 1980. Un grup, Jihadul Islamic, care nu are legătură cu organizația palestiniană, ar fi fost condus de Imad Moughniyah, un comandant de top Hezbollah care a fost ucis într-o mașină-bombă în Siria în 2008.

Statele Unite consideră Hezbollah responsabil pentru un atentat sinucigaș cu bombă care a distrus cartierul general al marinei americane din Beirut în 1983, ucigând 241 de militari și un atac sinucigaș în același an asupra ambasadei SUA. Un atentat sinucigaș cu bombă a lovit și o cazarmă franceză din Beirut în 1983, ucigând 58 de parașutiști francezi.

Imagine document furnizată de biroul de presă al Hezbollah pe 2 septembrie 2023 îl arată pe secretarul general al grupului șiit libanez, Hassan Nasrallah, la o întâlnire cu secretarul general al mișcării Jihad Islamic Palestinian Ziad al-Nakhala (st) și șeful adjunct al Hamas, Saleh al-Arouri (dr), într-o locație secretă în Liban. Sursa foto: Profimedia Images

Referindu-se la aceste atacuri și luări de ostatici, liderul Hezbollah, Nasrallah, a declarat într-un interviu din 2022 că au fost efectuate de grupuri mici care nu au legătură cu Hezbollah.

Țările occidentale, inclusiv Statele Unite, desemnează Hezbollah ca organizație teroristă. La fel și statele arabe din Golf aliate cu SUA, inclusiv Arabia Saudită.

Uniunea Europeană clasifică aripa militară a lui Hezbollah drept grup terorist, dar nu și aripa sa politică.

Argentina dă vina pe Hezbollah și Iran pentru bombardarea din 1994 asupra unui centru comunitar evreiesc din Buenos Aires, în care 85 de persoane au fost ucise, și pentru atacul din 1992 asupra ambasadei Israelului din Buenos Aires, care a ucis 29 de persoane. Iranul și Hezbollah neagă responsabilitatea.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mesajul unei tinere răpite de Hamas: „Suntem într-un coșmar teribil”. Liri Albag cere guvernului israelian să încheie un acord de pace

Israelul reia discuțiile cu Hamas pentru eliberarea ostaticilor din Gaza, răpiți în atacul din 7 octombrie 2023

Administrația Biden vrea să trimită Israelului un transport de arme în valoare de 8 miliarde de dolari, înainte de învestirea lui Trump

Operațiunea secretă prin care 120 de trupe de elită IDF s-au infiltrat în Siria și au distrus o fabrică subterană de rachete a Iranului

Partenerii noștri