Ce „comoară” ar putea pierde Rusia dacă Suedia va intra în NATO
Începând din 2016, Rusia și-a întărit consistent Districtul Militar Vest (DMV), sub administrarea căruia se află securitatea redutei baltice a armatei ruse. Ministrul Apărării de la Moscova, Serghei Șoigu, a prezentat marți câteva cifre legate de înarmarea Rusiei pe acest taler militar.
Peste 70 de unități militare de mari dimensiuni, inclusiv două divizii și trei brigăzi, au fost instalate în DMV începând cu 2016, a precizat oficialul de la Moscova. De asemenea, „au fost livrate și aproximativ 5.000 de arme și echipamente noi”, a adăugat generalul Serghei Șoigu, prezent la şedinţa Colegiului Ministerului rus al Apărării.
Acestea se adaugă unui eșafodaj balistic compus 48 de lansatoare de rachete tactice Tocika-U și Iskander, unui număr 700 de tancuri, 900 de vehicule de luptă, peste 600 de tunuri autopropulsate și mai mult de 300 de lansatoare de rachete multiple, conform unor informații publice din 2016.
Având centrul de comandă la Sankt Petersburg, Districtul Militar Vest al Rusiei cuprinde 26 de puncte strategice, inclusiv Mosova și Kaliningrad, și are o proiecție de forță ofensivă spre granița NATO alcătuită din Polonia, statele baltice, Finlanda și Norvegia.
Un raport din acest an al think tank-ului Rand Corporation susținea că în DMV Rusia și-a poziționat „cele mai capabile forțe militare aeriene și terestre”.
GOTLAND
„Atragerea Suediei şi Finlandei în structurile NATO provoacă îngrijorare. În luna mai a fost semnat un acord care prevede participarea deplină a celor două ţări la manevrele Alianţei şi posibilitatea utilizării sistemului de comandă al acesteia şi armamentului ei. În schimb, NATO a primit acces neîngrădit la spaţiul aerian şi la apele teritoriale ale acestor ţări”, a subliniat generalul Șoigu.
De ce este atât de importantă, de pildă, Suedia pentru Rusia? Așezarea geografică.
Generic, Suedia joacă geopolitic pe cartea neutralității. Dar în ultimii ani și-a dezvoltat – nu de puține ori chiar cu o tentă manifestă – relația cu NATO, suplimentând, de asemenea, și infuzia bugetară în domeniul apărării. Două achiziții majore ce merită menționate: 60 de avioane de luptă JAS Gripen E, brand al companiei SAAB, și două noi sumbarine A26.
Printre măsurile ferme pe care Suedia le-a luat se evidenţiază desfăşurarea militară permanentă pe insula Gotland din Marea Baltică, restabilirea serviciului militar obligatoriu şi autorizarea desfăşurării unor trupe NATO pe teritoriul suedez, această ultimă decizie permiţând organizarea de manevre militare la care să poată participa în Suedia şi trupe ale Alianţei Nord-Atlantice.
Despre Gotland, fostul comandant al forțelor SUA în Europa, Ben Hodges, afirma în vara anului trecut că nicio insulă nu are o mai mare importanță strategică pentru NATO decât această felie insulară imensă a Suediei din Marea Baltică. Apoi, pe 11 septembrie, pe fondul mega-exercițiului militar Zapad-2017 organizat de Rusia, Suedia, Finlanda și Norvegia, împreună cu Franța și Statele Unite au derulat cel mai amplu exercițiu din ultimele două decenii vizând acest meridian geopolitic în centrul căruia se află Gotland: exercițiul Aurora. Aproximativ 19.000 de militari au participat la manevre. Scenariul: simularea unui dinspre est asupra insulei Gotland.
Să presupunem că Rusia atacă unul dintre statele baltice. Ca NATO să poată acționa rapid, are nevoie de acces pe teritoriul Suediei. Gotland est situată între Suedia și Letonia, Lituania și Estonia. Odată declanșată o asemenea operațiune armată, Gotland nu are cum să mai garanteze neutralitatea suedeză, deoarece va funcționa, din punct de vedere al logicii militare, ca un „vortex” ce va atrage inevitabil, prin apropiere geografică, și Suedia în război, aflăm dintr-un studiu din 2016 al RAND Corporation.
Pe scurt, Gotland înseamnă pentru NATO ceea ce enclava Kaliningrad înseamnă pentru Rusia – o „catapultă” ideală într-o luptă bazată vital pe sisteme de rachete.
Cu un amendament: Moscova vede în Gotland un „lingou” geostrategic care i-ar putea oferi o proiecție de putere militară aproape hegemonică pe flancul baltic, una dintre redutele esențiale ale Alianței Nord-Atlantice.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News