Live

Analiză Ce câștigă Coreea de Nord din trimiterea de soldați pe frontul din Ucraina, alături de armata lui Putin

Data actualizării: Data publicării:
Kim Jong-un are o armată de 1,2 milioane de oameni Foto: Profimedia

Există tot mai multe informații conform cărora Coreea de Nord se pregătește pentru un rol mai direct în războiul Rusiei din Ucraina, o mișcare ce poate avea reverberații mult dincolo de linia frontului, scrie CNN. Apar astfel și întrebări: ce poate câștiga Phenianul din acest angajament? Multe, spun analiștii citați de televiziune americană.

În ultimele luni, Moscova și Phenian și-au consolidat parteneriatul militar antiamerican, iar alianța în creștere a îngrijorat oficialii de la Kiev și Washington.

Sunt nord-coreeni în Ucraina?

Miercuri, Casa Albă a declarat că cel puțin 3.000 de soldați nord-coreeni au sosit în estul Rusiei în această lună și, deși rămâne neclar ce vor face aceștia, este o „probabilitate foarte îngrijorătoare” ca ei să se alăture luptei împotriva Ucrainei.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat în repetate rânduri că trupele nord-coreene se alătură războiului din Rusia, declarând săptămâna trecută la un summit NATO că sunt pregătiți „10.000” de soldați și personal tehnic.

În discursul său de seară de marți, președintele a declarat că Ucraina deține informații potrivit cărora Rusia „pregătește două unități militare din Coreea de Nord”, implicând probabil „două brigăzi a câte 6.000 de persoane fiecare”. Zelenski a mai declarat reporterilor că Ucraina a văzut „ofițeri și personal tehnic nord-coreean în teritoriile temporar ocupate” și crede că Rusia „pregătește o grupare” pentru a intra în Ucraina.

O sursă din serviciile secrete ucrainene a declarat anterior pentru CNN că un număr mic de nord-coreeni a lucrat cu armata rusă, în principal pentru a ajuta la operațiuni de inginerie și pentru a face schimb de informații privind utilizarea muniției nord-coreene.

Între timp, agenția de spionaj a Coreei de Sud, National Intelligence Service (NIS), a declarat vineri că Coreea de Nord a trimis 1.500 de soldați, inclusiv luptători din forțele speciale, în Rusia pentru instruire.

Aceste informații par să fi fost confirmate atunci când soldații nord-coreeni au fost filmați în timp ce primeau uniforme și echipamente pe un teren de antrenament din Extremul Orient al Rusiei. O altă înregistrare video care circulă pe rețelele de socializare și care a fost geolocalizată de CNN arată trupele care sosesc la terenul de antrenament Sergeevka, aproape de granița Rusiei cu China.

Imaginile obținute prin satelit de Maxar Technologies de la baza militară Sergeevka arată tranșee proaspăt săpate și obstacole nou construite între septembrie și octombrie.

Alte imagini din satelit obținute de CNN arată zeci de soldați care se antrenează cu obstacole nou construite și vehicule blindate la aceeași bază militară rusă. Imaginile au fost realizate pe parcursul mai multor zile în ultimele două săptămâni.

Care este relația Coreei de Nord cu Rusia?

Rusia și Coreea de Nord, ambele paria în Occident, au stabilit relații din ce în ce mai prietenoase de la invazia Moscovei.

În iunie, cele două națiuni au semnat un pact de apărare istoric și s-au angajat să folosească toate mijloacele disponibile pentru a oferi asistență militară imediată în cazul în care cealaltă este atacată. Acum, pactul a fost ratificat în Rusia.

Mai multe guverne au acuzat Phenianul că furnizează arme Moscovei pentru războiul său în Ucraina, o acuzație pe care ambele țări au negat-o, în ciuda dovezilor semnificative ale unor astfel de transferuri.

Livrările de arme, care includ mii de tone de muniție, au ajutat Rusia să își refacă stocurile din ce în ce mai mici într-un război în care forțele ucrainene au fost mult timp în inferioritate de arme și de personal. Între timp, se crede că Coreea de Nord, aflată în criză de bani, a primit în schimb alimente și alte produse de primă necesitate.

Phenianul încearcă, de asemenea, să își dezvolte programele spațiale, de rachete și nucleare ilegale.

Care a fost reacția?

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins acuzațiile potrivit cărora personalul nord-coreean ar fi fost trimis să ajute Rusia ca fiind „o altă farsă”.

Luni, când reporterii l-au întrebat direct dacă Moscova trimite trupe nord-coreene să lupte în Ucraina, Peskov a declarat că Coreea de Nord este un „vecin apropiat” și că cele două state „dezvoltă relații în toate domeniile”. „Această cooperare nu este îndreptată împotriva țărilor terțe”, a spus el.

Coreea de Nord a calificat afirmațiile drept „zvonuri neîntemeiate și stereotipe”, în timpul unei reuniuni a Adunării Generale a ONU luni.

Însă Seulul nu ia lucrurile ușor.

Luni, Ministerul său de Externe l-a convocat pe ambasadorul rus și a cerut „retragerea imediată a trupelor nord-coreene”.

Prim-vice-ministrul sud-coreean al afacerilor externe, Kim Hong-kyun, a avertizat că presupusa desfășurare încalcă rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU. Biroul de securitate națională a organizat o reuniune de urgență pentru a discuta un posibil răspuns sud-coreean.

În urma reuniunii, Kim Tae-hyo, primul director adjunct al securității naționale, a declarat că guvernul va pune în aplicare „contramăsuri etapizate” în funcție de „progresul cooperării militare dintre Rusia și Coreea de Nord”.

Nu este clar care ar fi aceste măsuri, dar un oficial al guvernului sud-coreean a declarat că se pregătesc „măsuri diplomatice, economice și militare”.

Întrucât Coreea de Nord se află în „etapa preliminară de desfășurare a trupelor în Rusia”, Coreea de Sud evaluează dacă va trece la „participarea efectivă la luptă”, a adăugat oficialul guvernamental.

„Dezvoltăm scenarii pentru a înțelege impactul potențial pe care acțiunile Coreei de Nord și ale Rusiei l-ar putea avea asupra noastră”, a declarat oficialul guvernamental.

Seulul, unul dintre cei mai mari furnizori de arme din lume, a oferit ajutor umanitar și sprijin financiar Ucrainei, alăturându-se în același timp sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei. Însă nu a furnizat în mod direct arme letale Kievului, din cauza controlului exporturilor de arme către țările aflate în război.

Miza este mare.

Coreea de Nord și Coreea de Sud sunt separate de una dintre cele mai militarizate frontiere din lume și rămân, din punct de vedere tehnic, în stare de război. Relațiile dintre cele două țări s-au deteriorat în ultimii ani, cu o creștere a retoricii înflăcărate de ambele părți ale zonei demilitarizate.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat miercuri că SUA nu cred că trupele nord-coreene au ajuns în Ucraina, dar mișcările au generat o îngrijorare profundă ca o posibilă escaladare gravă. „Va avea impact nu numai în Europa. Va avea impact și asupra lucrurilor din Indo-Pacific, de asemenea”, a declarat Austin.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat că, în cazul în care trupele sunt desfășurate în Ucraina, „acestea sunt ținte legitime”.

Care este semnificația?

Orice intervenție din partea Coreei de Nord ar putea fi un moment decisiv. Regimul izolat și puternic sancționat care își asumă un rol într-un conflict internațional major în cealaltă parte a lumii este ceva ce nu a mai făcut de zeci de ani.

Statul are una dintre cele mai mari armate din lume, cu 1,2 milioane de soldați, dar multe dintre trupele sale nu au experiență de luptă.

Analiștii spun că regimul nord-coreean ar avea multe de câștigat din desfășurarea trupelor, inclusiv prin oferirea de experiență pe câmpul de luptă și de pregătire tehnică forțelor sale. De asemenea, aranjamentul ar putea ajuta Coreea de Nord să obțină informații reale cu privire la funcționarea armamentului său.

„Trupele forțelor speciale se vor întoarce cu experiență reală pe câmpul de luptă, experiență reală de infiltrare împotriva unui adversar de luptă alertat. Acest lucru le face mai periculoase”, a declarat Carl Schuster, fost director de operațiuni la Centrul comun de informații al Comandamentului Pacific al SUA.

„Cred că Kim pune la dispoziție trupele pentru a obține resursele de care are nevoie pentru a susține regimul, precum și lecțiile învățate pe care le-ar putea aplica în cazul în care crede că se apropie un conflict în peninsulă”, a adăugat el.

Chun In-bum, fost general-locotenent în armata sud-coreeană, a declarat pentru CNN că rușii vor primi „un impuls în materie de forță de muncă, care le lipsește în prezent”, iar nord-coreenii vor primi „bani, tehnologie” și experiență.

Cei desfășurați ar fi mai degrabă forțe speciale „de elită” decât trupe convenționale, spun analiștii.

„Dacă vor reuși acolo, vor obține nu numai experiență de luptă directă, ci și recunoaștere internațională. Așadar, aceasta ar putea fi o problemă foarte serioasă pentru întreaga lume”, a declarat Chun.

„Ce se întâmplă dacă nord-coreenii fac din asta un obicei? Dacă devin o bază pentru furnizarea de soldați bine pregătiți? Potențialul acestei desfășurări ar trebui să fie foarte îngrijorător”.

Editor : B.E.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Păstrează două gloanţe: unul pentru inamic şi unul pentru a te împuşca”. Cum sunt spălați pe creier militarii nord-coreeni din Kursk

Ucraina a atacat pentru prima oară trupele ruse doar cu sisteme terestre robotizate, fără soldați

„Ultima vizită în Ucraina în calitate de director CIA”. Volodimir Zelenski dezvăluie că s-a întâlnit cu William Burns

Cum vrea Viktor Orban să continue să importe gaz rusesc prin Ucraina. Premierul Ungariei vorbește despre „un truc”

Partenerii noștri