Live

Ce angajamente își va lua România la summitul NATO: supraveghere electronică din spațiu și soluții software unificate

Data actualizării: Data publicării:
La summit-ul NATO se iau decizii importante Foto: Profimedia

Cu ocazia summitului NATO, România își va pune semnătura pe două documente, extrem de importante, transmite trimisul special al Digi24, Cristina Cileacu.

Unul dintre ele vizează un sistem de mare precizie de supraveghere electronică din spațiu. Al doilea se referă la o eficiență operațională unificată prin integrarea de soluții software comune.

Programul Alianței de Supraveghere Constantă din Spațiu (APSS) marchează cea mai mare investiție multinațională în capacități spațiale din istoria NATO. APSS urmează să sporească capacitatea alianței de a monitoriza activitățile la sol și pe mare cu o precizie și o promptitudine fără precedent. Odată cu semnarea memorandumului de înțelegere, APSS a trecut acum în faza de punere în aplicare, în cadrul căreia, în următorii cinci ani, 17 aliați contribuie cu echivalentul a peste 1 miliard USD pentru a valorifica activele spațiale comerciale și naționale și pentru a extinde capacitățile avansate de exploatare.

Cele 17 țări semnatare ale programului sunt: Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, România, Suedia, Tucia și SUA

O dată cu semnarea de către 22 de aliați a Scrisorii de Intenție privind Programele Aliate pentru Serviciile de Cloud și Edge Computing (ACE), o nouă activitate de achiziție multinațională va revoluționa operațiunile aliaților prin furnizarea de elemente-cheie ale coloanei vertebrale digitale la nivelul întregii Alianțe. Prin integrarea soluțiilor software aliate cu tehnologiile de ultimă oră de cloud computing și edge computing, ACE va îmbunătăți eficiența operațională, asigurând comunicații unificate și permițând schimbul continuu de date în domeniile de operații terestre, aeriene, maritime, spațiale și din spațiul cibernetic.

Țările semnatare sunt: Canada, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Tucia, Regatul Unit și SUA.

Editor : Sebastian Eduard

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mark Rutte l-a vizitat pe Donald Trump în Florida. Mesajul scurt postat de purtătoarea de cuvânt a NATO după întâlnire

POLITICO: România a fost considerată mult timp un aliat de încredere al NATO. Acest lucru s-ar putea schimba acum

Ce spune NATO despre noua rachetă folosită de Rusia în Ucraina

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Partenerii noștri