Live

Ce angajamente își va lua România la summitul NATO: supraveghere electronică din spațiu și soluții software unificate

Data actualizării: Data publicării:
La summit-ul NATO se iau decizii importante Foto: Profimedia

Cu ocazia summitului NATO, România își va pune semnătura pe două documente, extrem de importante, transmite trimisul special al Digi24, Cristina Cileacu.

Unul dintre ele vizează un sistem de mare precizie de supraveghere electronică din spațiu. Al doilea se referă la o eficiență operațională unificată prin integrarea de soluții software comune.

Programul Alianței de Supraveghere Constantă din Spațiu (APSS) marchează cea mai mare investiție multinațională în capacități spațiale din istoria NATO. APSS urmează să sporească capacitatea alianței de a monitoriza activitățile la sol și pe mare cu o precizie și o promptitudine fără precedent. Odată cu semnarea memorandumului de înțelegere, APSS a trecut acum în faza de punere în aplicare, în cadrul căreia, în următorii cinci ani, 17 aliați contribuie cu echivalentul a peste 1 miliard USD pentru a valorifica activele spațiale comerciale și naționale și pentru a extinde capacitățile avansate de exploatare.

Cele 17 țări semnatare ale programului sunt: Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, România, Suedia, Tucia și SUA

O dată cu semnarea de către 22 de aliați a Scrisorii de Intenție privind Programele Aliate pentru Serviciile de Cloud și Edge Computing (ACE), o nouă activitate de achiziție multinațională va revoluționa operațiunile aliaților prin furnizarea de elemente-cheie ale coloanei vertebrale digitale la nivelul întregii Alianțe. Prin integrarea soluțiilor software aliate cu tehnologiile de ultimă oră de cloud computing și edge computing, ACE va îmbunătăți eficiența operațională, asigurând comunicații unificate și permițând schimbul continuu de date în domeniile de operații terestre, aeriene, maritime, spațiale și din spațiul cibernetic.

Țările semnatare sunt: Canada, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Tucia, Regatul Unit și SUA.

Editor : Sebastian Eduard

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Kievul le cere ţărilor vecine membre NATO să doboare rachetele şi dronele ruseşti în vestul Ucrainei

Stoltenberg l-a decorat pe Mircea Geoană pentru activitatea „excepțională” de la NATO

„Planul victoriei”: Zelenski pariază totul pe presiunea internațională pentru a încheia războiul cu Rusia în toamnă (analiză EFE)

Un ministru lituanian acuză: „Dronele rusești au început să se prăbușească pe teritoriul NATO din cauza inacțiunii statelor membre”

Partenerii noștri