Live

Cazul asistentei britanice condamnate pentru că a ucis șapte bebeluși. Noi detalii despre notițele în care spunea că e „diabolică”

Data actualizării: Data publicării:
O asistentă britanică care a ucis șapte bebeluşi va rămâne după gratii pentru tot restul vieții ei. Foto: Profimedia Images

Cazul asistentei neonatale condamnate pentru că a omorât șapte bebeluși încă provoacă dezbateri în Marea Britanie. Procurorii au folosit drept dovezi notițe scrise de ea prin care, susțineau anchetatorii, și-a recunoscut fapta. Numai că aceste notițe au reprezentat un exercițiu recomandat de specialiști, prin care femeia a încercat să facă față stresului, notează The Guardian.

„Sunt diabolică pentru că am făcut asta” sau „I-am omorât din proprie inițiativă pentru că nu sunt suficient de bună pentru a avea grijă de ei și sunt o persoană diabolică și oribilă”, sunt două dintre notițele scrise de ea și găsite de anchetatori.

În timpul procesului, procurorii și-au construit cazul în jurul mesajului „sunt diabolică”, iar acest gen de notițe a reprezentat principala dovadă care ar fi demonstrat că asistenta și-a recunoscut fapta.

Numai că Lucy Letby mai avea și notițe pe care a scris „nu sunt suficient de bună”, „de ce eu?”, „nu am făcut nimic în neregulă” sau mesaje prin care cerea ajutor și arăta că are episoade suicidale.

Asistenta a fost condamnată pentru uciderea a șapte bebeluși și încercarea de a ucide alți șapte. Notițele folosite drept probe au fost scrise între iulie 2016, când i-a fost interzis să mai fie asistentă, și iulie 2018, când a fost arestată de autoritățile britanice. 

The Guardian menționează, însă, că asistentei i-a fost recomandat de specialiști să pună pe hârtie ceea ce simte, pentru a putea trece peste stresul provocat de acuzații. Această practică este recomandată în general de specialiști pentru a reduce stresul, fiind considerată „cea mai ieftină formă de auto-terapie”.

„Mereu am considerat că notițele scrise de asistentă nu au nicio însemnătate astfel încât să fie folosite drept probe într-un proces. Dacă au fost scrise în cadrul terapiei, atunci putem subilinia acest punct (n.r. Că notițele nu au nicio însemnătate astfel încât să fie folosite drept probe) și să îl scriem cu litere mari (...) Oamenii spun diverse lucruri când se simt stresați”, a comentat David Wilson, profesor de criminologie la o universitate din Birmingham.

Acesta mai susține că modul în care procurorii au prezentat aceste notițe a putut influența juriul, în condițiile în care restul probelor au fost mai degrabă tehnice și dificil de înțeles.

În timpul procesului, Lucy Letby a spus că întotdeauna a scris pe hârtie sentimentele cu care se confrunta pentru a le putea înțelege. Asistenta a mai menționat că s-a întrebat constant dacă le-a făcut rău copiilor pentru că nu știa suficient de multe informații sau pentru că nu era o asistentă foarte bună, pentru că așa spuneau doctorii despre ea.

Letby a primit condamnare pe viață și este descrisă de media britanică drept „cel mai notoriu ucigaș în serie modern”. Decesele bebelușilor s-au petrecut între iunie 2015 și iunie 2016. În prezent, femeia urmează să depună un nou apel la decizia instanței. Alte două apeluri au fos respinse.

Un grup de experți, ce includ statisticieni și neonatologi, susține însă că este un caz medical „complex” și ridică semne de întrebare asupra informațiilor științifice prezentate de în timpul procesului și care au contribuit la decizia de condamnare.

„Înțelegem gravitatea acuzațiilor care au dus la condamnarea doamnei Letby, dar ne concentrăm mai degrabă pe implicațiile asupra siguranței pacientului, modul în care funcționează sistemul de sănătate și posibile greșeli ale justiției în cazuri medicale complexe”, se arată în scrisoarea menționată.

Editor : M.G.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Criminalul în serie, care a ucis și dezmembrat peste 40 de femei în Kenya, a evadat. „Avem de-a face cu un vampir, un psihopat”

Suspectul crimei din Brăila a fost prins. Bărbatul avea mai multe antecedente penale

Detaliile care complică ancheta în cazul dentistei omorâte la Brăila. Telefonul victimei și crima mascată în jaf

Rusia a plasat pe lista cu criminali căutați o americancă transgender care a ajuns pe frontul din Ucraina

Partenerii noștri