Live

Casa Albă cere Chinei să condamne invazia rusă din Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Jen Psaki, secretarul de presă al Casei Albe. Foto: Profimedia Images

Casa Albă a cerut duminică Chinei să condamne invadarea Ucrainei de către Rusia, în condițiile în care preşedintele rus Vladimir Putin a plasat forţele nucleare ruse în alertă maximă.

„Nu este momentul de stat pe margine. Este momentul de a vorbi cu voce tare şi de a condamna acţiunile preşedintelui Putin şi ale Rusiei, care invadează o ţară suverană”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, citată de Reuters.

China a pus în aplicare unele sancţiuni impuse de SUA şi de aliaţii lor împotriva Rusiei în urma invaziei şi s-a pronunţat în favoarea suveranităţii ucrainene săptămâna trecută, a precizat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe într-un interviu pentru MSNBC. Cu toate acestea, Beijingul ar trebui să facă mai mult, a spus Jen Psaki.

Ea a precizat că preşedintele Joe Biden nu a vorbit recent cu liderul chinez Xi Jinping, dar nu a exclus un apel telefonic în viitor.

Președintele Biden s-a referit voalat la China, săptămâna trecută, după ce Beijingul a refuzat să califice drept invazie decizia Moscovei lansând un apel părţilor să manifeste reţinere. „Putin va fi un paria pe scena internaţională. Orice naţiune care aprobă agresiunea făţişă a Rusiei împotriva Ucrainei va fi compromisă prin asociere”, a afirmat Biden, fără să numească explicit China, menționează Agerpres.

Beijingul este cel mai important partener comercial al Rusiei atât la exporturi, cât şi la importuri, achiziţionând o treime din exporturile de ţiţei ale Rusiei în 2020 şi furnizându-i de la telefoane mobile şi calculatoare până la jucării şi îmbrăcăminte.

SUA, Marea Britanie, Japonia,Canada, Australia şi UE au impus mai multe sancţiuni împotriva Moscovei, inclusiv excluderea unor bănci din sistemul SWIFT.

La începutul acestei luni, liderul chinez Xi Jinping și Vladimir Putin au avut o întâlnire, în ajunul Jocurilor Olimpice de la Beijing, care a arătat legătura puternică pe care o au. Însă o susținere totală a acțiunilor Rusiei ar pune China în dezacord cu Occidentul și ar contrazice totodată poziția Chinei în ceea ce privește suveranitatea statelor și integritatea teritorială, în condițiile în care Beijingul are o astfel de problemă cu Taiwanul.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Ce argumente ar putea folosi Trump ca să îl convingă pe Putin să oprească războiul. Expert: E imposibilă o pace în 24 de ore

„Rachetă balistică venind dinspre nord!”. Explozii puternice în Kiev, după un atac rusesc masiv. Cel puțin un mort și mai mulți răniți

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Partenerii noștri