Live

Casa Albă anunță o lege prin care sprijină financiar şi medical victimele "sindromului Havana"

Data publicării:
„Sindromul Havana” a afectat sute de diplomați americani. Foto: Guliver/GettyImages

Preşedintele american Joe Biden a semnat, vineri, o lege privind sprijinirea financiară şi medicală a angajaţilor guvernului SUA, victime ale misteriosului "sindrom Havana", informează Casa Albă prin intermediul unui comunicat. 

Acest text, susţinut de democraţi şi republicani, "trimite un mesaj clar: avem grijă de oamenii noştri" atunci când ei au fost loviţi de "probleme de sănătate anormale", se arată în comunicatul citat de AFP. 

Această stare de rău ciudată, care a lovit atât civili cât şi diplomaţi, militari sau agenţi de securitate, i-a lăsat pe unii dintre ei "cu sechele neurologice invalidante", a subliniat preşedintele american.

Primele cazuri ale "sindromului Havana" au apărut încă din 2016

Nici până în ziua de azi Washingtonul nu a putut face lumină asupra acestui fenomen ce datează din 2016, când primii diplomaţi americani aflaţi la post în Cuba au început să acuze stări de rău.

Cazul a escaladat în 2017, când Donald Trump i-a rechemat pe majoritatea diplomaţilor americani de la Havana. Mai mult de 20 de angajaţi ai guvernului american şi membri ai familiilor lor sunt vizaţi în Cuba între sfârşitul lui 2016 şi luna mai 2018, precum şi diplomaţi canadieni.

În 2018, simptome similare au lovit alţi circa 10 diplomaţi americani în China. Cazuri au fost semnalate succesiv în Germania, Australia, Rusia, Taiwan şi chiar la Washington.

Responsabilul CIA la Viena a fost recent demis din funcţie, acuzat că nu a tratat cu seriozitate cazuri în cadrul echipei sale.

Diplomaţii vizaţi au acuzat diverse stări de rău, printre care probleme de echilibru, de vertij, de coordonare, de mişcare a ochilor, precum şi anxietate, iritabilitate şi ceea ce victimele au caracterizat drept "o ceaţă cognitivă". Au fost diagnosticate leziuni cerebrale.

Potrivit unui raport al Academiei de Ştiinţe a SUA, "energia dirijată de unde radio" este cauza cea mai probabilă a acestor simptome.

Cazuri "Havana", semnalate la ambasada SUA din Berlin

Poliţia germană investighează câteva cazuri ale misteriosului 'sindrom Havana', care a afectat în jur de 200 de diplomaţi americani şi membri ai familiilor lor în întreaga lume, semnalate la ambasada SUA la Berlin, informează vineri Reuters.

Ca răspuns la o informaţie publicată de săptămânalul Der Spiegel, poliţia berlineză a declarat că începând din august investighează un ''presupus atac cu armă sonică împotriva angajaţilor ambasadei SUA'', dar a refuzat să ofere informaţii suplimentare.

În iulie, publicaţia The New Yorker relata despre existenţa a peste 20 de cazuri la Viena, în Austria, de la începutul anului. Diplomaţii în cauză au semnalat diverse simptome, între care probleme de echilibru şi ameţeli, de coordonare şi de mişcare a ochilor, precum şi anxietate, iritabilitate şi ceea ce victimele au numit 'ceaţă cognitivă'. Au fost diagnosticate chiar leziuni cerebrale. 

Editor : A.A.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

Administrația Biden pregătește ultimul pachet de ajutor militar dedicat Ucrainei. Ce include acesta

Cum au încercat consilierii lui Joe Biden să ascundă declinul mintal al președintelui SUA

SUA au expulzat 270.000 de migranţi ilegali într-un an, mai mulți decât în mandatul lui Trump

Partenerii noștri