Live

Cartofii prăjiți se scumpesc din cauza secetei și a prețurilor la energie

Data publicării:
Seceta și prețurile mari la energie scumpesc cartofii prăjiți în Belgia Foto: Profimedia Images

Seceta extremă și prețurile tot mai mari la energie și ulei scumpesc cartofii prăjiți. Din cauza temperaturilor foarte ridicate, producția este cea mai mică din ultimii ani în Olanda, Belgia, Franța și Germania. În Belgia, țara care se laudă că a inventat cartofi prăjiți, prețul acestora a crescut cu 30 la sută de la începutul anului.

„Cred că în 2022 am avut deja una-două majorări ale prețului, de 10 sau 15 cenți pentru un con de cartofi. Nu suntem obișnuiți cu astfel de creșteri. Cred că ar putea apărea și o a treia majorare. Este foarte greu de acceptat că un produs atât de personal pentru belgieni - cartofii săi prăjiți - se va scumpi”, spune Bernard Lefevre, președintele Asociației Producătorilor de Cartofi din Belgia.

„Cred că va avea un impact și asupra restaurantelor de aici. Pentru că oamenii probabil vor comanda mai puțini cartofi, ceea ce înseamnă că vor comanda și mai puține băuturi. Așa că nu e bine pentru economie”, este de părere un turist.

Consumatorii nu se lasă însă descurajați.

„Mâncăm de plăcere, nu în fiecare zi. Poate că prețurile au crescut, dar asta nu ne va împiedica să ne bucurăm de ei”, spune un tânăr cu convingere.

Un altul, vede partea bună a lucrurilor din această scumpire: „Ei bine, poate e mai bine pentru fizicul meu, probabil e mai bine pentru sănătatea mea”.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Atacurile Turciei în zonele controlate de kurzi din Siria au blocat accesul la apă și electricitate pentru un milion de oameni

Experiment Digi24: Cât costă cartofii prăjiți serviți la restaurant. „Diferența e plata furnizorilor, a angajaților, a materiei prime”

Floarea-soarelui tolerantă la secetă, creată de studenți și cercetători la USAMV Cluj-Napoca

Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat de 400 milioane euro pentru despăgubirea fermierilor români afectați de seceta severă

Partenerii noștri