Live

Exclusiv Care sunt zonele de foc în Grecia vara aceasta. Interviu cu coordonatorul pompierilor străini

Valentin Stan Data actualizării: Data publicării:
Incendiu de amploare în apropiere de Atena. Foto: Profimedia

August se anunță cea mai periculoasă lună în Grecia, în ceea ce privește incendiile de vegetație. Oficialii eleni se așteaptă la un record al incendiilor și de aceea au cerut ajutorul țărilor europene. Pompierii spun că zonele de foc vor fi Attica, acolo unde se află și capitala Atena, Salonic și Peloponez. Vasilis Bikas, ofițerul care coordonează pompierii străini veniți în Grecia, a oferit un interviu în exclusivitate pentru Digi24. El a vorbit despre tot ajutorul european, dar în special despre sprijinul oferit de România. Pentru al treilea an la rând, Departamentul pentru Situații de Urgență a trimis un detașament în Grecia. Este vorba despre 40 de militari români care vor rămâne până la toamnă în Republica Elenă. Misiunea românilor este vitală: să păzească Atena.

,,Zonele pe care ne concentrăm sunt în Salonic, Attica (n.r: lângă Atena) și Peloponez. Colegii din Bulgaria au fost trimiși deja în Salonic, în nordul Greciei, și îi așteptăm și pe colegii din Malta. 20 de pompieri o să fie trimiși în Patras, regiunea Peloponez. În plus, 20 de colegi din Republica Moldova ni se vor alătura între 15 iulie și 15 august. Este al treilea an la rând. Avem o cooperare foarte bună cu pompierii români. Ei o să fie stabiliți în Centrul Elen de Pregătire a Pompierilor, în Nea Makri(n.r: lângă Atena). Misiunea lor durează între 1 august și 15 septembrie”, a spus Bikas.

Pompierii români au avut de lucru încă din prima zi a misiunii. La doar câteva ore după ce au ajuns în Grecia, Vasilis Bikas le-a cerut românilor să meargă la un incendiu din apropierea capitalei Atena. Vântul bătea foarte tare, iar flăcările se răspândeau rapid. Pompierii au cerut inclusiv sprijinul Aviației. Un elicopter a aruncat apă deasupra tuturor focarelor, iar după câteva ore focul a fost stins.

Incendiile devin din ce în ce mai mari în fiecare zi

„Orice vară în zona mediteraneană este foarte dificilă. Trebuie să fim pregătiți, iar prepoziționarea este o măsură preventivă, ca să gestionăm incendiile de pădure. Ele devin din ce în ce mai mari în fiecare zi, în fiecare noapte. În timpul nopții este cel mai greu. Sunt condiții dificile. Mă refer la umiditate, la temperaturile mari și la vântul puternic. Este ceva obișnuit pentru țările mediteranene, dar trebuie să gestionăm această situație”, a spus Bikas.

Grecia nu este singura țară europeană care are nevoie de ajutor. Franța, Spania și Portugalia au cerut și ele sprijin din partea Uniunii Europene, pentru că și acolo sunt așteptate incendii violente în următoarea lună. În Franța, de exemplu, pompierii români au stat toată luna iulie. Au avut o misiune în sudul țării. Chiar dacă Grecia se confruntă cu propriile probleme, oficialii eleni au trimis, la rândul lor, pompieri care să ajute la incendiile din Franța. Totul, în baza Programului European de Prepoziționare.

„Sunt 4 țări gazdă. În afară de Grecia, Franța, Spania și Portugalia sunt celelalte state care primesc ajutor prin programul de prepoziționare.Prepoziționarea este un proiect european, pentru gestionarea incendiilor de pădure. A început deja. Pe 15 iunie, prima echipă care a fost trimisă în Franța a fost cea a Greciei. Am trimis 20 de pompieri în Montpellier”, a spus Bikas.

Șeful Departamentului pentru Situații, Raed Arafat, spune că România poate trimite în Grecia inclusiv elicoptere Black Hawk, dacă aeronavele de stingere ale grecilor nu mai fac față.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un jaf de peste 200 de mii de euro mascat de un incendiu. Cum a descoperit un bărbat că soția a fost cea care a pus totul la cale

Incendiu la o fabrică de sicrie din județul Bihor. Intervenție de peste 8 ore a pompierilor

Momentul în care incendiatorul de la Parlament este ridicat de polițiști și dus la secție. Bărbatul a fost arestat preventiv

O turistă în vârstă de 35 de ani a murit în insula Creta. Femeia a fost surprinsă de o cădere de pietre

Partenerii noștri