Live

Care sunt cele două țări NATO pe care Putin le-ar ataca în cel mai negru scenariu al generalilor americani

Data actualizării: Data publicării:
În cel mai rău scenariu, ar fi nevoie de 10 zile pentru a trimite întăriri în conformitate cu Articolul 5. Foto: Profimedia Images

Oficiali militari de rang înalt, inclusiv generalii americani Philip Breedlove și Ben Hodges, au luat în calcul mai multe scenarii pentru un război între NATO și Rusia. Potrivit acestora, în cel mai negru scenariu, președintele rus Vladimir Putin ar invada Letonia și Lituania în 2027, folosind regiunea Kaliningrad și teritoriul Belarusului drept capete de pod, relatează cotidianul german BILD, citat de The Moscow Times.

Centrul american pentru Războiul Noua Generație a modelat un posibil scenariu de atac al Rusiei asupra țărilor NATO și arată că primele pe lista lui Putin ar fi Letonia și Lituania. La elaborarea acestuia au participat foști comandanți șefi ai NATO și SUA în Europa, generalii Philip Breedlove și Ben Hodges.

Atac al Rusiei în 2027

Potrivit scenariului, atacul are loc în 2027. Armata rusă începe o ofensivă împotriva Letoniei și atacă simultan Lituania, folosind regiunea Kaliningrad și teritoriul Belarusului drept capete de pod. Iar în acest caz trupele NATO din statele baltice sunt forțate să se retragă înainte de sosirea forțelor principale.

În cel mai rău scenariu, ar fi nevoie de 10 zile pentru a trimite întăriri în conformitate cu Articolul 5, timp în care armata germană ar juca rolul principal în apărarea statelor baltice, scrie BILD.

În prezent, aproximativ 800 de soldați Bundeswehr sunt staționați în Lituania ca parte a unui grup de luptă NATO. Forța este dotată cu o „cantitate semnificativă” de echipamente, inclusiv tancuri Leopard 2. Până la sfârșitul anului 2027, contingentul va fi extins la o brigadă completă de 4.800 de militari și 200 de civili, precum și la 44 de Leopard 2.

Generalul Breedlove a precizat că misiunea principală a acestor soldați și a unităților rotative din alte țări NATO va fi de a „ține terenul până la sosirea forțelor mai mari” ale alianței. „Trebuie să câștigăm cât mai mult timp posibil. Mai întâi va fi sprijinul aerian, apoi marina și apoi forțele terestre grele”, a spus el.

Letonia pică în trei zile, Lituania ar fi „devastată și parțial ocupată”

Potrivit scenariului, în primele trei zile, armata rusă reușește să cucerească Letonia și folosește teritoriile ocupate pentru a ataca Lituania, însă un batalion de tancuri germane o devansează, ceea ce îi permite să oprească înaintarea trupelor.

În a cincea zi a războiului simulat, 44 de tancuri Leopard 2 avansează din Lituania, iar în a șaptea zi intră în spatele forțelor ruse care avansează din Letonia. Apoi, conform scenariului, pe parcursul a trei zile, trupele germane înving armata rusă, superioară numeric.

La sfârșitul bătăliei de zece zile, forțele lituaniene pierd 17 tancuri, 145 de vehicule blindate și 3.650 de soldați, în timp ce forțele ruse pierd 411 tancuri, 1.019 vehicule blindate și 11.420 de militari. Cu toate acestea, Lituania ar fi fost „devastată și parțial ocupată” până la sosirea întăririlor, potrivit unei analize a evenimentelor simulate.

Citește și: FOTO Cum se pregătește NATO pentru un război cu Rusia și ce rol are România

Cel mai pesimist scenariu poate fi evitat

Oficialii militari spun că scenariul prezentat este cel mai pesimist dar poate fi evitat prin creșterea cheltuielilor pentru apărare la 4% din PIB și desfășurarea mai multor forțe NATO, inclusiv elicoptere de atac Apache, dar și prin accelerarea răspunsurilor Occidentului la amenințări.

Anterior, liderii militari și politici din țările Alianței Nord-Atlantice au avertizat în mod repetat cu privire la un posibil atac rusesc în viitorul apropiat. Datele serviciilor de informații privind capacitățile Rusiei de a produce arme și de a suplimenta armata cu militari au forțat liderii NATO să reconsidere probabilitatea unui război.

Elita rusă consideră că președintele Vladimir Putin ar putea să nu aibă suficient succes pe câmpul de luptă din Ucraina, deoarece vede acest front ca fiind doar una dintre direcțiile unui conflict la scară largă cu Occidentul. În acest sens, el va dori să atace unul dintre membrii NATO și să testeze dacă țările alianței sunt cu adevărat pregătite să riște provocarea celui de-al Treilea Război Mondial pentru câțiva kilometri pătrați din granița rusă.

Oficiali și oameni de afaceri apropiați Kremlinului au confirmat într-o conversație cu jurnalistul Mihail Zygar că, în acest caz, Letonia și alte state baltice ar fi cea mai probabilă țintă.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Moment ”horror”: ”Când a dispărut fumul, am văzut că nu mai aveam degetele”. Atenție, imagini cu puternic impact emoțional

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Populația Ucrainei s-a prăbușit cu 25% de la începutul războiului

Uniunea Europeană acuză Rusia de un amestec „fără precedent” în alegerile din Republica Moldova

Modi îl sfidează pe Putin la el acasă și cere „rezolvarea pe cale pașnică” a conflictului din Ucraina

Politico: Alegerile din Moldova şi Georgia, un semnal de alarmă pentru UE. Rusia nu renunță la influență în fostele republici sovietice

Partenerii noștri