Analiză Care este rolul Rusiei în criza europeană a gazelor
Europa se confruntă cu o criză prelungită a gazelor naturale, care a fost provocată de redresarea economiilor după blocajul generat de pandemia de COVID-19, dar și de nivelul scăzut al gazului stocat în depozitele europene, grație iernii de anul trecut. Prețurile gazelor naturale au crescut foarte mult în ultimele luni, iar cele mai recente mutări ale Rusiei dovedesc că Europa rămâne în continuare, indiferent de declarațiile liderilor politici de la Bruxelles, dependentă de gazul rusesc, potrivit unei analize Euronews.
După ce președintele rus Vladimir Putin a indicat săptămâna trecută, pe data de 6 octombrie, că Rusia este pregătită să atenueze criza energetică a Europei și să stabilizeze piețele globale de energie, piețele au recepționat mesajul în mod pozitiv, iar prețurile la gazele naturale au scăzut la finalul zilei, după ce crescuseră inițial la începutul sesiunilor de tranzacționare piața futures europeană.
UE este dependentă de gazul rusesc
Rusia este cel mai mare furnizor de gaze către Uniunea Europeană, care depinde din ce în ce mai mult de importurile de gaze naturale.
Acuzată de 40 de eurodeputați că nu dă curs comenzilor suplimentare de gaze și nu satisface total cererea de gaze de pe piața europeană, tocmai pentru a putea controla voit preţul, Rusia a declarat că și-a îndeplinit contractele pe termen lung. Însă experții în energie s-au întrebat de ce Moscova nu a profitat de prețurile crescute de pe piața europeană pentru a tranzacționa mai multă cantitate de gaz.
„Livrările de gaze ale companiei Gazprom, care deține monopolul exporturilor de gaze din Rusia în Europa prin conducte, sunt la un ritm normal. Din câte știm, au respectat toate angajamentele contractuale”, a declarat săptămâna trecută pentru Euronews, Dennis Hesseling, șeful departamentului pentru infrastructură, gaze și comerț cu amănuntul în cadrul Agenției Uniunii Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei.
Acesta a mai subliniat că, în mod normal, exportatorii de gaze pun la dispoziție o cantitate mai mare de gaz pentru a diminua creșterea prețurilor.
„V-ați aștepta ca părțile să reacționeze la semnale privind prețul în raport cu oferta. În trecut, am văzut că Gazprom a reacționat la oportunitățile de pe piața europeană. Însă asta nu se întâmplă acum și nu știm care este cauza”, a mai precizat Dennis Hesseling.
Unii politicieni și experți europeni sunt îngrijorați de faptul că Rusia încearcă să facă presiuni asupra autorităților de reglementare din UE pentru a aproba noua conductă Nord Stream 2. La rândul lor, alți experți susțin că Rusia nu are suficient gaz de rezervă și încearcă să-și umple propriul depozit înainte de începerea iernii.
Gazul natural este principala sursă de energie pentru încălzirea locuințelor din UE și, prin urmare, este supus unei cereri mult mai mari pe timp de iarnă.
În prezent, volumul de stocare a gazelor naturale în Europa este mult mai scăzut decât anul trecut. Anul acesta este la un nivel de aproximativ 76% din capacitatea totală de stocare, față de nivelul de 95%, cât era în 2020, potrivit Gas Infrastructure Europe.
Percepția europeană asupra gazului depinde de livrarea suplimentară a gazelor din Rusia către Europa
Vladimir Putin a susținut săptămâna trecută că Rusia este un „furnizor de încredere” pentru Europa, care „își îndeplinește integral obligațiile”, sugerând în același timp că Rusia ar putea livra o cantitate suplimentară de gaze către Europa. De altfel, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis că este posibil să fie furnizat mai mult gaz natural către UE prin conductele de gaz existente.
Jack Sharples, cercetător în cadrul Institutului Oxford pentru Studii Energetice, a declarat că influența lui Vladimir Putin pe piață energetică europeană a arătat că „aceasta este o piață foarte tulburată".
„Pe lângă raportul dintre cerere și ofertă, asistăm la foarte multe speculații. Iar acestea se pot observa cel mai bine în faptul că evoluția prețurilor la sfârșitul săptămânii trecute a fost departe de a fi proporțională cu fluctuațiile fluxurilor fizice de gaze care au intrat în Europa", a mai declarat Sharples.
La rândul său, Simone Tagliapietra, expert în energie în cadrul think tank-ului european Bruegel, susține că „acum este destul de evident” faptul că Rusia este implicată în criza energetică europeană. „Rușii vor să demonstreze că gazul este important și că gazul rus este important pentru Europa”, a punctat Tagliapietra.
Acesta mai spune că Rusia ar putea demonstra acum că este un furnizor de încredere, contribuind la rezolvarea crizei gazului. „În caz contrar, dacă nu se implică, Rusia va deteriora și mai mult imaginea gazului și rolul acestuia în mixul energetic european, pentru că se va contura percepția că gazul este un combustibil nesigur", a explicat Simone Tagliapietra.
Criza gazelor ar putea exercita presiuni asupra autorității de reglementare din Germania și asupra Comisiei Europene pentru a aproba darea în funcțiune a gazoductului Nord Stream 2, care are capacitatea de a pompa 55 miliarde de metri cubi de gaz natural pe an către blocul comunitar.
Kremlinul a insistat în repetate rânduri că Nord Stream 2 ar contribui la ameliorarea crizei gazelor europene.
Europenii vor ca Rusia să aibă același comportament precum Norvegia
Cei 40 de parlamentarii europeni care i-au scris Comisiei Europene și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că Rusia nu livrează cantitatea suplimentară de gaze necesară pentru a acoperi cererea de pe piața europeană pentru a încuraja deschiderea controversatei conducte Nord Stream 2. Aleșii europeni au cerut o investigație cu privire la o posibilă manipulare a pieței.
„Știu că unii dintre voi sunt îngrijorați de posibila manipulare a pieței energetice a UE, iar acestea, nu contest, sunt îngrijorări serioase”, a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson, în cadrul unei sesiuni plenare a Parlamentului European de săptămâna trecută.
Oficialul european a mai precizat că UE analizează posibila manipulare a pieței energetice europene de către Rusia din toate unghiurile posibile. „Evaluarea noastră inițială indică faptul că Rusia și-a îndeplinit contractele pe termen lung, fără a furniza în același timp o aprovizionare suplimentară”, a subliniat Kadri Simson.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, în aceeași zi în care Simson a vorbit în fața parlamentarilor europeni, că „Norvegia, unul dintre furnizorii noștri de gaze, acum intensifică și mărește oferta și cred că acesta este un exemplu foarte bun pe care alții l-ar putea urma”.
Rusia poate rezolva criza europeană a gazelor, dar numai dacă vrea cu adevărat acest lucru
Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a transmis în urmă cu două săptămâni că „Rusia ar putea face mai mult pentru a crește disponibilitatea gazelor către Europa și pentru a se asigura că depozitele de gaze sunt umplute la niveluri adecvate pentru pregătirea sezonului de iarnă”.
Directorul executiv al AIE, Fatih Birol, a declarat joia trecută în cotidianul britanic Financial Times că Rusia are capacitatea de a crește exporturile cu 15% față de cantitatea totală de gaze livrate în mod normal către Europa în timpul sezonului de iarnă.
Dar Rusia nu este obligată să livreze mai mult gaz pieței europene, care este, efectiv, spune cercetătorul Jack Sharples, o „piață de ultimă instanță” unde rușii vor găsi cel mai probabil întotdeauna un cumpărător.
Gazprom are probleme în a-și gestiona toate sarcinile
Aprovizionarea cu gaz rusesc prin conductele existente a fost mai mică în acest an, în special prin conductele care traversează Ucraina și Belarus, iar acest lucru s-ar putea datora problemelor legate de satisfacerea întregii cereri.
„Potrivit cifrelor pe care Gazprom le-a publicat în ultimele trimestre de activitate, se pare că acestea nu sunt departe de capacitatea lor totală de producție", a transmis Jack Sharples, care a mai adăugat că „un adevăr incomod pentru Gazprom este că le-a fost foarte dificil să-și satisfacă simultan cererea internă de gaze, să-și completeze propriile depozite de stocare și să își îndeplinească angajamentele de export către Europa".
Între timp, Angela Merkel a fost întrebată despre criza gazului din Europa și a declarat că Rusia poate să livreze gaz doar în baza „angajamentelor contractuale”. De asemenea, cele mai mari companii energetice din Europa au confirmat pentru Reuters că grupul rus Gazprom și-a îndeplinit contractele.
Jack Sharples a spus că nu este încă cunoscut de ce Rusia nu a profitat de prețurile europene ridicate la gaze. „Singura modalitate prin care vom afla de ce Rusia nu a profitat de prețurile de pe piața europeană va fi dacă Gazprom suplimentează dintr-o dată stocurile de gaze după ce devine operațională conducta Nord Stream 2”, a explicat expertul în energie.
Jack Sharples a precizat și că „dacă atunci când Nord Stream 2 va fi aprobat și lansat, vedem brusc că tranzitul de gaze prin Ucraina scade la un nivel foarte mare, acesta ar putea fi un indicator al faptului că Gazprom nu are cu adevărat stocuri suficiente de rezervă".
Citește și: Criza gazelor din Europa. De ce crește factura la energie și cum șantajează Gazprom UE
Editor : Marco Badea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News