Live

Capacitatea aeriană a flotei ruse a Mării Negre a fost „serios afectată” în urma atacului asupra bazei aeriene din Crimeea

Data actualizării: Data publicării:
imagine din satelit a bazei aeriene ruse Saki, după presupusul atac ucrainean. Foto: Profimedia Images

Avioanele distruse în atacul de marți asupra bazei aeriene din Crimeea aparțineau flotei ruse a Mării Negre. Cel puțin opt astfel de aparate au fost distruse în atacul în urma căruia capacitatea aeriană a flotei militare ruse din regiune a fost „serios afectată”, se arată în analiza de vineri a războiului din Ucraina realizată de ministerul britanic al Apărării.

„Cel puțin cinci avioane de vânătoare-bombardament SU-24 Fencer și trei avioane multirol Su-30 Flanker au fost aproape sigur distruse ori serios avariate în urma exploziilor”, conform ministerului britanic al Apărării.

Cel puțin 12 explozii puternice s-au produs marți la baza militară aeriană rusă Saki din peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014. Ucraina nu și-a asumat în mod oficial și public responsabilitatea pentru exploziile produse. Un oficial ucrainean a declarat, sub anonimat, că baza a fost ținta unui atac realizat cu „un dispozitiv de fabricație exclusiv ucraineană”.

Un consilier al președintelui Volodimir Zelenski a spus că exploziile ar fi opera partizanilor ucraineni din peninsulă, în vreme ce oficialii ruși au precizat că a fost vorba de un accident.

Imagini din satelit publicate joi arată daunele majore și avioane de război rusești distruse la baza aeriană Saki. Imaginile de la Planet Labs din SUA arată suprafețe mari de teren ars rămase în urma incendiilor care au izbucnit.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Pata de petrol din preajma Crimeei continuă să se extindă în Marea Neagră

Retrospectivă: Patrimoniul mondial UNESCO distrus sau amenințat de războaiele și conflictele din 2024

Ucraina vrea scuze de la FIFA după ce forul fotbalistic a folosit o hartă a țării care nu include Crimeea

Încă trei avioane de vânătoare F-16, cumpărate de la Norvegia, au aterizat azi în România

Partenerii noștri