Live

Galerie Foto Caniculă și precipitații record în China. Oamenii se ascund în buncăre, lucrătorii care fac teste Covid se prăbușesc pe stradă

Data actualizării: Data publicării:
Caniculă și precipitații record în China. Oamenii se ascund în buncăre, lucrătorii care fac teste Covid se prăbușesc pe stradă. FOTO: Profimedia Images

China se confruntă cu fenomene meteo extreme, precipitațiile record și valul de căldură arzător făcând ravagii. Orașe și terenuri agricole au fost inundate, case și drumuri au rămas îngropate după alunecările de teren, culturile agricole se usucă din cauza arșiței. Angajații care trebuie să facă testele Covid se prăbușesc din cauza insolației, iar oamenii încearcă să scape de caniculă ascunzându-se în adăposturi antiaeriene.

De la începutul verii, China se confruntă cu un val nesfârșit de urgențe meteorologice extreme, scrie CNN.

Oamenii de știință avertizează de ani de zile că această criză climatică amplifică fenomenele meteo extreme, care devin mortale și tot mai frecventă. Acum, la fel ca mare parte din lume, China se confruntă cu impactul vremii extreme.

71 de stații meteo din China au înregistrat temperaturi care au doborât recorduri istorice

Încă din mai, furtunile puternice au provocat inundații severe și alunecări de teren în regiuni întinse din sudul Chinei, zeci de oameni au murit, iar pierderile economice au fost de miliarde de yuani.

În iunie, precipitațiile au doborât „recordurile istorice” în provincia de coastă Fujian, precum și în părți din provinciile Guangdong și Guangxi. În același timp, un val de căldură înăbușitor a cuprins nordul Chinei, împingând temperaturile peste 40 de grade Celsius. Acest val de căldură a cuprins acum jumătate din țară, afectând peste 900 de milioane de oameni sau aproximativ 64% din populație. Cu excepția a două provincii, aproape toate din nord-estul Chinei au emis avertismente de temperatură ridicată, 84 de orașe emitând alerte meteo roșii miercurea trecută.

În ultimele săptămâni, un total de 71 de stații meteorologice din China au înregistrat temperaturi care au doborât recordurile istorice. Patru orașe - trei în provincia centrală Hebei și unul în Yunnan în sud-vest - au înregistrat temperaturi care au ajuns la 44 de grade Celsius, potrivit Centrului Național pentru Climă.

Căldura înăbușitoare a coincis cu o creștere a cazurilor de Covid, făcând testarea în masă impusă de guvern cu atât mai chinuitoare pentru rezidenți - inclusiv persoanele în vârstă - care trebuie să aștepte în cozi lungi sub soare. A devenit, de asemenea, o sarcină periculoasă pentru lucrătorii din domeniul sănătății care trebuie să stea ore în șir în aer liber îmbrăcați în costume de protecție, în timp ce administrează testele.

Mai multe videoclipuri cu lucrătorii Covid care se prăbușesc din cauza insolației au devenit virale pe rețelele sociale. Mai multe imagini cu oameni care stau într-un adăpost antiaerian pentru a scăpa de caniculă pe fondul unei avertismente meteo din Nanjing, provincia Jiangsu, au fost distribuite de asemenea pe rețelele sociale.

Valul de căldură a provocat, de asemenea, penurie de energie în unele regiuni și a afectat producția agricolă a țării, ceea ce va duce la alimente mai scumpe.

Ce e mai rău acum va veni, avertizează experții în climă

Ce e mai rău va veni, a avertizat Yao Wenguang, oficial al Ministerului Resurselor de Apă care supraveghează prevenirea inundațiilor și secetei.

„Se prevede că din iulie până în august vor fi și mai multe evenimente meteorologice extreme în China, iar inundațiile și seceta vor fi mai puterniceca niciodată”, a declarat Yao pentru agenția de știri Xinhua luna trecută.

China este într-o „zonă sensibilă” care a fost afectată în mod semnificativ de schimbările climatice globale, temperaturile crescând mai repede decât media globală, arăta un raport de mediu prezentat de Administrația Meteorologică din China în august 2021.

Între 1951 și 2020, temperatura medie anuală a suprafeței Chinei a crescut cu un ritm de 0,26 grade Celsius pe deceniu, se arată în raport. Nivelul mării din jurul coastelor Chinei a crescut mai repede decât media globală din 1980 până în 2020, potrivit raportului.

Fenomenele meteorologice extreme vor fi mai frecvente și mai intense 

O atmosferă mai caldă poate reține mai mulți vapori de apă, ceea ce poate duce la furtuni mai puternice, în timp ce încălzirea globală poate modifica circulația aerului, ceea ce poate contribui la valurile de căldură, a spus Johnny Chan, profesor la Universitatea City din Hong Kong.

„Ar trebui să fim cu adevărat îngrijorați, pentru că aceste fenomene meteorologice extreme afectează de fapt cele mai defavorizate, dezavantajate și vulnerabile părți ale populației, cele din zonele rurale sau cele care nu au aer condiționat sau trăiesc în zone foarte aglomerate”, spuse Chan.

Se estimează că din cauza fenomenelor meteo extreme, China scoate din buget aproximativ 238 de miliarde de dolari anual, cea mai mare sumă din regiunea Asia Pacific și de aproape trei ori pierderile estimate suferite de India sau Japonia, potrivit unui raport publicat anul trecut de Organizația Meteorologică Mondială.

26.000 de oameni au murit din cauza valurilor valurile de căldură din China, în 2019, potrivit unui studiu Lancet publicat în 2020.

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Sfatul bunicii erou pentru femeile prinse în propriile vieți. A fugit de abuzuri: „Când te iubești pe tine, lumea va fi plină de soare”

Reacția furioasă a Chinei după ce Statele Unite au anunțat că vor să interzică dronele chinezești

Xi Jinping afirmă în mesajul de Anul Nou că nimeni nu poate opri „reunificarea” Chinei cu Taiwanul

Reacția Chinei la solicitările OMS pentru acces la mai multe informaţii cu privire la COVID-19

Partenerii noștri