Live

Cancelarul german, presat pentru a livra tancuri Ucrainei

Data actualizării: Data publicării:
Cancelarul german, presat pentru a livra tancuri Ucrainei. Foto: Profimedia

Cancelarul german Olaf Scholz se afla sub presiune joi atât în cadrul coaliţiei sale, cât şi din partea opoziţiei pentru a aproba trimiterea de tancuri Ucrainei, după anunţul făcut de Franţa în ajun privind livrarea unor tancuri de luptă uşoare, relatează France Presse.

„Argumentul avansat constant de cancelarie, potrivit căruia Germania nu trebuie să se angajeze singură este absolut depăşit”, a declarat pentru AFP preşedinta Comisiei de apărare din Bundestag - camera inferioară a parlamentului - Marie-Agnes Strack-Zimmermann, personalitate a partidului liberal FDP, componentă a coaliţiei de guvernământ.

Parisul a promis Ucrainei să-i livreze tancuri de luptă uşoare AMX-10RC, de fabricaţie franceză, ca răspuns la necesităţile presante ale Kievului, pentru a înfrunta armata rusă.

Aliaţii europeni ai Ucrainei au livrat deja tancuri de concepţie sovietică, dar niciodată până acum tancuri de factură occidentală, în pofida cererilor repetate ale Kievului.

„O dată în plus, Franţa îşi asumă rolul pe care îl aşteptăm de la Germania şi o ia înainte”, şi-a exprimat regretul Strack-Zimmermann, potrivit căreia „mingea este acum în terenul Berlinului”.

Alexander Graf-Lambsdorff, un diplomat de asemenea din FDP şi posibil ambasador al Germaniei la Moscova, afirmă că se aşteaptă ca acest subiect să fie discutat în cadrul coaliţiei.

Guvernul german a refuzat până în prezent să livreze tancuri sub pretextul că o astfel de măsură trebuie să fie decisă de comun acord cu aliaţii occidentali şi că Germania şi NATO nu trebuie să fie implicate direct în războiul dintre Rusia şi Ucraina.

Kievul cere Berlinului în special trimiterea unor tancuri de tipul Leopard 2.

„Continuăm să ne consultăm intens cu aliaţii noştri din SUA şi Franţa asupra continuării sprijinului pentru Ucraina”, potrivit unor surse guvernamentale de la Berlin. O reuniune a aliaţilor pentru coordonarea ajutoarelor urmează să aibă loc la „jumătatea lunii ianuarie”, conform acestor surse.

Dar decizia franceză ar putea schimba situaţia, chiar şi în cadrul Partidului Social-Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz, care se opunea până acum unor astfel de livrări, contrar partenerilor săi liberali şi ecologişti.

Gestul francez „ar trebui să facă să se mişte lucrurile în dezbaterea germană”, consideră Andreas Schwarz, responsabil cu politica de apărare în cadrul SPD. „Germania ar trebui să ia iniţiativa, căci noi livrări implică o pregătire prealabilă şi instituirea unor lanţuri de aprovizionare”, a declarat el pentru Spiegel.

Cancelarul trebuie „să lanseze acum o iniţiativă europeană pentru livrarea tancurilor Leopard 2”, cere la rândul său ecologistul Anton Hofreiter, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag. „Există circa 2.000 de tancuri Leopard 2 operaţionale în Europa. Chiar şi 10% livrate Ucrainei ar fi de un mare ajutor”.

Opoziţia conservatoare CDU nu a rămas deoparte şi susţine şi ea livrarea de tancuri Ucrainei.

„Germania ar trebui acum să decidă, în cursul unei reuniuni rapide a guvernului său, să-şi inverseze strategia actuală”, a estimat astfel expertul în probleme de apărare al Partidului Creştin-Democrat, Henning Otte.

Doar partidul de extremă-dreaptă AfD doreşte dimpotrivă ca Germana să nu depăşească această „linie roşie” şi deci să nu trimită tancuri în Ucraina.

„Rusia ar putea să mobilizeze noi trupe şi să utilizeze arme şi mai grele în Ucraina”, avertizează copreşedintele partidului, Tino Chrupalla.

Această dezbatere intervine într-un moment în care poziţia ministrului apărării, Christine Lambrecht (SPD) este fragilizată de o înregistrare video în care ea mulţumeşte pentru toate „întâlnirile” pe care conflictul în Ucraina i le-a permis să le facă, notează AFP, citată de Agerpres.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Cum arată și ce știe să facă Wolly, sistemul ucrainean telecomandat cu termoviziune și țintire automată

Echipajul ucrainean al unui tanc Abrams dezvăluie cum a supraviețuit după un atac masiv cu drone. „Imposibil într-un tanc sovietic”

Scenariile FMI: Când ar putea să se încheie războiul din Ucraina

Partenerii noștri