Live

Căderea lui Assad din Siria ne arată că „Rusia nu este invincibilă”, spune șefa diplomației europene. „Nu ar trebui să ne subestimăm”

Data publicării:
Kaja Kallas. Foto: Profimedia

Șefa diplomației europene Kaja Kallas a declarat, joi, că situația din Siria arată că Rusia nu este invincibilă, iar Europa „nu ar trebui să-și subestimeze propria putere”, relatează Politico

„Siria arată că Rusia nu este invincibilă. Nu ar trebui să ne subestimăm propria putere”, a declarat Kallas reporterilor înainte de summitul Consiliului European de joi de la Bruxelles.

Rusia a fost un aliat-cheie al regimului sirian Bashar Assad, care a fost răsturnat la 8 decembrie de grupuri rebele după un război civil de 13 ani.

Vorbind despre cele două puncte principale de pe agenda liderilor UE pentru reuniune - sprijinul UE pentru Ucraina și rolul blocului în lume - Kallas a subliniat că Europa trebuie să acționeze unită pentru a rămâne „puternică și serioasă pe scena mondială”.

„Toată lumea se uită la noi în aceste evoluții care au loc în lume”, a spus ea.

„Vedem lupte între forțele care doresc să aibă o ordine mondială în care „puterea face dreptate” și apoi UE, în care dorim să avem o lume bazată pe reguli și în care cei care au puterea nu pot lua pur și simplu ceea ce doresc”, a adăugat ea.

Kallas și alți lideri UE au salutat prăbușirea regimului ca fiind „o evoluție pozitivă” pentru Siria. „Aceasta arată, de asemenea, slăbiciunea susținătorilor lui Assad, Rusia și Iranul”, a declarat Kallas.

În urma reuniunii miniștrilor de Externe ai UE de luni, Kallas a anunțat că blocul comunitar va lua în considerare colaborarea cu noua conducere siriană pentru a închide bazele militare rusești din țară.

UE vrea să ridice anumite restricții impuse Siriei

Mai mult, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, anunța miercuri că Uniunea Europeană ar putea lua în calcul ridicarea anumitor sancţiuni economice impuse Siriei, dacă noua conducere a ţării îşi respectă promisiunile asumate.

„Noua conducere de la Damasc trebuie să demonstreze că vorbele sunt transpuse în fapte”, a spus Von der Leyen.

„Pentru a face asta, trebuie să vedem progrese reale pe calea spre un proces politic incluziv. Europa are influenţă în Siria şi ar trebui să o folosim astfel încât puterea să se întoarcă la poporul sirian”, a subliniat ea.

Sancţiunile UE împotriva Siriei au fost impuse prima dată în 2011 ca răspuns la reprimarea violentă a protestelor de către forţele regimului de la acea vreme condus de Bashar al-Assad. Ulterior, criza a degenerat, ajungându-se la un război civil sângeros.

Aceste sancţiuni includ interdicţii de export dinspre UE către Siria pentru o gamă largă de produse, precum echipamente electrice şi electronice, kerosen, echipamente industriale pentru sectorul petrolier, dar şi interdicţii de import asupra ţiţeiului şi produselor petroliere venite din Siria.

Coaliţia care l-a înlăturat de la putere pe Bashar al-Assad a fost condusă de Hayat Tahrir al-Sham (HTS), grupare aflată pe lista organizaţiilor teroriste a ONU.

 

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un etilotest a provocat o ciocnire diplomatică între Argentina și Rusia

Ucraina riscă să piardă tot teritoriul controlat în Kursk până în primăvară

2024, anul în care s-au înmulțit conflictele la nivel global. Ce este de așteptat în 2025?

Fabricarea rachetei Oreșnik a fost realizată cu ajutorul unor firme din Germania și Japonia, care au furnizat echipamente esențiale

Partenerii noștri