Live

C. Diaconescu, despre rezoluția pe care o va adopta PE în privința României: „Autoritățile de la București să nu mimeze stupoarea!”

Data publicării:
Foto: Shutterstock

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu crede că decizia Parlamentului European de a adopta, în luna octombrie, o rezoluție privind situația din România nu este una surprinzătoare și susține că „autoritățile de la București nu ar trebui să mimeze stupoarea”. Autoritățile de la București au pus Uniunea Europeană în situația în care nu are alternativă pentru a rezolva problemele din România, mai adaugă fostul ministru. 

Cristian Diaconescu: „După părerea mea, ar trebui să nu ne mirăm și autoritățile de la București să nu mimeze stupoarea. Era o atitudine din partea instituției politice europene cunoscută de ceva timp și reprezintă concretizarea unor schimbări de decizie și de abordare.

În acest moment, lupta pentru o Europa solidară este deschisă. Proiectele care urmează să fie promovate sunt cât se poate de clare și presupun coeziune între statele membre UE.

Nu există altă soluție pentru că, așa cum spunea și comisarul Oettinger, sunt câteva state care distrug Uniunea Europeană și România a fost nominalizată printre acestea.

Ce ar trebui să facă România? Se repetă de un an jumate acest lucru. Să oprească încălcarea normelor și valorilor care fundamentează statul de drept, să respecte independența justiției, drepturile și libertățile fundamentale și să continuie un parcurs corect în ceea ce privește lupta anticorupție.

Sunt mesaje transmise pe toate canalele diplomatice oficiale și neoficiale, sunt mesaje transmise de cei care protestează aproape zi de zi. Sunt mesaje pe care le regăsim în întreaga presă internațională.

Deci o decizie în legătură cu România, care să păstreze consecvența în Europa față de ceea ce s-a hotărât privind Polonia sau Ungaria e aproape de bun simț. Din păcate, vom avea de suferit ca țară; dincolo de consecințele procedurale se pun în discuție normele care fundamentează încrederea în zona economiei, a pieței și investitorilor. Ca de altfel și posibilitatea de a participa la deciziile majore europene despre care vorbeam.”

- De ce am ajuns în acest punct?

Cristian Diaconescu: „Pentru că și alte structuri politice din România, informate în legătură cu această perspectivă, au găsit de cuviință să nu accepte că au intrat pe un drum greșit, care duce România în coliziune cu Uniunea Europeană. Deci, ceea ce spune Iohannis era cunoscut și la nivel politic, și la nivel guvernamental și s-a acționat exact împotriva mesajelor de avertizare a evaluărilor transmise din aceste zone europene.

Deci, pentru europeni, practic cei de la București i-au pus în situația de a nu mai avea alternativă, în condițiile în care, azi, de actualitate este salvarea proiectului european.”

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nicușor Dan: Suntem în mijlocul unei crize sociale. Nu ne permitem încă câteva luni de instabilitate

România, printre cele zece țări UE care au cerut înăsprirea sancțiunilor împotriva sectorului energetic rusesc, scrie agenția PAP

România obține fonduri nerambursabile de la Comisia Europeană pentru proiecte privind tranziția către o energie curată

MAI a dat asigurări că vor exista doar „controale aleatorii și inopinate” la granițele cu Bulgaria și Ungaria de la 1 ianuarie 2025

Partenerii noștri