Live

Bulgaria, Polonia şi Slovacia neagă că ar putea furniza avioane de luptă Ucrainei

Data publicării:
Avionul ucrainean de luptă ajuns la Bacău s-a întors în Ucraina. Era neînarmat și a fost escortat de două MiG-uri românești. Foto: MApN

Bulgaria, Polonia şi Slovacia au transmis că nu vor furniza avioane de luptă Ucrainei, lămurind astfel o confuzie care a pornit de la o declaraţie hazardată a şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, potrivit unui articol publicat de Politico.eu.

„Vom furniza (Ucrainei) chiar şi avioane de luptă”, declarase Borrell duminică la o conferinţă de presă, vorbind despre sprijinul militar european pentru Ucraina după invazia rusă şi sugerând că UE ar putea cumpăra acele avioane.

Ulterior, luni seară, un oficial ucrainean spus că piloţi ucraineni au sosit deja în Polonia pentru a prelua de la parteneri europeni avioane, respectiv aparate din epoca sovietică, precum MIG-29. Parlamentul ucrainean a fost chiar şi mai precis, anunţând pe Twitter că armata ucraineană va primi ca donaţie 70 de avioane, şi anume 28 de MIG-29 din Polonia, 12 din Slovacia şi 16 din Bulgaria, plus 14 SU-25 din Bulgaria.

Toate aceste trei ţări au dezminţit însă informaţia şi s-au arătat „indignate” că Borrell a făcut acea declaraţie fără ca înainte să se fi consultat cu ele, potrivit unei surse europene citate de Politico, scrie Agerpres.

Borrell a întrebat...

Conform unor diplomaţi europeni, Borrell a întrebat în mod informal Bulgaria, Polonia şi România - unele dintre puţinele ţări membre ale UE care mai au avioane de luptă din epoca sovietică - dacă ar putea livra Kievului unele avioane. Un oficial român nu a comentat despre această cerere ori despre potenţiale livrări, scrie Politico.eu.

Premierul bulgar Kiril Petkov a explicat faptul că ţara sa are un deficit de avioane operaţionale şi de piese de schimb, neavând suficiente avioane de vânătoare nici măcar pentru a-şi supraveghea propriul spaţiu aerian, cu atât mai puţin să împrumute Ucrainei, a declarat acestei publicaţii un oficial de la Sofia.

La Varşovia, după o negare nu foarte clară a preşedintelui Andrzej Duda, care a spus că Polonia „nu va trimite avioane (de luptă) în spaţiul aerian ucrainean”, întrucât „aceasta ar deschide o interferenţă militară în conflict”, premierul Mateusz Morawiecki a negat categoric, precizând despre posibila livrare de avioane militare Ucrainei că „Polonia nu are astfel de planuri”.

Slovacia a negat la rândul ei vreo donaţie de acest fel către Ucraina. „Slovacia nu va oferi avioane de vânătoare Ucrainei”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului slovac al Apărării.

... și a revenit

În final, însuşi Borrell a revenit luni asupra declaraţiei sale. Vorbind la o altă conferinţă de presă, el a spus că, deşi avioanele de luptă „fac parte din cererea de ajutor pe care am primit-o din Ucraina”, UE nu are suficiente mijloace pentru a cumpăra aceste avioane, astfel că ele ar trebui să fie donate „bilateral” de către statele membre.

Dincolo de această controversă, el a menţionat şi modalităţile prin care UE va oferi sprijin Ucrainei la capitolul apărare. A fost astfel creată o celulă care va colecta cererile venite de la Kiev şi le va confrunta cu oferta statelor membre, totul în coordonare cu NATO.

De asemenea, a mai spus Borrell, Bruxellesul va ajuta Ucraina cu informaţii militare, oferindu-i date din satelit despre mişcările trupelor ruseşti.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"Poate o femeie să conducă România?" Răspunsul lui Ion Țiriac, înainte de finala Călin Georgescu - Elena Lasconi

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia, pregătită să lase în beznă milioane de oameni din țări NATO, prin lansarea de atacuri cibernetice, spune un ministru britanic

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului: „Este greșit să ne lăsăm seduși de mesianismul unui salvator”

Eugen Tomac, despre Călin Georgescu: Nu trecea de 5% acum 3 săptămâni. Există un interes pronunţat al Rusiei faţă de acest candidat

Amiralul Rob Bauer, avertisment pentru oamenii de afaceri din țările NATO: Companiile să fie pregătite pentru un „scenariu de război”

Partenerii noștri