Live

Video Britanicii suportă tot mai greu prețurile mari la energie. Pensionară: „Nu e corect, nu ar trebui să trăim în frig, e o țară modernă”

Deutsche Welle Data actualizării: Data publicării:
Diane Skidmore, pensionară: „Facturile costă cu 50 la sută mai mult și abia reușesc să plătesc” Foto: captură video

Războiul din Ucraina are multe efecte - unul dintre ele este scumpirea gazelor naturale pe piața mondială. În Marea Britanie, prețul combustibilului a crescut și a lăsat pur și simplu în frig oameni ca Diane Skidmore. Pensionara își mai permite cu greu să încălzească locuința. Nu este singura, pentru că cele mai multe case din Marea Britanie se bazează pe încălzirea cu gaze. Doar o mică parte din aceste gaze naturale provine din Rusia, dar pe măsură ce prețurile continuă să crească, Regatul Unit resimte tot mai mult efectele. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

 

„Stau aici în timp ce fierbe apa. E plăcut, îmi ține de cald”, spune Diane Skidmore, care stă cu mâinile pe lângă ibricul în care fierbe apa pentru ceai.

E destul de frig în casa Dianei Skidmore. Bugetul său lunar pentru gaze și electricitate este de aproximativ 50 de euro și nu-i mai rămâne niciodată nimic. În ultimele săptămâni, prețurile energiei au crescut.

16 grade în casă: „Iau pe mine un pulover”

„Costă cu 50 la sută mai mult și abia reușesc să plătesc, așa că dacă pornesc încălzirea, folosesc cronometrul - îl setez pentru o jumătate de oră, apoi opresc totul. Doar în felul acesta reușesc să mă descurc. Între timp, dacă simt că mi-e frig, iau pe mine un pulover, un cardigan… și o țin tot așa, îmbrățișând radiatorul”, povestește pensionara britanică.

Nu se plânge și se descurcă într-un fel sau altul, deși acum cu greu poate primi vizitatori.

Pornește căldura pentru o jumătate de oră, iar asta înseamnă puțin confort.

„Sunt 16 grade Celsius, afară sunt 10, destul de cald. 16 grade este o temperatură potrivită și probabil va scădea la 12 grade până la căderea nopții, ar putea fi chiar mai puțin”, spune Diane Skidmore.

E din ce în ce mai scump să te încălzești în Marea Britanie, pentru că prețul gazului natural a crescut, iar aproape toată lumea depinde de gaze pentru încălzire. Și lucrurile se vor înrăutăți pentru aproximativ 22 de milioane de gospodării. E de așteptat ca tarifele să crească din nou în aprilie.

Marea Britanie nu s-a pregătit pentru criză

Regatul Unit nu s-a pregătit cum trebuie pentru această criză. Deși există rezerve de gaz și petrol în largul coastelor Scoției, Marea Britanie importă mai mult de jumătate din străinătate, de multe ori din scurt.

Ross Dornan lucrează în această industrie și recunoaște că acest lucru duce la creșterea prețurilor.

„Cred că în ultimii ani nu s-a pus accentul suficient de mult pe investiții în depozitarea gazelor naturale. Acest segment nu s-a dezvoltat foarte mult în Marea Britanie. Dar cred că ar ajuta dacă am avea o capacitate mare de stocare pentru perioadele în care este cerere mare, iar aprovizionarea din alte surse este redusă”, explică Ross Dornan, reprezentant al industriei gazelor.

Case prost izolate

Multe case de aici sunt vechi și expuse curentului. Se crede că sunt printre cele mai slab izolate din Europa de Vest. Sunt pierderi mari de căldură, ceea ce duce la creșterea facturilor la energie.

David Raedeker are rădăcini britanice și germane și tocmai a cumpărat o astfel de locuință pentru familia sa. O locuință în care este cu adevărat frig

„Practic, ne-am petrecut aproape tot timpul la etaj pentru că e mai cald, aerul cald urcă, iar în bucătărie e foarte răcoare. Uneori purtăm jachete sau stăm lângă un radiator”, spune David Raedeker.

Factura la energie a familiei ajunge în medie la 3.000 de euro anual. Așa că David a angajat arhitecți ca să renoveze casa și să mai reducă din consum

„Poți simți dacă pui mâna. Aceste ferestre contribuie cu o treime la pierderea de căldură dintr-o astfel de casă”, spune constructorul Bob Prewett.

Ferestrele noi și izolația vor fi costisitoare. Nu există suficiente stimulente financiare pentru a încuraja proprietarii să-și transforme casele în unele mai eficiente din punct de vedere energetic.

„Cred că o pot scoate la capăt. Este o decizie ușor de luat, pentru că vrem să renovăm oricum. Dacă nu am face-o, ar fi o prostie din punct de vedere economic”, spune proprietarul David Raedeker.

Cum ajută guvernul populația

Scumpirea energiei reprezintă o povară pentru mulți de aici. Guvernul a reacționat prin introducerea unei reduceri la facturi și acordarea unui voucher care trebuie rambursat.

„Fără intervenția guvernului, situația ar fi incredibil de grea pentru milioane de familii. Așa că guvernul va interveni pentru a ajuta în mod direct oamenii să gestioneze aceste costuri suplimentare”, a declarat Rishi Sunak, ministrul de finanțe.

Dar Diane Skidmore va trebui să suporte ea însăși acele costuri suplimentare. Nu va avea de unde să dea înapoi banii respectivi.

„Nu e corect, nu ar trebui să trăim în frig, e o țară modernă, e Marea Britanie. Suntem o țară bogată, ați spune că suntem o țară bogată, așa că de ce autoritățile nu au grijă de oameni?”, se întreabă pensionara.

Fără să existe vreun răspuns la această întrebare, casa Dianei va rămâne rece.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Țiriac a plătit 7.500.000 € și vrea să fugă de tot într-o destinație total surprinzătoare, după ce și-a donat toată averea

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Controversa urșilor polari din Marea Britanie: vedete ale grădinilor zoologice sau victime ale schimbărilor climatice

Cum au descoperit două femei din Marea Britanie ca au fost schimbate la naștere

Bărbat arestat în Marea Britanie, în legătură cu furtul a 22 de tone de cheddar. Jamie Oliver s-a implicat în găsirea lui

Familia unui copil care a murit în 2013 din cauza unei boli asociate cu poluarea va primi despăgubiri de la Guvernul britanic

Partenerii noștri