Live

Brexit se împotmolește din nou. UE: Nu va exista un acord dacă Regatul continuă să nu își respecte angajamentele

Data publicării:
Retragerea Marii Britanii din UE. FOTO: Getty Images

Înaintea unei săptămâni cruciale pentru parcursul Brexitului, negociatorul european Michel Barnier a subliniat, într-un interviu publicat duminică de ziarul britanic The Times, că „timpul presează”, avertizând Regatul Unit că „nu va exista un acord” dacă Londra revine asupra poziţiilor sale anterioare, relatează AFP, citat de Agerpres.

„Regatul Unit a făcut un pas înapoi, doi paşi înapoi, trei paşi înapoi faţă de angajamentele asumate iniţial”, a reproşat Michel Barnier, cu puţin timp înainte de reluarea negocierilor, marţi.

„Ne amintim foarte bine textul pe care l-am negociat cu Boris Johnson şi dorim doar să fie respectat. La literă. În caz contrar, nu va exista niciun acord”, a avertizat negociatorul european.

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană pe 31 ianuarie, dar normele europene continuă să se aplice pe teritoriul său în timpul unei perioade de tranziţie care se desfăşoară până la sfârşitul lunii decembrie, necesară pentru a se ajunge la un acord comercial între cele două părţi.

Discuţiile urmate să fie reluate marţi, după o rundă anterioară de negocieri la mijlocul lunii mai, marcate de lipsă de progres. „Timpul presează”, a avertizat Michel Barnier, în timp ce orice prelungire a acestei perioade de tranziţie trebuie să fie solicitată înainte de 1 iulie.

Dar Londra s-a dovedit inflexibilă: nu se pune problema prelungirii negocierilor dincolo de sfârşitul lunii decembrie, a declarat miercurea trecută negociatorul britanic David Frost, cu riscul lipsei un acord, situaţie potenţial devastatoare pentru economie.

Brexit-ul este oricum o relaţie de tip „pierdere-pierdere”, dar „dacă nu ajungem la un acord, acest lucru va avea şi mai multe consecinţe, care se vor adăuga celor, deja foarte grave, ale crizei provocate de noul coronavirus”, a apreciat negociatorul european, lansând un apel la ''responsabilitate comună'' din partea UE şi a Regatului Unit.

Este „în interesul ambelor părţi să ajungă la un acord”, chiar dacă Regatul Unit are mult mai mult de pierdut în cazul unui Brexit fără acord decât Europa, potrivit negociatorului european.

„Suntem mult mai puţin expuşi decât ei, deoarece doar 7% din exporturile noastre se duc în Regatul Unit, în timp ce 47% din exporturile britanice au ca destinaţie UE”, a precizat el.

În lipsa unui acord şi a unei prelungiri a perioadei de tranziţie, relaţiile economice dintre UE şi Regatul Unit vor fi guvernate de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, ceea ce va ridica brutal noi bariere comerciale şi va cauza costuri semnificative pentru companiile care importă de ambele părţi precum şi întârzieri la graniţă.

Editor: A. D.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ungaria se anunță pregătită să renunțe la petrolul rusesc. Care e însă prețul pe care UE ar trebui să-l plătească

Acord între instituțiile europene pe bugetul UE pentru 2025: sunt alocate cu 10,5 miliarde de euro mai multe fonduri față de 2023

Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat de 790 milioane euro pentru închiderea minelor de cărbune din Valea Jiului

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE a aprobat un tratament mult aşteptat pentru persoanele care suferă de Alzheimer

Partenerii noștri