Live

Brazilia va publica prima sa Constituție într-o limbă indigenă

Data actualizării: Data publicării:
Traducerea a fost făcută de cincisprezece indigeni bilingvi care trăiesc în Alto Rio Negro şi Medio Tapajos. FOTO: Freepik

Biblioteca Naţională a Braziliei a anunţat vineri că în următoarele săptămâni va publica pe site-ul său o versiune digitală a primei Constituţii a Braziliei tradusă într-o limbă indigenă, pentru a facilita accesul la acest document istoric, relatează EFE.

Anunţul a fost făcut de preşedintele Bibliotecii Naţionale, Marco Lucchesi, la o ceremonie la Rio de Janeiro în care a primit de la preşedintele Curţii Supreme, Rosa Weber, o copie a Constituţiei tradusă în limba nheengatu, pentru a o include în colecţia instituţiei.

"Rolul Bibliotecii Naţionale este să primească această donaţie pentru a fi inclusă în colecţie, pentru că ne extindem rafturile etnice. Avem o mulţime de materiale despre diferite limbi, dar trebuie să le extindem. Este o lucrare care nu se termină niciodată", a spus Lucchesi, membru al Academiei Braziliene de Litere.

Câți indigeni are Brazilia

Potrivit academicianului, care este specialist în probleme indigene şi care a coordonat proiectul de traducere, versiunea digitală a documentului va fi publicată în curând în biblioteca digitală, care este una dintre "cele mai mari moşteniri culturale" ale Bibliotecii Naţionale.

Traducerea a fost iniţiativa lui Weber deoarece, la 35 de ani de la adoptarea sa, Brazilia, o ţară cu 1,7 milioane de indigeni de 305 etnii şi care vorbesc 274 de limbi, nu avea nicio ediţie a Constituţiei sale în nicio limbă indigenă.

Rezultatul proiectului a fost prezentat în iulie, în timpul unei vizite pe care Weber şi Lucchesi au făcut-o la Sao Gabriel da Cachoeira, localitatea cu cea mai mare populaţie indigenă din Brazilia, situată în mijlocul Amazonului şi la graniţa cu Columbia şi Venezuela.

Fostul președinte s-a opus acordării de drepturi minorităților etnice

Traducerea a fost făcută de cincisprezece indigeni bilingvi care trăiesc în Alto Rio Negro şi Medio Tapajos, iar limba aleasă a fost nheengatu, din care a apărut tupi, datorită importanţei sale în regiunea Amazonului.

Această limbă, care a dat naştere la multe alte limbi, a permis comunicarea între comunităţile diferitelor popoare distribuite în Amazonia, chiar şi dincolo de graniţele cu Peru, Columbia şi Venezuela.

"Nheengatu a fost aleasă pentru că este o limbă care are o tradiţie de patru secole de scriere. A existat o dilemă între acea limbă şi guarani, dar am găsit nheengatu mai interesantă, deoarece permite o anumită omogenitate şi un răspuns mai rapid", a spus Lucchesi.

Academicianul a subliniat că "această iniţiativă nu ar fi putut apărea într-un moment mai bun", referindu-se la mandatul fostului preşedinte de extremă-dreapta Jair Bolsonaro (2019-2023), al cărui guvern s-a caracterizat prin negarea drepturilor minorităţilor etnice.

Constituţia din 1988 a fost tocmai cea care le-a garantat popoarelor indigene din Brazilia dreptul la terenurile pe care le-au ocupat, care corespund unui procent de aproximativ 13% din teritoriu.

Editor : Andreea Smerea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce consecințe poate avea pentru Netanyahu mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională

Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025. Peste 200.000 de bucureșteni nu au instalate încă astfel de aparate

Promovarea modului de viață fără copii a fost interzisă prin lege în Rusia. Care sunt amenzile

Elon Musk, insultat public de prima doamnă a Braziliei. Cum a răspuns miliardarul

Partenerii noștri