Brazilia susține că defrișările în Pădurea Amazoniană au scăzut cu o treime în guvernarea lui Lula da Silva
Defrișările în Pădurea Amazoniană din Brazilia s-au redus cu 33,6% în primele șase luni ale președinției lui Lula da Silva, prin comparație cu aceeași perioadă din 2022, anunță guvernul brazilian, citat de BBC.
Guvernul brazilian transmite că Pădurea Amazoniană s-a redus cu 2.649 kilometri pătrați în primele șase luni din 2023, față de scăderea cu 3.988 din perioada ianuarie-iunie din 2022, sub fostul președinte Bolsonaro.
Datele satelitare făcute publice de administrația braziliană nu au fost verificate independent.
Lula s-a angajat să oprească defrișările de tot până în 2030, însă se confruntă cu provocări majore în atingerea acestui obiectiv, în condițiile în care chiar și dacă datele sunt corecte, dimensiunea pierdută din Pădurea Amazoniană este de trei ori cât orașul New York.
În ultimii ani, defrișările în Amazon au crescut dramatic în număr.
Pădurea Amazoniană este crucială pentru lupta împotriva schimbărilor climatice, iar distrugerea ei va provoca efecte catastrofale în lanț.
Defrișările scad, incendiile cresc
Datele din satelit au fost prezentate de Institutul Național pentru Cercetarea Spațiului (INPE) din Brazilia, joi.
„Am atins o tendință în scădere a defrișărilor în Amazon”, a spus ministra braziliană a mediului, Marina Silva.
INPE a transmis că în luna iunie s-a înregistrat o scădere record a defrișărilor, de 41%, prin comparație cu aceeași perioadă de anul trecut.
Lula, care a preluat conducerea Braziliei în ianuarie, s-a angajat să inverseze politicile distructive pentru mediu ale predecesorului său de extremă-dreapta, Jair Bolsonaro. În timpul administrației lui Bolsonaro, Brazilia a promovat intens defrișările.
În ciuda faptului că numărul defrișărilor a scăzut, incendierea intenționată de către fermieri a pădurii s-a intensificat, însă, avertizează liderii indigeni din zonă.
Doar în iunie, monitorizările din satelit au arătat că au fost 3.075 de incendii în Amazon, cel mai mare număr din 2007 și până acum.
În aprilie, o cercetare a Global Forest Watch a arătat că o suprafață de pădure de dimensiunea Elveției a fost pierdută în 2022, anul trecut, iar echivalentul a 11 terenuri de fotbal au fost tăiate în fiecare minut în lume.
Editor : Adrian Dumitru
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News