Brazilia a înregistrat peste 4.000 de morți în 24 de ore. "Discursul anti-restricții al președintelui Bolsonaro a învins"
Brazilia a înregistrat peste 4.000 de morți de COVID-19 în 24 de ore pentru prima dată de la izbucnirea pandemiei, iar creșterea cazurilor este alimentată de varianta braziliană a virusului, mult mai contagioasă, informează BBC.
Spitalele sunt aglomerate, iar în unele orașe oamenii bolnavi mor înainte de a primi tratament. Sistemul sanitar brazilian este la un pas de colaps în multe zone.
În acest moment, bilanțul total a atins 337.000 de morți, fiind depășit doar de cel înregistrat în SUA. Cu toate acestea, președintele Jair Bolsonaro continuă să se opună public oricărei forme de carantină. Liderul brazilian spune că daunele provocate economiei ar fi mult mai grave decât efectele virusului și chiar a încercat să anuleze în instanță anumite restricții impuse de autoritățile locale.
Într-un discurs susținut marți în fața reședinței sale, Bolsonaro a criticat măsurile de carantină și a sugerat, fără să ofere dovezi, că acestea ar fi legate de obezitate sau depresie. Nu a comentat cele 4.195 de decese din ultimele 24 de ore.
"Dacă Brazilia nu este ținută sub control, întreaga planetă va fi în pericol"
Până acum, Brazilia a înregistrat peste 13 milioane de cazuri de coronavirus, potrivit Ministerului Sănătății. Aproximativ 66.750 de oameni au murit de COVID-19 în martie, de două ori mai mulți decât în luna februarie.
"Brazilia este acum o amenințare la adresa eforturilor comunității internaționale", a declarat pentru BBC doctorul Miguel Nicolelis, care a monitorizat situația pe plan local. "Dacă criza din Brazilia nu este ținută sub control, întreaga planetă va fi în pericol, pentru că producem noi variante în fiecare săptămână, iar ele vor trece granița", a avertizat Nicolelis.
"Discursul președintelui Bolsonaro a învins"
În majoritatea statelor, pacienții COVID-19 ocupă peste 90% din paturile de la terapie intensivă, potrivit institutului de sănătate Fiocruz.
Mai multe state au raportat rezerve reduse de oxigen și sedative. Cu toate acestea, unele orașe și state relaxează deja măsurile care limitau deplasarea oamenilor.
"Adevărul este că discursul anti-restricții al președintelui Jair Bolsonaro a învins", a declarat pentru Associated Press Miguel Lago, director executiv al Institutului pentru Studierea Politicilor de Sănătate din Brazilia, care oferă consultanță autorităților din domeniul sănătății.
"Primarilor și guvernatorilor li se interzice pe linie politică să înăsprească măsurile de distanțare socială pentru că știu că suporterii președintelui, inclusiv lideri din mediul de afaceri, le vor sabota", spune Lago.
Președintele Bolsonaro a minimizat constant importanța virusului, a ridicat semne de întrebari în privința vaccinurilor și a apărat folosirea unor medicamente cu rezultate nedovedite drept tratament. Drept urmare, popularitatea lui s-a prăbușit, fiind asupra criticat pentru felul în care administrează criza. Recent, și-a redus discursul critic la adresa imunizării, spunând că 2021 va fi anul vaccinării, însă Brazilia derulează cu greutate programul de imunizare. Guvernul a negociat lent achiziționarea dozelor și abia 8% din populație a primit cel puțin o doză.
Ce este "tulpina braziliană"
Institutul Fiocruz a anunțat detectarea a 92 de variante de coronavirus în Brazilia, inclusiv P.1 (varianta braziliană), care a devenit preponderentă, deoarece ar fi mult mai contagioasă.
Se crede că varianta a apărut în statul Amazonas în noiembrie 2020 și apoi s-a răspândit rapid. Potrivit cifrelor analizate de cercetătorii brazilieni, 73% din cazurile de COVID-19 din orașul Manaus (capitala statului Amazonas) în ianuarie 2021 erau cu varianta braziliană.
Experții se tem că extinderea tulpinii braziliene va înseamna că numărul cazurilor va continua să crească în următoarele luni.
Doctorul Miguel Nicolelis, care până recent a fost unul dintre coordonatorii echipei de criză din nord-estul Braziliei, a declarat pentru BBC că răspunsul Braziliei a dus la o "calamitate totală". "Am putea ajunge la 500.000 de decese până la 1 iulie, aceasta este ultima estimare", spune Nicolelis.
Editor : V.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News