Live

Putin a trimis bombardiere nucleare în apropiere de Alaska. Aviația SUA a interceptat avioanele Tu-95

Data actualizării: Data publicării:
Bombardier rusesc Tu-95. Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia images

Două bombardiere strategice rusești, capabile să poarte focoase nucleare, au zburat 12 ore deasupra Oceanului Pacific și mărilor Bering și Ohoțk, aproape de teritoriul Statelor Unite din Alaska, relatează Reuters. Comandamentul pentru securitate aeriană al Statelor Unite și Canadei a anunțat că aviația americană a interceptat, luni, bombardierele rusești Tu-95 în apropiere de coastele Alaskăi.

Aeronavele, care pot transporta inclusiv focoase nucleare, au fost escortate de avioane de luptă MiG-31 şi au realimentat în aer, a transmis ministerul rus al apărării, precizând că a fost vorba de un „zbor programat deasupra apelor neutre, în conformitate cu regulile aviatice internaţionale”.

Incidentul vine într-un moment extrem de tensionat în relațiile Rusiei cu Occidentul, în contextul războiului din Ucraina și al amenințărilor cu arma nucleară tot mai dese ale dictatorului rus și cercului său de la Kremlin. NATO și SUA au spus, recent, că se așteaptă la un test iminent al forțelor nucleare rusești.

Comandamentul american precizează că avioanele ruseşti „au rămas în spaţiul aerian internaţional şi nu au pătruns în cel al SUA sau al Canadei” şi că activitatea rusească în zona de identificare americană nu este considerată „nici o ameninţare şi nici o provocare”.

Interceptările de aeronave rusești în această zonă, foarte apropiată de Extremul Orient rus, sunt relativ frecvente. Rusia desfăşoară, în general, manevre militare ample în această perioadă din an, inclusiv cu teste de rachete balistice, mai menţionează AFP, citat de Agerpres.

Oficialii americani au spus că se așteaptă ca exercițiile rușilor să includă testări de lansări de rachete balistice. Vladimir Putin a amenințat în 21 septembrie că este pregătit să apere „integritatea territorială” a Rusiei cu toate metodele disponibile, inclusiv cu arma nucleară.

O săptămână mai târziu, el anunța, în mod ilegal, anexarea a patru regiuni Ucrainene, o acțiune condamnată aproape universal.

Oficialii occidentali spun că sunt îngrijorați de exercițiile rusești, dar și-au exprimat încrederea în capacitatea de a discerne între un exercițiu și o decizie a lui Putin de a acționa pe baza amenințărilor sale.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Zaharova, sunată în direct în timpul unei conferințe și instruită ce să facă

Partenerii noștri