Live

Bombardiere nucleare ale SUA și avioane de vânătoare japoneze au ajuns în principalul bastion militar al Chinei

Data publicării:
Bombardier strategic american B-52. Foto: Getty Images

Bombardiere americane au survolat în ultimele zile Marea Chinei de Sud, unde Beijingul a militarizat insule disputate, în contextul în care tensiunile dintre cele două ţări au escaladat în urma războiului comercial lansat de preşedintele SUA, Donald Trump, informează Agerpres, care citează AFP.

Mai multe bombardiere B-52 au „participat la o operaţiune comună regulată în estul Mării Chinei ieri seara” (marţi), a indicat miercuri un purtător de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonelul David Eastburn.

Această operaţiune a fost efectuată în cooperare cu Japonia, în cadrul a ceea ce SUA numesc „prezenţa continuă a bombardierelor” în regiune, operaţiune destinată să afirme prezenţa americană în Pacific, a precizat un responsabil al Pentagonului, sub rezerva anonimatului.

Bombardierele americane, escortate de avioane de vânătoare japoneze, au survolat o regiune situată între China şi Japonia, în afara spaţiului aerian chinez.

La începutul săptămânii, alte aparate B-52 au „survolat spaţiul aerian internaţional în sudul Mării Chinei”, a precizat locotenent-colonelul Eastburn.

Aceste aparate se îndreptau spre marea bază americană Diego Garcia, în Oceanul Indian, potrivit responsabilului Pentagonului.

Beijingul revendică aproape în întregime Marea Chinei de Sud, în pofida unui arbitraj internaţional în 2016 care i-a condamnat comportamentul, aminteşte AFP, care notează că diferite părţi ale zonei sunt revendicate de asemenea de Filipine, Vietnam, Malaezia, Brunei şi Taiwan.

Ministrul apărării american Jim Mattis a asigurat că respectivele operaţiuni nu riscă să provoace tensiuni cu China.

În ultimele zile, în timp ce noi taxe vamale americane au intrat în vigoare luni la importul de mărfuri din China în valoare de 200 de miliarde de dolari, Beijingul a criticat planurile Washingtonului de a vinde arme Taiwanului şi a anulat escala unei nave militare americane în Hong Kong, rechemând un amiral chinez aflat în vizită în SUA.

„Traversăm pur şi simplu una din acele perioade când trebuie să învăţăm cum să ne gestionăm divergenţele”, a spus Mattis unui grup de jurnalişti, recunoscând „tensiuni” între cele două state.

Şeful Pentagonului a criticat din nou întărirea poziţiilor militare ale Chinei în insulele artificiale din Marea Chinei de Sud, în sprijinul revendicărilor sale teritoriale.

„Dacă aceasta s-ar fi întâmplat acum 20 de ani, dacă nu ar fi militarizat aceste structuri, ar fi fost doar un bombardier obişnuit în drum spre Diego Garcia sau spre altă destinaţie”, a remarcat el. 

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

SUA au expulzat 270.000 de migranţi ilegali într-un an, mai mulți decât în mandatul lui Trump

Deputații taiwanezi au făcut din nou scandal în Parlament. Au construit baricade și s-au stropit cu apă

Partenerii noștri