Live

„Bomba din lada cu vin”. Cine e primul suspect în cazul morții lui Prigojin

Data actualizării: Data publicării:
Avionul în care s-ar fi aflat liderul Wagner s-a prăbușit lângă Moscova. Foto: Profimedia Images

Anchetatorii ruși iau în considerare posibilitatea ca o bombă să fi fost plasată în trenul de aterizare al avionului care s-a prăbușit miercuri în afara Moscovei, ucigându-l pe liderul mercenarilor Wanger și alte nouă persoane. Potrivit canalului Telegram Shot, care citează surse din anchetă, datele preliminare sugerează că explozia care a doborât avionul lui Prigojin s-a produs în apropierea trenului de aterizare, scrie Meduza.io.

Explozia ar fi smuls aripa, care a lovit apoi stabilizatorul avionului, făcând ca avionul să urce brusc înainte de a pierde altitudine. În ceea ce privește execuția asasinatului, pe rețelele sociale rusești este rostogolit scenariul unei bombe plasate în avionul Embraer cu care călătorea Prigojin între Moscova și Sankt Petersburg, dispozitivul exploziv fiind ascuns într-o ladă cu sticle de vin, înainte de decolare.

Se pare că anchetatorii au și primul suspect în accidentul aviatic: Artem Stepanov, pilotul personal al lui Prigojin și fostul acționar fondator al MNT-Aero, compania care deține avionul doborât.

VChK OGPU, un canal Telegram care publică adesea informații din surse apropiate de agențiile militare ale Rusiei, relatează că Stepanov a avut acces la avion și este acum căutat de poliție. Potrivit VChK OGPU, Stepanov a plecat în Kamchatka, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, înainte de prăbușire. Fratele său a spus canalului Telegram că a fost offline în ultimele trei zile. Între timp, proprietarul MNT-Aero, Olga Gubareva, și partenerul de afaceri al lui Stepanov, Kirill Shcherbakov, sunt de negăsit.

Artem Stepanov, pilotul personal al lui Prigojin. Foto: Twitter

Ambele rapoarte de la Shot și VChK OGPU încă nu au o confirmare oficială.

Postul de știri din Sankt Petersburg Fontanka, care a acoperit pe larg activitatea lui Prigojin de-a lungul anilor, raportează că cadavrele recuperate de la locul accidentului au fost arse prea grav pentru a permite identificarea vizuală, dar sursele au declarat publicației că „semnele indirecte” arată faptul că Prigozhin se numără printre cei morți.

Citește și Cadavrul lui Prigojin, identificat după degetul lipsă. La locul prăbușirii a fost găsit și telefonul său

Există, însă, mai multe ipoteze privind cauza prăbușirii avionului Embraer 600 în care se afla Evgheni Prigojin, șeful grupului Wagner, scrie canalul ucrainean Nexta într-un material în care le enumeră. Printre ele se află varianta doborârii avionului de către apărarea antianeriană, dar și ipoteza ca totul să fie o înscenare.

Locul prăbușirii avionului lui Prigojin. Foto: Profimedia Images

În urmă cu doar câteva zile, liderul Wagner, Evgheni Prigojin, transmitea un ultim mesaj video, presupus a fi filmat în Africa. 

Acesta probabil a călătorit în și din Africa din cauza încercărilor armatei ruse de a submina activitățile Wagner din regiune, a scris Institutul pentru Studiul Războiului în raportul din 23 august, potrivit Kyiv Independent.

Surse din interiorul serviciilor de securitate rusești au susținut că a existat un „efort de a bloca complet Wagner să opereze în Africa”, a spus ISW. După scurta insurecție a lui Prigojin împotriva guvernului rus în iunie, Grupul Wagner și -a mutat atenția de la Ucraina către operațiunile sale în națiunile africane.

Compania de mercenari a fost legată de crime de război din Republica Centrafricană și Mali. Pe 21 august, Prigojin a publicat ultimul său mesaj video în care pretindea că este într-o țară africană. „La datorie. Temperatura este de peste 50 (n.red. grade Celsius). Fix așa cum ne place. Gruparea Wagner face misiuni de cercetare și căutare, face Rusia și mai măreață, pe toate continentele, și face Africa mai liberă. Aducem dreptate și fericire popoarelor africane, facem viața un coșmar pentru Al Qaida și alți criminali. Recrutăm numai eroi adevărați și îndeplinim mai departe misiunile pe care le-am primit și pe care am promis că le îndeplinim”, spune liderul Wanger, în ultimul său mesaj.

„Este posibil ca Prigojin să fi călătorit în Africa în speranța de a asigura noi misiuni pentru personalul Wagner independent de Ministerul rus al Apărării și de Kremlin”, susține ISW.

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Echipajul ucrainean al unui tanc Abrams dezvăluie cum a supraviețui în urma unui atac masiv de drone. „Imposibil într-un tanc sovietic”

Investigație Mediazona: Au fost identificate numele a 84.761 de soldați ruși căzuți pe frontul din Ucraina. „2024, cel mai mortal an”

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius: „Putin ne cunoaște, știe cum să ne deranjeze. Ignorând amenințarea, nu o facem mai mică”

Mesajele soldaților ruși către cei dragi, înainte să moară. „Există deja un munte de cadavre înalt de doi metri, lângă adăpost”

Partenerii noștri