Live

Exclusiv Bogdan Aurescu, la Digi24: „Ucraina nu va dori să încheie o pace cu Federația Rusă până când nu își va elibera teritoriile”

Data actualizării: Data publicării:
Bogdan Aurescu. Foto: George Călin/Inquam Photos

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a vorbit în cadrul emisiunii „În fața ta” de la Digi24 despre posibilele evoluții în plan diplomatic ale războiului din Ucraina. Șeful diplomației române spune că semnalele de negociere pe care le transmite Rusia ar putea fi de fapt o încercare de răgaz pentru refacerea forțelor. Pe de altă parte, în opinia lui, Ucraina nu va căuta negocieri până când nu-și va elibera teritoriile și-și va consolida poziția. Întrebat dacă se poate avea încredere într-un tratat de pace semnat de Vladimir Putin, Bogdan Aurescu s-a declarat sceptic. Emisiunea, din care puteți urmări un fragment, va fi difuzată integral sâmbătă, la ora 14.00, la Digi24.

Bogdan Aurescu: - Vedem Rusia aflată în defensivă, vedem faptul că își planifică o anumită retragere din anumite teritorii pe care le considerase deja ca parte a teritoriilor Federației Ruse în urma referendumurilor trucate pe care le-a organizat, vedem, de asemenea, că rezultatul mobilizării parțiale nu este unul satisfăcător - doar o parte din numărul celor pe care Federația Rusă dorea să-i mobilizeze a fost adus la arme, foarte multă lume a plecat din Rusia din acest motiv, sunt cifre care merg la peste un milion de persoane care au fugit din Rusia în urma anunțului mobilizării parțiale (...), vedem dificultăți ale Federației Ruse de a se aproviziona cu armament, cu muniție, de fapt, sau de a-și reface stocurile prin forțe proprii și atunci cumpără armament și muniție din state cum ar fi Iran - cazul dronelor - sau, mai recent, din Coreea de Nord, chestiuni care sunt extrem de grave, dar în același timp indică slăbiciunea pe care o are Federația Rusă în acest moment.

Nu este imposibil să vedem apeluri din ce în ce mai frecvente la negociere din partea Rusiei, pe care însă cred că trebuie să le luăm cu foarte mare rezervă, pentru că ele pot fi eventual utilizate doar ca o pauză pentru refacere operațională din partea Federației Ruse.

Mai departe, evoluția depinde foarte mult de ceea ce se va întâmpla concret în teren. În acest moment aș spune - dacă mă întrebați care sunt șansele reale ale unei negocieri adevărate, «pe bune» - aș spune că sunt foarte mici. Eu nu cred Federația Rusă dorește în mod real în acest moment să ajungă la o pace cu Ucraina.

Realizator: - Dar se poate face pace cu Vladimir Putin?

Bogdan Aurescu: - Este o foarte bună întrebare. În același timp, Ucraina nu va dori să încheie o pace cu Federația Rusă până când nu își va elibera teritoriile. Aceasta este o linie roșie pentru Ucraina. Și depinde de Ucraina să decidă momentul la care va dori să înceapă o negociere de pace. Iar sustenabilitatea acestui proces de negociere, în primul rând, și apoi sustenabilitatea rezultatului acestor negocieri în mod clar nu va depinde doar de cele două părți implicate. Pentru că, până la urmă, războiul ăsta e un război împotriva securității europene, securității euro-atlantice, deci ne interesează pe toți.

Realizator: - Deci la masă nu vor sta doar cele două părți care se luptă acum.

Bogdan Aurescu: - Cele două părți cu siguranță vor sta la masă în primul rând atunci când Ucraina va decide că trebuie să stea la masă, dar este clar că sistemul de garanții construit în jurul unui eventual tratat de pace va trebui să fie foarte bine gândit de comunitatea internațională în ansamblu, pentru că acest rezultat ne interesează pe toți. 

Realizator: - Continui întrebarea: un acord de pace semnat de Vladimir Putin este unul în care poți avea încredere?

Bogdan Aurescu: - Repet: este o bună întrebare. O foarte bună întrebare. Este greu de dat un răspuns pozitiv la o astfel de întrebare. 

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Înaintea marelui meci, Mike Tyson le-a arătat tuturor în ce formă fizică e, la 58 de ani! ”Ce-o fi fost în capul meu?”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ciolacu îi răspunde lui Ciucă: Nu am primit informații că Simion ar fi spion rus sau s-ar fi întâlnit cu spioni

Ultimatum de 24 de ore pentru Putin: Avertismentul favoritului la funcția de cancelar al Germaniei

Dezvăluirile unui dezertor nord-coreean despre trupele de elită trimise de Kim Jong Un să lupte împotriva Ucrainei

Joe Biden va folosi fiecare zi pentru a sprijini Ucraina, care recunoaște că războiul este într-un moment critic. Anunțul lui Blinken

Partenerii noștri