Live

Bode, înainte de JAI: Ne dorim să intrăm cu Bulgaria, dar interesul nostru e mai presus. Acceptăm orice compromis în interesul României

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat joi dimineață, înaintea participării la Consiliului JAI, că  mandatul său este să solicite dezbatere și vot pentru aderarea României la spațiul Schengen. FOTO: Captură Digi24

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat joi dimineață, înaintea participării la Consiliul JAI, că  mandatul său este să solicite dezbatere și vot pentru aderarea României la spațiul Schengen. „Orice compromis în interesul României îl vom accepta”, a precizat Bode.

"Intrăm la dezbatere și vot cu propunerea de aderare împreună a României și Bulgariei. În funcție de opțiunea fiecărui stat membru, prin miniștrii de Interne, lucrurile pot evolua într-o direcție sau altă.

Mandatul meu e să susțin aderarea României la Spațiul Schengen și vot azi.

În cel mai optimist scenariu, până la 1 ianuarie suntem în măsură să pregătim frontieră externă a Schengen așa cum cer toate reglementările în domeniu. Dacă  proiectul de decizie aflat pe ordinea de zi s-ar adopta cu ridicarea frontierelor terestre de la 1 ianuarie și a celor aeriene din 26 martie, România e pregătită să între în Schengen cu ridicarea controalelor la frontieră așa cum prevede această decizie.

Am pornit pe acest drum împreună cu Bulgaria, am fost evaluați împreună cu Bulgaria. Suntem în parteneriat cu Bulgaria și într-o relație de bună vecinătate.

Ne dorim să intrăm împreună, dar interesul României e mai presus de orice.

România trebuie să fie membră a Spațiului Schengen din 2023. Orice compromis în interesul României îl vom accepta. Să vedem cum vor evolua lucrurile, ce propuneri vor veni. Mandatul României e ferm", a declarat ministrul de Interne, Lucian Bode.

"România va solicita un singur lucru - respect. Merg să cer respect pentru ţara noastră, pentru că România respectată în Uniunea Europeană este suma respectului câştigat de fiecare român din partea Uniunii Europene. (...) Azi, mandatul meu este unul foarte clar: voi solicita dezbatere şi vot pentru aderarea României la Schengen. (...) Argumentele României sunt arhicunoscute şi sunt susţinute de Preşedinţia cehă, de Comisia Europeană şi majoritatea statelor membre, cu excepţia Austriei. (...) Sunt încrezător într-un rezultat pozitiv pentru România - un vot pentru aderare azi şi ridicarea controalelor de la frontieră de la 1 ianuarie 2023", a precizat Lucian Bode.

El a spus că va încerca să aibă o discuţie cu omologul austriac înainte de reuniune.

"Este un eveniment pe care îl aşteptăm de 15 ani, de la momentul aderării la Uniunea Europeană, de 11 ani de când îndeplinim absolut toate condiţiile impuse de acquis-ul Schengen. Practic, România se comportă ca un stat Schengen de 11 de ani, investind în resurse umane, în echipamente, în tehnologii. Din păcate, în aceşti 11 ani România nu a beneficiat şi de drepturile care i se cuveneau ca stat membru Schengen. Practic, pierderile în aceşti 11 ani sunt incomensurabile", a explicat ministrul.

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Spațiul Schengen se extinde, dar controalele la granițele interne ale UE continuă. Care sunt cauzele

BBC: Moment de uşurare pentru România şi Bulgaria care intră complet în Schengen. Dar pentru camionagii, birocraţia nu s-a sfârşit încă

România în Schengen. Ce înseamnă spațiul de liberă circulație și ce avantaje aduce

Consultant economic: Intrarea României în Schengen oferă o „gură de oxigen” nesperată pentru economie

Partenerii noștri