Bloggerii militari ruși se isterizează: „Insurgenții nu se vor opri. Rusia ar putea rămâne fără singura sa bază navală din Mediterană”
Pozițiile militare rusești din Siria sunt din ce în ce mai amenințate pe măsură ce forțele rebele fac progrese semnificative în țară, au avertizat bloggerii militari ruși, scrie Kyiv Independent.
Forțele rebele siriene au lansat o ofensivă surpriză majoră săptămâna trecută, avansând rapid prin țară și cucerind orașele majore Alep și Hama. Deje se vorbește de o încercuire a Damascului, pe un inel exterior la o distanță de 20km de oraș.
Miza Rusiei este mare - dacă regimul lui Assad cade, Rusia își va pierde poziția regională în Orientul Mijlociu, inclusiv singura sa bază navală din Marea Mediterană, iar influența sa regională și globală va fi diminuată.
Dar susținerea lui Assad și apărarea capitalei siriene Damasc de orice avans al rebelilor va necesita un sprijin militar pe care Moscova s-ar putea să nu-l poată acorda atunci când marea majoritate a forțelor sale luptă în Ucraina.
Rusia operează baza navală Tartus, baza aeriană Khmeimim și alte facilități militare în țară.
„Siria reprezintă singurul punct de sprijin militar al Moscovei în Marea Mediterană”, a declarat anterior Neil Quilliam, expert în Orientul Mijlociu la Chatham House, pentru Kyiv Independent.
Cunoscutul blogger military rus Rîbar, cu peste 1,3 milioane de urmăritori pe Telegram, a tras un semnal de alarmă cu privire la amenințările tot mai mari cu care se confruntă forțele Moscovei în Siria.
„Insurgenții nu se vor opri”
„Trebuie să recunoaștem realitatea - insurgenții nu se vor opri”, a avertizat Rîbar într-o postare pe Telegram. „Obiectivul lor este de a provoca pierderi maxime - atât reputaționale, cât și fizice - reprezentanților Federației Ruse în Siria, cu un accent deosebit pe distrugerea bazelor noastre militare”.
Afirmații similare au fost făcute de milbloggerul rus Aleksei Jivov, care a descris evenimentele care se desfășoară în Siria drept „un alt front al Occidentului împotriva Rusiei, cu participarea Turciei și a NATO”.
Rîbar a raportat, de asemenea, că rebelii ar fi intrat în Palmyra, un alt oraș sirian, fără a întâmpina rezistență. Au apărut speculații că armata siriană ar fi „abandonat toate pozițiile și s-a retras la Damasc sau pur și simplu a fugit”.
În replică, jurnalistul rus Iuri Kotionok și-a exprimat îngrijorarea pe canalul său Telegram cu privire la soarta bazei militare Tiyas de lângă Palmyra, care găzduiește un batalion militar rus.
Anastasia Kashevarova, blogger mil rus, a susținut că pregătirile pentru o evacuare la Tiyas sunt în curs de desfășurare și că Tifor, o bază militară comună operată de Ministerul rus al Apărării și de forțele siriene, este deja în curs de evacuare.
Coordonatorii sirieni din cadrul Ministerului rus al Apărării ar fi reunit „urgent” un grup de veterani care au luptat anterior în Siria, se pare pentru a face față provocărilor tot mai mari din regiune, mai scrie ea.
Bazele militare rusești ar putea fi izolate de restul țării
Bloggerul militar rus Alexander Kots a declarat că „situația din țară devine mai fierbinte cu fiecare oră care trece”. El a remarcat că, dacă militanții „cuceresc orașul [Homs] și se îndreaptă spre granița cu Libanul, atunci guvernoratele Tartus și Latakia, unde sunt amplasate baze militare rusești, vor fi izolate de restul țării”.
Kots a adăugat că, deși „armata și aviația tactică a Forțelor aerospațiale ruse fac tot posibilul pentru a încetini înaintarea militanților”, este puțin probabil ca aceste eforturi să aibă succes „fără sprijin la sol”.
Bloggerul militar rus Fighterbomber a descris evoluția situației din Siria ca fiind „aproximativ aceeași ca în 2015”, dar cu o singură excepție: „Apariția dronelor”. El a declarat că dronele au devenit un factor care schimbă jocul, afirmând că „nimeni, nicăieri, nu a învățat încă să le contracareze în mod fiabil”.
El a avertizat că această evoluție ar putea pune în pericol baza aeriană Khmeimim, operată de Rusia, care ar putea înceta să funcționeze dacă inamicul se apropie „în raza de acțiune a artileriei sau în raza de zbor a dronelor”.
El a adăugat că evacuarea ar fi aproape imposibilă, spunând că „în cel mai bun caz, am putea evacua cea mai mare parte a personalului, documentația și aeronavele operaționale”, împreună cu unele echipamente încărcate pe nave de transport, dar „toate celelalte bunuri ar rămâne la baze”.
Rezumând, el a susținut că misiunea principală trebuie să fie „împiedicarea inamicului să intre în Latakia, chiar dacă aceasta înseamnă cedarea temporară a tuturor celorlalte teritorii”.
„Inițiativa nu este de partea noastră, iar situația este foarte dificilă - acest lucru nu poate fi negat”, a adăugat el.
Editor : S.S.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News