Live

Blinken merge din nou în Orientul Mijlociu. Este a patra călătorie în regiune de la începutul războiului Israel-Hamas

Data publicării:
Blinken a vizitat Israelul și mai multe țări arabe la începutul lunii ianuarie. FOTO: Profimedia Images

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, va reveni în curând în Orientul Mijlociu, într-un moment în care mediatorii încearcă să ajungă la o nouă încetare a focului între Israel şi Hamas, informează miercuri AFP, citând un responsabil american, potrivit Agerpres.

Blinken, care s-a deplasat deja de patru ori în regiune de la începutul războiului, la 7 octombrie, va pleca „în următoarele zile”, a declarat acest oficial, sub rezerva anonimatului, fără a preciza ţările incluse în noul turneu.

Între timp, consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, şi ministrul israelian pentru afaceri strategice, Ron Dermer, urmează să se întâlnească miercuri, a declarat pentru AFP o sursă apropiată dosarului, confirmând parţial informaţii de presă.

Potrivit site-ului Axios, consilierul american de rang înalt şi interlocutorul său israelian, cunoscut ca fiind apropiat de premierul Benjamin Netanyahu, se aşteaptă să abordeze la Washington conflictul din Fâşia Gaza şi situaţia de după.

Blinken a vizitat Israelul și mai multe țări arabe la începutul lunii ianuarie

În cadrul ultimei sale deplasări în regiune, la începutul lunii ianuarie, Antony Blinken a vizitat Israelul şi mai multe ţări arabe, între care Arabia Saudită, Qatar şi Egipt.

El a invocat luni, la Washington, o „speranţă reală” privind o eventuală viitoare eliberare a ostaticilor deţinuţi în continuare de Hamas în Fâşia Gaza de la atacul asupra Israelului din 7 octombrie.

Qatarul, împreună cu Egiptul şi SUA, a condus eforturile de mediere de la izbucnirea războiului la 7 octombrie între Israel şi Hamas, în urma unui atac fără precedent al grupării palestiniene pe teritoriul israelian.

În total, 132 de ostatici se află încă în captivitate în enclava palestiniană, dintre care 28 se crede că sunt morţi.

În paralel, SUA încearcă să promoveze un plan de configurare a arhitecturii regionale după război, care presupune crearea unui stat palestinian, căruia Israelul i se opune.

Exprimându-se luni, Blinken a declarat că „nu am mai cunoscut o situaţie atât de periculoasă ca cea cu care ne confruntăm în prezent în regiune, cel puţin din 1973, şi probabil chiar înainte”, referindu-se la Războiul de Yom Kippur.

Editor : B.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Haos! FOTO Mike Tyson l-a pălmuit pe Paul înainte de luptă: ”S-a terminat cu vorba” / ”Lovești ca o fetiță”. De la ce a pornit totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Trump promite „o armată puternică” și sfârșitul războaielor: „Trebuie să regăsim o ţară mare”

„Trebuie să se oprească”. Trump spune că războiul din Ucraina este o prioritate pentru viitoarea sa administrație de la Casa Albă

Eva Longoria a mărturisit că familia ei nu mai trăiește în SUA. „Majoritatea americanilor nu sunt atât de norocoși”

Escroci costumați în urși au distrus mai multe mașini de lux ca să încaseze banii din asigurări. Un biolog i-a dat de gol

Partenerii noștri