Live

Live Text Peste 210 de morți în inundațiile din Spania, iar căutările continuă. Cine sunt cei trei români uciși de puhoaie în garajul casei

Data actualizării: Data publicării:
Bilanțul inundațiilor este unul sumbru. Foto: Profimedia Images

Cifrele se modifică de la o oră la alta, bilanțul inundațiilor catastrofale din Spania este unul sumbru. Zeci de dispăruți și de supraviețuitori sunt căutați cu disperare în zone în care accesul este foarte greoi, iar comunicațiile inexistente. Potrivit ultimului bilanț, cel puțin  211 și-au pierdut viața în inundațiile devastatoare care au lovit sudul Spaniei, informează El Pais.

Șapte dintre cei 16 români dați dispăruți în Spania sunt în siguranță

ACTUALIZARE 19:15: Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează, sâmbătă seară, că şapte persoane dintre cele 16 semnalate anterior ca fiind dispărute în urma inundaţiilor din Spania se află în siguranţă. Autorităţile spaniole nu au confirmat, până acum, informaţiile apărute în spaţiul public privind decesul unor cetăţeni români, precizează MAE, citat de News.ro.

De asemenea, MAE, prin intermediul Ambasadei României la Madrid şi Consulatului României la Castellón de la Plana, verifică informaţiile cu privire la dispariţia celorlalţi nouă cetăţeni români, în contextul fenomenelor meteorologice recente.

Reprezentanţii misiunii diplomatice şi ai oficiului consular rămân în contact permanent cu autorităţile spaniole competente, precum şi cu cetăţenii români, inclusiv membri de familie, care au semnalat persoanele dispărute, şi sunt pregătiţi să acorde asistenţă consulară, în funcţie de solicitări.

În cursul zilei de sâmbătă, Ambasada României la Madrid şi Consulatul României de la Castellón de la Plana au continuat verificarea informaţiilor apărute în spaţiul public cu privire la decesul unor cetăţeni români, victime ale fenomenelor meteorologice recente care au afectat Comunitatea Valenciană, dar până la acest moment nu au fost recepţionate confirmările din partea autorităţilor spaniole.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului României la Castellón de la Plana: +34 964.203.331; +34 964.216.008; +34 964.217.836; +34 964.203.234; +34 964.216.172; +34.964.212.446, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al Consulatului României la Castellón de la Plana: +34 677 842 467.

16 supraviețuitori, salvați dintr-un subsol în localitatea Chiva

ACTUALIZARE 18:55: Orașul Chiva a trăit cinci zile de teroare, fără apă, mâncare sau electricitate. Marți, satul a fost înghițit de cel mai mare dezastru natural din istoria Spaniei, distrugând case, străzi și poduri și acoperindu-l complet cu noroi și diverse resturi. După cinci zile a avut loc un miracol. Devastarea a fost atât de mare încât așteptările de a găsi supraviețuitori erau minime. Și totuși, surse ale protecției civile de la fața locului susțin că 16 persoane care erau blocate într-un subsol de marți au fost salvate, scrie ESdiario.

Găsirea a 16 persoane în viață este încurajatoare. Dar mai este încă un drum lung de parcurs. Multe case au fost atât de grav avariate, încât sunt în pericol de prăbușire. Mai sunt încă zone de curățat în căutarea celor mulți dispăruți printre dărâmături, a mașinilor care au fost măturate de viitură și a caselor care sunt încă inaccesibile. Au fost găsite șapte corpuri neînsuflețite, dar se așteaptă să apară și altele, potrivit guvernului municipal. Imaginea rămâne cea a unei prăbușiri totale, la fel ca în alte orașe din regiunea Valencia.  Regele Felipe și regina Letizia l-au contactat telefonic pe primarul Amparo Fort, pentru a discuta despre situația prin care trec locuitorii din Chiva și pentru a-și exprima solidaritatea și sprijinul în fața tragediei. Garda Civilă, poliția și UME (SMURD) sunt, de asemenea, active în zonă. După cinci zile, centrul medical a fost deschis pentru a oferi asistență medicală și a fost înființat un serviciu de farmacie de gardă în Chiva.

Marcel Ciolacu, întâlnire cu omologul spaniol. „Am creat o celulă de criză, vom avea un centru logistic

ACTUALIZARE 15:10: Premierul Marcel Ciolacu ar urma să se întâlnească, peste câteva zile, cu omologul spaniol Petro Sanchez, iar discuţiile vor atinge şi subiectul organizării unui centru logistic în care să fie ajutaţi românii din Spania care au suferit în urma inundaţiilor.

Marcel Ciolacu a declarat, sâmbătă, în cadrul unei vizite la Arad, că există deja creată o celulă de criză la Ministerul de Externe, dar va fi organizat şi un centru logistic în colaborare cu autorităţile spaniole.

Întrebat de jurnalişti despre repatrierea victimelor, premierul a declarat: „În acest moment am creat o celulă de criză, este o celulă de criză la Ministerul de Externe, m-am văzut cu domnul ministru al Transporturilor, deja s-a discutat, în cazul în care se doreşte…”.

Şeful Guvernului a spus că şi-ar fi dorit să fie deja în zona Valencia, afectată de inundaţii, dar, „după o coordonare cu premierul Petro Sanchez”, această vizită a fost amânată pentru săptămâna viitoare.

„O să amânăm câteva zile pentru că dânsul are încă o mobilizare a armatei. Vom avea un centru logistic, pentru că s-au pierdut şi documente şi cine doreşte să se repatrieze, deci cu alte cuvinte suntem implicaţi, dar cum este corect, că suntem în alt stat, ne coordonăm atât la nivel guvernamental, cât şi la nivel local”, a precizat Marcel Ciolacu. 

Numărul deceselor s-a modificat din nou

ACTUALIZARE 14:45: Inundaţiile de proporţii care au avut loc în estul și sudul Spaniei s-au soldat cu cel puţin 211 morţi, potrivit celui mai recent bilanţ, comunicat de premierul Pedro Sanchez.

Echipele de salvare desfăşurate în zonele sinistrate au „localizat şi înregistrat 211 morţi”, a indicat şeful guvernului spaniol în cadrul unei declaraţii instituţionale.  El a precizat că operaţiunile pentru găsirea persoanelor date dispărute continuă.

Totodată, Sanchez a anunţat că Executivul său va trimite încă 5.000 de militari în zona afectată din provincia Valencia, din estul Spaniei. Patru mii vor sosi chiar sâmbătă. Vor fi mobilizați tot atâţia poliţişti, ajungându-se la un total de 10.000 de agenţi din aceste două corpuri. 

Fostul fotbalist Gabi Socol a murit alături de soție și fiică

ACTUALIZARE 10:00: Fostul fotbalist Gabi Socol, campion la juniori cu Universitatea Craiova, stabilit în Spania de peste 20 de ani, a murit alături de soție și fiica sa, în timpul inundațiilor din regiunea Valencia.

Cei trei, care locuiau la un etaj superior, au încercat să scape din calea viiturii, au coborât în garaj, însă înainte de a apuca să se urce în mașină, puhoaiele de apă au distrus ușa garajului și n-au mai avut nicio șansă de scăpare. Împreună cu ei, alți 5 vecini au murit acolo, notează abc.es.

Sursa menționată anterior a scris că în casa românilor luminile erau aprinse și masa era pregătită pentru cină: ”Doar cheile și telefoanele mobile lipseau”, a declarat o rudă a celor 3.

Vestea tragică a dispariției familiei de români a fost publicată pe rețelele sociale.

”Durere fără margini și o tragedie care ne lasă fără cuvinte! Gabi Socol, fost fotbalist la Universitatea Craiova, și-a pierdut viața alături de soția și fetița sa în inundațiile devastatoare din Valencia. O familie întreagă, distrusă în doar câteva clipe de furia naturii.

Cum să poți înțelege o asemenea pierdere? Gabi a fost mai mult decât un sportiv – a fost un prieten, un exemplu și un om care și-a dedicat tinerețea fotbalului românesc. Acum, numele lui va rămâne o amintire dureroasă pentru toți cei care l-au cunoscut și l-au prețuit.

Cine poate umple golul lăsat în urmă? Dumnezeu să-i aibă în paza Sa pe Gabi, soția și fiica lui. O tragedie care ne amintește cât de neputincioși suntem în fața destinului”, a scris Viorel Iliescu, un prieten al familiei, pe Facebook.

Căutările continuă cu disperare

Operaţiunile de căutare a supravieţuitorilor continuă joi în sud-estul Spaniei, în urma celor mai grave inundaţii din mai bine de 50 de ani, soldate cu cel puţin 158 de morţi şi cu zeci de dispăruţi.

Peste 1.200 de soldaţi sunt desfăşuraţi pe teren, în principal în regiunea Valencia, alături de pompieri, poliţie şi de alţi salvatori, în timp ce se lucrează şi la curăţarea zonelor sinistrate.

Regele Felipe a avertizat că episodul meteorologic încă nu s-a încheiat. 

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Provincia Castellon din Comunitatea Valenciană că Agenţia Meteorologică de Stat spaniolă (AEMET) şi Centrul de Coordonare a Urgenţelor (CCE) au emis o avertizare de cod roşu de fenomene meteorologice cu potenţial extrem de periculos.

Astfel, autorităţile estimează precipitaţii abundente, ce pot acumula 180 litri/m2 pe o perioadă de 12 ore, acestea putând fi însoţite de grindină şi descărcări electrice.

CITIȚI ȘI: Înainte și după dezastru. Cum se vede din satelit tragedia din regiunea Valencia

Cele mai afectate localităţi sunt următoarele: Peniscola, Torreblanca, Vall d'Alba, Vila-real, Oropesa, Segorbe, Viver, IES Viver-Jerica, Les Coves de Vinroma , Xert, Tirig, La Salzadella, Forcall, Olocau, La Mata, Sant Mateu, Vinaros, Castellon de La Plana, Betxi, Borriana şi Almassora.

În acest context, autorităţile de protecţie civilă au emis noi recomandări cetăţenilor de a rămâne în interior, în punctele cele mai înalte ale caselor, iar în ipoteza în care se află în exterior să se adăpostească spre zone mai înalte.

De asemenea, autorităţile locale solicită evitarea circulaţiei pe drumurile publice, conform recomandărilor deja transmise de către CCE.

Totodată, autorităţile locale au menţinut codul portocaliu pentru zonele apropiate din Catalonia şi Comunitatea Valenciană.

Situația disperată a sinistraților

Este o nevoie mare, în toate zonele sinistrate, de apă. Este o situație foarte gravă, pentru că alimentarea cu electricitate este oprită, s-a oprit și furnizarea de apă. Oamenii din zonele sinistrate fac apel disperat, ce apă, alimente, ajutor.

Sunt mulți voluntari care vin din satele care nu a fost afectate, pentru a ajuta, în primul rând, pentru a ajuta la curățarea străzilor, pentru a ajuta la curățarea caselor, dar vin și cu apă, relatează martorii oculari citați de presa locală.

Peste 150 de drumuri, majoritatea de pe rețeaua secundară, continuă să fie afectate de efectele inundațiilor. Multe au devenit impracticabile din cauza ploii, a vehiculelor accidentate și a rămășițelor purtate de ape.

În Tarragona, guvernul catalan a emis o avertizare pe telefonul mobil în trei regiuni din sudul provinciei pentru a evita călătoriile. În Cadiz, provincia andaluză cea mai afectată în ultimele 24 de ore, inundațiile au impus suspendarea cursurilor în 37 de școli, relatează El Pais.

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rețea de asasini minori descoperită în Spania: un cuplu suedez și fiul lor au fost arestați. Cum erau racolați minorii pentru a ucide

Cum se răspândesc online teoriile conspirației referitoare la inundațiile catastrofale din Spania

Nadal, glumeţ după ce a jucat, probabil, ultima partidă a carierei: Am pierdut primul meci de simplu din Cupa Davis şi ultimul

Casa lui Gerard Pique din Catalonia a fost vandalizată: „Afară cu burghezii”

Partenerii noștri