Live

Biden vrea o soluție diplomatică, Rusia exclude orice concesie. „Este cea mai periculoasă situație din ultimii 30 de ani”

Data actualizării: Data publicării:
Joe Biden este gata să adopte „o cale diplomatică”, dar Statele Unite, care rămân „profund îngrijorate” de prezenţa trupelor ruse la graniţa cu Ucraina sunt „pregătite să răspundă” în cazul unei invazii. Rusia spune că nu e dispusă să cedeze din cerințe. Foto: Profimedia Images

Preşedintele american Joe Biden va propune o „cale diplomatică” de ieşire din criza din Ucraina în convorbirea telefonică pe care o va avea joi seara cu președintele rus Vladimir Putin. În același timp, președintele Lituaniei Gitanas Nauseda avertizează că situația de criză dintre NATO și Rusia este la nivelul „cel mai periculos din ultimii 30 de ani”, scrie BBC.

Discuția telefonică a fost stabilită la insistențele liderului rus, potrivit oficialilor americani, și va da tonul negocierilor din 10 ianuarie de la Geneva, privind tratatele de control al armamentului nuclear şi situaţia de la graniţa ruso-ucraineană, unde Occidentul acuză Moscova că și-a adunat trupele în vederea unui posibil atac.

Preşedinţii Joe Biden şi Vladimir Putin vor „discuta diverse subiecte, inclusiv viitoarele contacte diplomatice cu Rusia”, a declarat miercuri o purtătoare de cuvânt a Casei Albe pentru probleme de securitate, scrie Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat discuţia telefonică, adăugând că ea va avea loc joi seara târziu, ora Moscovei.

SUA vrea să „vadă că trupele (ruse) se întorc în zonele lor obişnuite de antrenament”

În convorbirea cu omologul rus, preşedintele Joe Biden se va arăta gata să adopte „o cale diplomatică”, dar Statele Unite, care rămân „profund îngrijorate” de prezenţa trupelor ruse la graniţa cu Ucraina vor fi, în acelaşi timp, „pregătite să răspundă” în cazul unei invazii, potrivit unui oficial al Casei Albe.

Washingtonul „ar dori să vadă că trupele se întorc în zonele lor obişnuite de antrenament”, a spus sursa. Preşedintele Joe Biden continuă să îşi consulte „aliaţii şi partenerii” în această chestiune, a declarat purtătoarea de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, Emily Horne.

Administrația Biden a avut mai multe discuții atât cu organizațiile internaționale, precum UE și OSCE, cât și cu partenerii de pe flancul estic al NATO, așa numitul format „București 9”, din care fac parte România, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia și cele trei țări baltice, informează CNN.

Citește și: SUA, pregătite pentru un dialog cu Rusia în ianuarie. Washington: „Există lucruri despre care ruşii ştiu că vor fi inacceptabile”

Secretarul de stat american „a reafirmat sprijinul neclintit al Statelor Unite” pentru Ucraina

Înaintea convorbirii telefonice de joi, secretarul de stat Antony Blinken a discutat miercuri cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Şeful diplomaţiei americane „a reafirmat sprijinul neclintit al Statelor Unite pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în faţa consolidării militare a Rusiei”, a declarat purtătorul său de cuvânt, Ned Price.

Blinken şi Zelenski au discutat despre eforturile de „soluţionare paşnică a conflictului din estul Ucrainei şi despre viitoarele contacte diplomatice cu Rusia”, a adăugat Price.

Într-o postare pe Twitter în care a menţionat „eforturile diplomatice pentru atingerea păcii”, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris că a primit asigurarea „sprijinului american deplin” pentru „contracararea unui atac rusesc”.

Lavrov exclude orice concesie în negocierile cu americanii, iar SUA avertizează că vor aplica sancțiuni Rusiei „cum nu a mai văzut până acum”

Dialogul telefonic de joi va fi al doilea dintre cei doi preşedinţi în mai puţin de o lună. La începutul lunii decembrie, preşedintele american şi-a ameninţat omologul cu sancţiuni „cum nu a mai văzut până acum” în cazul unui atac asupra Ucrainei.

Moscova, care susţine că acţionează doar ca răspuns la „ostilitatea” Occidentului, a prezentat recent două proiecte de tratate menite să prevină orice extindere a NATO, în special spre Ucraina, şi să pună capăt activităţilor militare occidentale în apropierea graniţelor Rusiei.

Poziţia exprimată de şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, care a exclus deja orice concesie, reprezintă un semn că discuţiile din 10 ianuarie nu vor fi deloc uşoare. Anterior, Statele Unite au avertizat că o parte din cererile Moscovei sunt „inacceptabile”.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

General britanic: „Suntem pregătiți să luptăm cu Putin în Europa de Est. Chiar în seara asta”

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

Partenerii noștri