Biden: Ocuparea Fâșiei Gaza de către Israel ar fi o mare greșeală
Orice încercare a Israelului de a ocupa din nou Fâşia Gaza ar fi o „greşeală gravă”, a afirmat preşedintele american, Joe Biden, într-un interviu difuzat duminică, într-un moment în care trupele israeliene se pregătesc pentru o probabilă ofensivă terestră împotriva Hamas, notează AFP, preluată de Agerpres.
După atacul sângeros al Hamas asupra teritoriului său în 7 octombrie, Israelul a lansat represalii împotriva grupării islamiste palestiniene cu numeroase lovituri şi a ordonat locuitorilor din nordul Fâşiei Gazei să se îndrepte spre sud în perspectiva unei intervenţii terestre.
Întrebat în emisiunea „60 Minutes” a postului american CBS despre eventualul său sprijin pentru ocuparea Fâşiei Gazei de către Israel, Joe Biden a răspuns: „Cred că ar fi o mare greşeală”.
Hamas „nu reprezintă tot poporul palestinian”, a continuat el. Dar „eliminarea extremiştilor” este o „măsură necesară”.
Peste 1.400 de persoane, în principal civili, printre care copii, au fost ucise în Israel în atacul Hamas, potrivit celui mai recent bilanţ israelian.
Autorităţile Hamas au raportat că cel puţin 2.670 de persoane, printre care sute de copii, au fost ucise în loviturile israeliene.
Potrivit Agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA), o „catastrofă umanitară fără precedent” este în curs în Fâşia Gaza.
Statul evreu a ocupat pentru prima dată Fâşia Gaza în timpul Războiului de Şase Zile în 1967 şi abia în 2005 a fost restituită complet palestinienilor.
Un an mai târziu, Israelul a impus o blocadă aeriană, terestră şi maritimă asupra acestei fâşii de pământ de 362 de kilometri pătraţi, care este mărginită şi de Egipt şi Marea Mediterană.
În 2007, Israelul a întărit blocada după ce Hamas a preluat controlul asupra Fâşiei Gaza în dauna partidului Fatah al preşedintelui Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas.
Întrebat dacă Hamas ar trebui eliminat complet, preşedintele Biden a răspuns: „Da, cred că da”. „Dar este nevoie de o autoritate palestiniană. Trebuie să existe o cale spre un stat palestinian”, a continuat el.
Liderul de la Casa Albă a spus că „nu crede că este necesar” ca trupele americane să ia parte la acest război, adăugând că acestea nu vor fi trimise nici în Ucraina.
Israelul are „una dintre cele mai bune armate”, iar Statele Unite „le vor oferi tot ce au nevoie”, a dat el asigurări.
Duminică, Washingtonul a anunţat că trimite al doilea portavion în estul Mării Mediterane, reaminteşte AFP.
Blinken: Expulzarea palestinienilor din Fâşia Gaza este „sortită eşecului”
Secretarul de stat american, Antony Blinken, a respins categoric posibilitatea ca palestinienii să fie expulzaţi din Fâşia Gaza, „o idee sortită eşecului”, a declarat el, fiind de părere că locuitorii din Gaza ar trebui să poată rămâne în timp ce Israelul luptă împotriva Hamas, notează AFP.
Antony Blinken se află într-un turneu de criză prin Orientul Mijlociu după atacul sângeros al Hamas din 7 octombrie în Israel.
În timp ce Israelul a avertizat peste un milion de locuitori din Fâşia Gaza să părăsească nordul enclavei înaintea unei invazii terestre, oameni politici israelieni au propus să-i împingă pe palestinieni înapoi în Egiptul vecin.
„Am auzit direct de la preşedintele Autorităţii Palestiniene (Mahmoud) Abbas şi practic de la toţi ceilalţi lideri cu care am vorbit în regiune că această idee este sortită eşecului, prin urmare nu o vom susţine”, a declarat Antony Blinken într-un interviu difuzat duminică la postul de televiziune saudit Al-Arabiya.
„Credem că oamenii ar trebui să poată rămâne în Gaza, casa lor. Dar vrem, de asemenea, să ne asigurăm că sunt în afara pericolului şi că primesc ajutorul de care au nevoie”, a adăugat el.
Fostul ministru adjunct israelian de externe Daniel Ayalon a cerut Egiptului să coopereze şi să instaleze tabere de corturi pentru palestinieni, spunând că există „un spaţiu aproape infinit” în Peninsula Sinai, o vastă regiune deşertică ocupată anterior de Israel.
Egiptul a respins ideea, iar secretarul de stat american în timpul vizitei sale s-a concentrat asupra modalităţilor de a furniza ajutor umanitar în Fâşia Gaza, enclavă săracă şi dens populată cu 2,3 milioane de locuitori, condusă de Hamas.
Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene din Cisiordania, l-a avertizat vineri pe Blinken că alungarea populaţiei din Fâşia Gaza ar echivala cu „a doua Nakba” - în arabă însemnând „catastrofă” și care desemnează strămutarea şi expulzarea a peste 760.000 de palestinieni în timpul creării statului israelian în 1948.
Editor : A.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News