Live

Belarusul pune embargou pe produsele occidentale şi anunță sancţiuni împotriva companiilor aeriene din UE

Data publicării:
Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko. Foto: Profimedia Images

Belarusul a anunţat luni instituirea unui embargou asupra produselor din ţările occidentale care au adoptat sancţiuni împotriva sa şi, de asemenea, instituirea de sancţiuni împotriva companiilor aeriene din statele membre UE şi din Regatul Unit. Minskul spune că va renunța la aceste sancțiuni dacă și Occidentul renunță la sancțiunile impuse Belarusului.

Produsele occidentale vor fi înlocuite cu „produse similare din ţări prietene”, a precizat Ministerul de Externe bielorus, potrivit EFE, preluată de Agerpres.

Măsurile de răspuns împotriva „presiunii externe ilegale prin sancţiuni” a Occidentului au ca obiectiv apărarea intereselor naţionale ale Belarusului, mai semnalează Ministerul de Externe de la Minsk într-un comunicat.

Cât despre „restricţiile ilegitime” împotriva sectorului aviatic bielorus, guvernul de la Minsk susţine că acestea sunt dictate de practici de concurenţă neloială, prin urmare „măsuri similare vor fi adoptate de ţara noastră faţă de companiile aeriene din UE şi din Regatul Unit”, a mai anunțat MAE de la Minsk.

Sancţiunile europene împotriva companiilor aeriene bieloruse au fost adoptate de fapt după arestarea unui blogger opozant bielorus, preluat dintr-un avion civil care a fost deturnat și forţat de autorităţile bieloruse să aterizeze la Minsk.

Pe de altă parte, pentru a combate presiunea occidentală şi a-şi consolida securitatea economică, Belarusul îşi va continua drumul către integrarea economică cu Rusia.

Minsk pune condiții

De asemenea, adaugă MAE bielorus, va fi extinsă lista persoanelor „indezirabile” pe teritoriul Belarusului, pe aceasta regăsindu-se cetăţeni din ţări pe care Minskul le acuză că discriminează funcţionari, ziarişti şi reprezentanţi ai organizaţiilor regimului condus de preşedintele Aleksandr Lukaşenko.

MAE bielorus mai afirmă că măsurile de represalii decise de Belarus vor putea fi anulate dacă ţările care au impus acestei ţări sancţiuni renunţă la logica de tip „Război Rece” şi revin pe calea „cooperării constructive”.

Minskul a acuzat săptămâna trecută Bruxellesul că încearcă să-i stranguleze economia prin sancţiuni şi că duce o politică de „demonizare” a preşedintelui Lukaşenko, în urma deciziei Consiliului UE de a impune Belarusului, în coordonarea cu SUA, Canada şi Regatul Unit, primele sancţiuni pentru valul de migranţi orchestrat de preşedintele belarus la graniţa belaruso-polonă drept represalii pentru sancţiunile europene.

Statele occidentale au adoptat împotriva Belarusului mai multe serii de sancţiuni după reprimarea manifestaţiilor opoziţiei care au contestat corectitudinea alegerilor prezidenţiale din august 2020.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Comisia Europeană: Statele UE ar putea limita dreptul de azil al migranților „instrumentalizați” de Rusia

Care sunt consecințele desfășurării rachetei Oreșnik în Belarus. „Pentru Lukașenko este o capcană”

Lukașenko a grațiat 29 de prizonieri politici. La cât se ridică numărul total al acestora

Acord Putin – Lukașenko. Noua rachetă Oreşnik ar putea fi desfăşurată în Belarus anul viitor

Partenerii noștri