Fostul Papă Benedict al XVI-lea a murit la 95 de ani. Funeraliile vor avea loc în 5 ianuarie
Fostul Papă Benedict al XVI-lea a murit, sâmbătă, la vârsta de 95 de ani. Funeraliile vor avea loc în Piaţa Sfântul Petru joi, 5 ianuarie, şi vor fi prezidate de Papa Francisc, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni.
Papa Francisc a fost externat din spital, după nouă zile de la operația abdominală
Mesajul „Urbi et Orbi" al Papei Francisc de Paștele Catolic
Cine sunt călugărițele fotbaliste de la Vatican. Sora Emilia vine din România
Scandal în Biserica Catolică din Germania
Joe Biden, primit la Vatican de Papa Francisc
Paștele catolic 2021. Ceremonii religioase restrânse de pandemie
Papa Francisc în Irak
Promovare istorică la Vatican
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Papa Benedict al XVI-lea cere „iertare” celor care le-a „făcut rău”
ACTUALIZARE 22:49 Papa emerit Benedict al XVI-lea, decedat sâmbătă la vârsta de 95 de ani, cere, în testamentul său spiritual redactat în 2006, „iertare” tuturor celor care le-a „făcut rău”, transmite AFP.
„Tuturor celor cărora le-am făcut rău într-un fel sau altul, le cer iertare din adâncul inimii”, a scris Joseph Ratzinger, care a fost papă din 2005 până în 2013, în textul datat 29 august 2006 şi publicat sâmbătă seara de serviciul de presă al Sfântului Scaun.
Fostul suveran pontif, căruia i-a fost adusă în discuţie gestionarea cazurilor de pedofilie din Germania în perioada în care a fost arhiepiscop de Munchen (1977-1982), şi-a cerut deja „iertare”, asigurând totodată că nu a ascuns niciodată încălcări ale legii.
„Mă rog ca pământul nostru să rămână un pământ al credinţei şi vă implor, dragi compatrioţi: nu vă lăsaţi îndepărtaţi de credinţă”, mai scrie cel de-al 265-lea papă, care a surprins lumea renunţând la misiunea sa, pentru a se retrage la o mânăstire timp de aproape zece ani.
El pare totodată să se distanţeze de unele progrese ale ştiinţei, conform Agerpres.
„Am trăit multă vreme transformări în domeniul ştiinţelor naturale şi am putut observa cum, din contră, aparente certitudini împotriva credinţei s-au volatilizat”, notează Benedict al XVI-lea.
Acesta mulţumeşte de asemenea lui Dumnezeu pentru părinţii săi, sora şi fratele său, precum şi pentru „numeroşii săi prieteni, colaboratori, profesori şi elevi”, care i-au fost alături.
„Şi vreau să mulţumesc Domnului pentru frumoasa mea patrie de la poalele Alpilor. Bavaria, unde am văzut strălucind splendoarea Creatorului însuşi”, adaugă el.
„Şi, în fine, mulţumesc lui Dumnezeu pentru frumuseţea pe care am putut să o experimentez în toate etapele călătoriei mele, dar mai ales la Roma şi în Italia, care a devenit a doua mea patrie”, mai scrie Benedict al XVI-lea în testamentul său spiritual.
Papa Francisc i-a adus un omagiu: „O persoană nobilă, pe care Dumnezeu a dăruit-o Bisericii şi lumii”
ACTUALIZARE 19:30 Papa Francisc i-a adus un omagiu sâmbătă predecesorului său Benedict al XVI-lea, salutând o "persoană atât de nobilă", la câteva ore după decesul acestuia, la Vatican, la vârsta de 95 de ani, relatează AFP şi Reuters.
"Ne amintim cu emoţie de persoana sa atât de nobilă, de gentilă, şi simţim atâta recunoştinţă în inimile noastre, recunoştinţă pentru că Dumnezeu l-a dăruit Bisericii şi lumii", a declarat papa în cadrul unei ceremonii la bazilica Sfântul Petru din Roma, subliniind "sacrificiile" aduse de acesta "pentru binele Bisericii", scrie Agerpres.
ACTUALIZARE 15.00 Mai mulţi lideri europeni i-au adus un omagiu fostului papă Benedict al XVI-lea, care a murit, sâmbătă, la vârsta de 95 de ani, relatează agenţiile internaţionale de presă. Președintele Franței, șefa guvernului italian, premierul britanic și mulți alții s-au declarat întristați de moartea fostului papă Benedict al XVI-lea. "A fost un gigant al Credinţei şi al Raţiunii" a scris printre altele, premierul italian Giorgia Meloni.
ACTUALIZARE 14.10 Funeraliile Papei emerit Benedict al XVI-lea vor avea loc în Piaţa Sfântul Petru joi, 5 ianuarie, şi vor fi prezidate de Papa Francisc, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni.
Ceremonia va începe la ora 9:30 a.m.
Trupul neînsufleţit al lui Benedict al XVI-lea va fi expus începând de luni în Bazilica Sfântul Petru, a confirmat, de asemenea, Matteo Bruni într-o conferinţă de presă, precizând că Joseph Ratzinger a primit sacramentul bolnavilor cu puţin timp înainte de moarte.
Cine a fost Papa Benedict al XVI-lea, numit „Rottweilerul lui Dumnezeu”
ACTUALIZARE 12.45 Cardinalul de origine germană Joseph Ratzinger a fost ales papă în 2005, la vârsta de 78 de ani, unul dintre cei mai în vârstă prelați aleși în această funcție, scrie BBC. El a avut un pontificat scurt, de doar opt ani, și - lucru neobișnuit - a renunțat din proprie inițiativă la scaunul papal, motivând că este prea bătrân pentru a mai face față îndatoririlor. Benedict al XVI-lea a fost primul papă care s-a retras din funcție în ultimii 600 de ani.
Benedict al XVI-lea a fost ales papă la 19 aprilie 2005 pentru a-i succeda popularului Ioan Paul al II-lea, care a condus Biserica Catolică timp de 27 de ani. Benedict a fost primul papă german din ultimii 1.000 de ani. Cardinalii l-au ales din rândul lor, căutând continuitate şi ceea ce unul dintre ei a numit „o persoană de încredere”.
Citește continuarea AICI
ACTUALIZARE 12.35 Papa emerit Benedict al XVI-lea a murit sâmbătă la vârsta de 95 de ani. Funeraliile celui de-al 265-lea papă sunt aşteptate să fie oficiate de succesorul său, Francisc, la Roma, un eveniment fără precedent în istoria de două mii de ani a Bisericii Catolice la care ar putea participa zeci de mii de persoane, inclusiv şefi de stat. Preotul catolic Francisc Doboș a declarat la Digi24 că protocolul în această situație va fi mult simplificat, deoarece nu mai este cazul să fie ales un nou Papă.
"Nu va fi decât o înmormântare, chiar dacă e înmormântarea unui papă, cu zile de doliu și tot ce presupune un astfel de eveniment.
Se aștepta acest moment, tot ce Sfântul Scaun a transmis zilele trecute indica starea delicată în care era, ne-am rugat pentru el. Era evident că e pe moarte. Cu siguranță vor participa toți cei care vor dori, de la șefi de stat până la credincioși", a spus Doboș.
ACTUALIZARE 12.10. Sicriul cu trupul neînsuflețit va fi depus luni în Bazilica Sfântul Petru de la Vatican.
Credincioșii vor putea astfel să îi aducă un ultim omagiu, scrie BBC.
Știrea inițială
Biroul de presă de la Vatican a anunțat că fostul papă a murit sâmbătă dimineața la ora 9:34, la reședința sa de la Mănăstirea Mater Ecclesiae, unde a locuit după ce a demisionat în 2013.
„Cu tristețe vă informăm că Papa emerit, Benedict al XVI-lea, s-a stins din viață astăzi, la ora 9:34 (10.34 ora României - n.r.), în Mănăstirea Mater Ecclesiae din Vatican. Informații suplimentare vor fi furnizate în cel mai scurt timp posibil”, potrivit sursei citate.
În următoarele ore, Biroul de presă al Sfântului Scaun va comunica informații despre protocolul de înmormântare.
De câteva zile au fost făcute informații publice despre starea de sănătate precară a fostului papă. Însuși Papa Francisc a vorbit despre starea de sănătate a predecesorului său și a cerut oamenilor să se roage pentru acesta. Papa Francisc l-a vizitat miercuri pe Benedict al XVI-lea, care în ultimele luni arăta tot mai slăbit, se deplasa în scaun cu rotile, dar a continuat să primească vizitatori.
Biserica Catolică are protocoale stricte pentru moartea unui papă, dar, pe măsură ce starea de sănătate a fostului Papă Benedict a devenit precară, a devenit tot mai neclar dacă aceleași protocoale se vor aplica și în cazul unui Papă care a demisionat din funcție, scria ieri BBC.
Când Benedict al XVI-lea a demisionat în 2013 invocând bătrânețea, a devenit primul papă în 600 de ani care a renunțat la această funcție. Cardinalul german Joseph Ratzinger a fost ales papă în aprilie 2005 și a ales să se numească Benedict. S-a ajuns la situația ca în apropiere de Vatican să trăiască doi papi, deoarece Benedict a locuit în Grădinile Vaticanului la mănăstirea Mater Ecclesiae și a apărut ocazional alături de succesorul său. „Nu am mai avut până acum o astfel de situație în care un papă în viață va ajuta la îngroparea unui papă care a murit”, a spus istoricul catolic John McGreevy, scria BBC.
Născut Joseph Ratzinger în Germania, Benedict avea 78 de ani când, în 2005, a devenit unul dintre cei mai în vârstă papi aleși vreodată. Benedict al XVI-lea a condus Biserica Catolică timp de mai puțin de opt ani, până în 2013.
În cea mai mare parte a pontificatului său, Biserica Catolică s-a confruntat cu acuzații, reclamații legale și rapoarte oficiale privind zeci de ani de abuzuri asupra copiilor de către preoți.
La începutul acestui an, fostul Papă a recunoscut că s-au făcut erori în gestionarea cazurilor de abuz în perioada în care a fost arhiepiscop de München, între 1977 și 1982.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News