BBC: Cum fură China tehnologiile secrete ale Americii. „Sunt spioni peste tot”
Prin spionajul industrial, China încearcă să obțină cunoștințele tehnice necesare pentru a-și alimenta economia și pentru a schimba ordinea geopolitică, în timp ce SUA face tot posibilul să prevină apariția unui competitor serios care i-ar face concurență pe scena internațională, relatează BBC.
O simplă poză a dus la căderea în dizgrație a lui Zheng Xiaoqing, un fost angajat al conglomeratului energetic General Electric Power.
Cetățeanul american a ascuns fișiere secrete furate de la compania pentru care lucra în codul binar al unei fotografii digitale cu un apus de soare pe care Zheng și-a trimis-o lui însuși pe mail, potrivit Departamentului de Justiție.
Tehnica se numește „steganografie” și este o metodă de a ascunde un fișier de date în codul unui alt fișier de date. Zheng a folosit tehnica de mai multe ori pentru a sustrage fișiere cu informații sensibile de la GE.
GE este un conglomerat multinațional cunoscut pentru produsele sale din domeniul sănătății, al energiei și cel aerospațial – orice, de la frigidere la motoare de avion.
Spion de carieră al Beijingului, condamnat la 20 de ani de închisoare
Informația pe care Zheng a furat-o era legată de designul și producția de turbine cu gaze și abur, inclusiv palete și garnituri de turbină.
Datele furate, care valorau milioane de dolari, au fost trimise unui complice al lui Zheng din China înspre beneficiul guvernului de la Beijing și a companiilor și universităților chineze. Zheng a fost condamnat luna aceasta la doi ani de închisoare.
Cazul lui Zheng nu este singurul de acest fel investigat de autoritățile americane. În luna noiembrie, cetățeanul chinez Xu Yanjun, despre care se spune că este un spion de carieră, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru că a complotat să fure secrete comerciale de la mai multe companii din industria aerospațială și aviatică, inclusiv de la GE.
Directorul FBI Christopher Wray a spus anul trecut la o adunare a afaceriștilor și academicienilor de la Londra că Beijingul plănuiește să „jefuiască” proprietatea intelectuală a companiilor occidentale pentru a-și accelera propria dezvoltare industrială și pentru ca, la un moment dat, să domine sectoare industriale cheie.
China spionează de la cele mai importante companii până la cele mai mici start-upuri
China spionează companii din toate colțurile lumii, de la cele mai mari metropole până la orășele provinciale – de la cele mai de succes companii din lume la start-upuri și din domeniul aviației la AI și industria farmaceutică, a avertizat Wray.
Zheng era un inginer care se specializase în tehnologia de etanșare a turbinelor și lucra la mai multe tehnologii de izolare a scurgerilor pentru turbinele cu abur. Turbinele cu gaze folosite de avioane sunt piese de bază în dezvoltarea industriei aviatice din China.
Spionajul industrial al Beijingului are, însă, mai multe ținte. Printre ele se numără dezvoltarea farmaceutică și nanotehnologia, folosite pentru producția de medicamente, textile și automobile, dar și bioingineria, potrivit fondatorului firmei de consultanță Constellation Research, Ray Wang.
„Spionii sunt peste tot”, a avertizat Wang, citând un fost șef al departamentului de cercetare și dezvoltare al unei companii din topul Fortune 100, care a povestit cum a descoperit că „persoana în care avea cea mai mare încredere” - cineva atât de apropiat încât copiii lor au crescut împreună – era plătită de Partidul Comunist din China.
China a dobândit și mai multe informații după ce a obligat companiile străine să predea tehnologii în cadrul acordurilor de asociere în schimbul posibilității de a accesa piața chineză.
Lupta dintre cele mai mari economii ale lumii pentru câștigarea avantajului tehnologic se intensifică
Cu toate că în 2015 SUA și China au semnat un acord în care ambele părți au promis să nu execute „furtul de proprietăți intelectuale cu ajutorul mediului cibernetic”, la doar un an mai târziu, specialiștii au spus că impactul înțelegerii a fost unul minim.
În același timp, SUA încearcă acum să blocheze progresul Chinei în industria semiconductorilor – vitală pentru producția de smartphone-uri și de arme folosite în război, printre altele – spunând că folosirea tehnologiei de către Beijing reprezintă o amenințare la securitatea națională.
Măsurile luate de SUA, precum restricțiile pentru produsele exportate în China și cele care le interzic cetățenilor americani și persoanelor care dețin cartea verde de a lucra pentru anumite companii chineze de cipuri, vor încetini progresul tehnologic al Beijingului, dar vor și accelera eforturile chinezilor de a elimina produsele americane și alte produse străine din lanțurile sale de aprovizionare din domeniul tehnologiei.
Odată cu introducerea restricțiilor în SUA, China invocă și ea motivul securității naționale, ceea ce înseamnă că lupta dintre cele mai mari economii ale lumii pentru câștigarea avantajului tehnologic se vor intensifica și mai mult.
Pentru moment, SUA dețin încă acest avantaj. „Prietenii mei din [domeniul] securității cibernetice îmi spun că atunci când sparg site-uri chinezești, singura tehnologie valoroasă de acolo este proprietatea intelectuală a SUA”, a dezvăluit Wang.
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News